Саудитска Арабия е пусната по пътя на Ирак, Ливан, Сирия, Либия и Украйна?


Саудитска Арабия е пусната по пътя на Ирак, Ливан, Сирия, Либия и Украйна?Вашингтон успя да създаде ерозия в Близкия изток, дори и за доскорошният си най-верен съюзник Саудитска Арабия,минаваща през шиитско- сунитският конфликт и „играта“ с различните радикални ислямистки групировки,които след активиране и въоръжаване се оставят да действат по инерция, в интерс на общата дестабилизация.
А общата дестабилизация е близо до Европа,Русия но не и до Северна Америка.

Надлюдава се крехко сближаване между Техеран и Вашингтон,което е факт от  гледна точка на участието във общите операции срещу „ислямска държава“.
Иранското ръководство уверяваше своите хора повече от четвърт век, че Съединените щати  са потомци на дявола и много трудно е сега да обясни, защо настроението към САЩ изведнъж се промени. Техеран избра съюзник на принципа на „Врагът на моя враг е мой приятел.“
Което се потвърди от Джон Кери в интервю NBC News,  „не виждам проблем в сътрудничество с Техеран, ако това ще помогне за стабилизирането на ситуацията в Ирак“ .
Това обаче поставя Саудитска Арабия в невъзможната за тях „Иракска ситуация“ и обяснява иранското военно присъствие както в Йемен,така и в Ирак  за борбата срещу общия враг – „Ислямска държава“, оставяйки другите въпроси за по-късно.
Саудитска Арабия е изкуствено създадена преди 85 години от Великобритания държавна формация,от остатъците и фрагментите на Османската империя.

Саудитска Арабия е сериозно застрашена защото подобно на Украйна се състои се от доста противоречиви части: Недже е доминиран от уахабитите, Хиджазе и северозапада е на сунитите,източните провинции са на шиитите;
на юг, югозапад са йеменските племена,повечето от които са шиити.
Доста западни анализатори очакват разпадането на Саудитска Арабия на  3-4 района/държави, както е било преди изкуственото и създаване в интерес на големите,тогава нефтени компании.
Подобни мнения изказват американският шпионски аналитичен център Stratfor, британският Chatham House и подозират завършването на „междинен ендшпил и в други операции от Близкия изток.“
Маркират се и контурите,границите: дипломатическа офанзива на Иран и решението на Вашингтон да ускори доставката на оръжие за страни от арабската коалиция водена от Саудитска Арабия, която се провежда в Йемен срещу шиитите Хути, и съобщението към Рияд и неговите „съюзници“, че „Йемен не може и не трябва да бъде завзет със сила“,защото не се знае кога Хутите заедно със сунитите ще започнат общи действия срещу Ислямска държава.
Нищо ново,освен действащото и в двадесет и първи век „Разделяй и Владей“.

Споразумение относно ядрената програма на Иран предполага, че до 30 юни-датата на подписване на окончателния договор Техеран ще се въздържа от  всяко военно участие в йеменската криза.
Техеран от своя страна, с подкрепата на Русия и Китай, предлага проект за разрешаване на йеменската криза: да се сложат страните в конфликта на масата на преговорите под егидата на ООН и да се спрат въздушните удари на коалицията  на арабските страни, водени от Саудитска Арабия.
Тогава „пътната карта“ за уреждане на йеменската криза е „всички влиятелни и активни политически фракции в Йемен да съставят правителство на единството“.
Техеран бе посетен от турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Според някои арабски медии, той донесъл послание към иранските власти от саудитския крал Салман, шиитската милиция „Ансар Аллах“ в Йемен да се премести от Аден обратно в Сана, и след което Рияд бил „готов да прекрати военните действия и да започне диалог с всички йеменски фракции.
Анкара предложи на Техеран „заедно да посредничат между спорещите страни в Йемен и Сирия.“
Най-интригуващи са последиците от посещение в Пакистан външният министър на Иран Мохамед  Зариф.
Факт е, че по-рано Рияд се обърна към Исламабад, за подкрепа на военните операции в Йемен и почти получиха потвърждение.
Местните шиити, обаче се опасяват, че военната намеса ще навреди на отношенията на Пакистан с Иран и ще доведе до напрежение между преобладаващото население на Пакистан- сунитите с по-малобройните,но доста активни шиити.
Опозиционните депутати от пакистанския парламент призоваха правителството да положи дипломатически усилия за уреждане на конфликта в Йемен, но да не  взема  участие в действията на коалицията. Министърът на отбраната на Пакистан Асиф Кавая „неочаквано“ увери Саудитска ръководството, че Исламабад ще изпълни задълженията си „ако бъде застрашена,териториалната цялост на Саудитска арабия, който изглежда е вече новата геополитическа перспектива.

 

 

Източник: http://yphalachev.blogspot.com/

Posted on 12.04.2015, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: