Рон Пол: Новият милитаризъм


Рон Пол: Новият милитаризъм

Снимка: АФП

Милитаризмът и военните разходи са във възход по целия свят, след като пропагандата за нова Студента война изглежда се отплаща. Новите „заплахи“ носят големи приходи на изпълнителните на военни договори и мрежата от институти, получаващи пари за създаването на про-военна пропаганда.
Правителството на Германия съобщи миналата седмица, че ще купи 100 нови танка „Леопард“ – увеличавайки с 45% броя на наличните. Германия сериозно намали броя на танковете си, тъй като краят на Студената война означаваше край на всякаква заплаха от съветска сухопътна инвазия в Европа.

Сега германското правителство твърди, че тези 100 нови танка, които може да струват близо половин милиард долара, са нужни да се отговори на новата руска асертивност в региона.

Независимо, че Русия нито е превзела, нито заплашила някоя държава в региона, още повече страна-членка на НАТО.
Американският ядрен бункер от ерата на Студената война под планината Шайен, в щата Колорадо, който съвсем не е закрит през 25-те години от падането на Берлинската стена, е върнат обратно към живот.

Пентагонът обещава близо милиард долара за обновяване на съоръжението до неговото предишно оперативно ниво от Студената война. Американската компания, изпълнител на договори за военните „Рейтион“ ще е главният бенефициент по този договор. „Рейтион“ е голям финансов спонсор на институти като Института за изучаване на войната, който постоянно бълва про-военна пропаганда.

Сигурен съм, че такива големи договори са добра възвръщаемост за тази инвестиция.
НАТО, която трябваше да бъде закрита след края на Студената война, също получава своето скъпо струващо модернизиране. Алиансът упълномощи строителството на своята нова централа в Брюксел през 2010 г., която трябва да бъде завършена през 2016 г. Сградата изглежда като отвратителен зъбец, а окончателната й цена – ако изобщо бъде завършена – ще е много над милиард долара. Това е повече от два пъти над първоначалния бюджет.

Каква загуба на пари и време! Изненада ли е, че бюрократите и генералите в НАТО продължават да се опитват да ни ужасят с приказки за новата руска заплаха? Те се нуждаят да оправдаят своите огромни разходи!
Така че кой е истинският враг? Русия ли?
Не, истинският враг са данъкоплатците. Истинският враг е средната класа и производственият сектор на икономиката. Ние сме жертви на това ново неудържимо военно харчене. Всеки долар или евро похарчен за скалъпена заплаха е долар или евро изваден от реалната икономика и похарчен за военно кейнсианство.

Това е долар откраднат от малкия собственик на бизнес, който няма да бъде инвестиран в иновации, похарчен за изследвания за борба с някое заболяване или дори дарен да благотворителност в помощ на нуждаещите се.
Един от най-широко разпространени и опасни митове на нашето време е, че разходите за военни цели са от полза за икономиката. Това не може да е по-далеч от истината.

Подобни разходи облагодетелстват малка прослойка добре заплатени елити с добри връзки. Това отклонява оскъдните ресурси за посрещане на нуждите и желанията на населението и ги насочва към производствени инструменти за унищожение.

Разходите може да са скрити от печатането на пари от централните банки, но се разкриват от постоянното унищожаване на валутата.
Елитите са ужасени, че мирът може в крайна сметка да настъпи, което ще е лошо за техните приходи. Заради това те опитват да провалят сделката с Иран, да спрат размразяването на отношенията с Куба и да бият барабаните за произтичаща от Москва нова „червена заплаха“.

Ние не трябва да се оставим да бъде подведени от техните лъжи.

 

Коментар на Рон Пол, член на Конгреса на САЩ в продължение на 12 мандата и три пъти кандидат за президент на САЩ. Понастоящем председателства основания от него Институт за мир и просперитет.

Източник: Информационна агенция „Фокус“

http://www.focus-news.net

Posted on 15.04.2015, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: