US-политолог: Не Русия, а агресивната политика на САЩ разцепи Европа


US-политолог: Не Русия, а агресивната политика на САЩ разцепи ЕвропаМеркел и Оланд в паника летели към Минск, за да гасят разпалваната от Вашингтон война

Разколът в ЕС, приписван на Русия от нейните действия в Украйна, можеше и да ги няма, ако САЩ бяха се отказали от агресивната кампания против Москва. Твърдението е на професора от Принстънския университет Стивън Коен.

Коен обръща внимание на заглавия в американски медии, посветени на срещата на гръцкия премиер Алексис Ципрас и президента на Русия Владимир Путин в Москва.
„Днес NYT пусна три материала (три!) за преговорите между Гърция и Русия, след това излезе редакционна статия, в която Атина я предупреждават да се пази от Русия и да не приема от Москва никакви финансови помощи.

У читателя възниква логичен въпрос: откъде у Русия ще има пари, ако по версията на същите медии нейната икономика е „разкъсана на парчета”, а санкциите на Запада са имали успех. NYT сама си противоречи” – констатира американският политолог.

Гърция и Кипър имат много тесни културни връзки с Русия, отбелязва професор Коен, но основен мотив за срещата на държавните глави все пак е икономиката – страните от европейския юг се намират в криза и се нуждаят от помощ.

Една от причините за тази криза са саморазрушителните санкции, които Западът въведе по отношение на Русия.

Именно това е проблемът, който би следвало да вълнува американските елити много повече, отколкото умозрителните заключения за „сценариите” на Москва по разкола в Европа.

„Американските медии следва да си зададат въпрос: не е ли политиката на САЩ по отношение на Русия заради украинската криза истинската причина за разногласията вътре в Европа.

Действията на САЩ разцепиха ЕС и именно затова германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд в паника полетяха към Минск. Политиката на Вашингтон водеше към война и беше необходимо да се направи всичко възможно, за да се спре огънят” – е категоричен политологът.

Според професор Коен, много от изявленията на депутатите в американския конгрес, НАТО или медиите, транслиращи позицията на управляващите кръгове, не се основават на факти, а са частни мнения на хора, стремящи се „да влязат на барикадите” на Минските споразумения и да задълбочат конфликта в Украйна.

 

 

Източник: http://www.blitz.bg

Posted on 13.04.2015, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: