Лавров: Успяхме да защитим чистотата на минските договорености в Берлин


Лавров: Успяхме да защитим чистотата на минските договорености в БерлинОсновните теми на срещата на външните министри на страните от „нормандската четворка“ (Русия, Германия, Франция и Украйна) са били създаването на работни групи, руската инициатива за оттегляне в югоизточната част на Украйна на танковете и въоръжението с калибър под 100 мм, както и необходимостта от прекратяване на икономическата блокада на Донбас.

Тези аспекти са отразени в съответните заявления на страните след консултациите, съобщи руският външен министър Сергей Лавров.

Той подчерта, че успешно е била отстояна чистотата на това, което е било договорено между ръководителите на четирите държави в Минск на 12 февруари.

„Външните министри на Русия, Франция, Германия и Украйна потвърдиха подкрепата си към договореностите, които бяха постигнати в Минск и заявиха, че е необходимо изцяло да се изпълни решението за прекратяване на огъня и оттеглянето на тежкото въоръжение“, каза руският външен министър.

Важен резултат от преговорите е решението да се подкрепи инициативата за оттегляне от Югоизточна Украйна на танковете и въоръжението с калибър под 100 мм.

„Ние също така подкрепихме предложенията, издигнати в рамките на специалната мониторингова мисия на ОССЕ при инициативната роля на руско-украинския Съвместен център за координация и контрол (СЦКК), за да може в допълнение към тези видове въоръжение, които трябва да бъдат оттеглени в съответствие с минските договорености, да бъде разгледан въпросът в този разред да попадне и оръжието с калибър под 100 мм и тези ограничения да включват и танковете“, поясни Лавров.

Той посочи също, че руската страна чрез своите представители в СЦКК е излязла с това предложение преди месец и половина.

„Това, което сега е подкрепено в „нормандски формат“ аз определям като важно постижение“, каза той.

Въпреки това обаче, минските споразумения трябва да бъдат изпълнявани не само във военната им част, но и в тези аспекти, където става дума да политическите, икономически и хуманитарни въпроси, убеден е руският външен министър.

„Неправилно и вредно е това, че продължава икономическата блокада на Донбас, не се изплащат социалните помощи и пенсиите, – каза Лавров. – На това е обърнато специално внимание в заявлението от името на „нормандската четворка“ на ниво министри“.

Най-много време по време на срещата е било отделено на въпросите, свързани със създаването на работни подгрупи в съответствие с положенията от минските договорености, каза още Лавров.

 

 

Източник: http://rusofili.bg

Posted on 15.04.2015, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: