Доклад на разузнаването: Държави провокират междуетническо напрежение у нас


Доклад на разузнаването: Държави провокират междуетническо напрежение у нас

Националният флаг (Снимка: Олег Попов)

Това се казва в доклад на Националната разузнавателна служба (НРС)

Oтделни държави правят опити за намеса във вътрешните работи на страната ни, насочени към провокиране на междуетническо напрежение, пропагандиране на идеи на политическия ислям и използване на българите мюсюлмани като инструмент за вътрешна дестабилизация.
Това се казва в доклад на Националната разузнавателна служба (НРС) за приоритетите и резултатите от дейността й през 2014 г., в който са описани предизвикателствата и заплахите, пред който е изправена страната ни.

Наред с рисковете от конфликтите в Близкия Изток и дейността на Ислямска държава, сред най-сериозните заплахи за България е посочено и активизирането на определени страни за налагане на техните политически и икономически интереси на наша територия, за разширяване на влиянието им у нас или за дискредитиране на България.

 

В раздел „Рискове и заплахи“ на документа, който има по-скоро характер на отчет за дейността на службата, се посочва:

 

През изминалата година основните рискове и заплахи за страната ни бяха генерирани от: активността на международния тероризъм; бежанските потоци и нелегалната миграция; дейността на трансграничната организирана престъпност; активността на чужди специални служби по отношение на Р България и формирането на условия за застрашаване на енергийната ни сигурност. 
Макар и различни по интензитет и значимост, посочените предизвикателства за националната сигурност оказаха трайно и пряко въздействие при определяне на насоките и приоритетите в дейността на НРС през 2014 г.
Рисковете за Р България от активността на международния тероризъм произтичаха предимно от кризисните развития в страни в БИСА, свързани с увеличаването на присъствието и активността на екстремистките джихадистки групировки в тях (особено в Сирия и Ирак, в Либия, в Египет – Синай и др.), както и от тенденциите на радикализация сред мюсюлманските общности, включително в Западните Балкани. 
Сред основните радикални ислямски джихадистки структури, опериращи на териториите на Ирак и Сирия, бяха ИД, свързаният с “Ал Каида” “Фронт ал Нусра” и др. В състава им участваха и много чужди бойци джихадисти от над 80 държави, включително около 900 души от региона на Западните Балкани (Косово, Босна и Херцеговина, Албания, Р Македония, Черна гора, Санджак в Сърбия). Завръщането на част от тях на Балканите, крайно радикализирани и с богат боен опит, генерираше терористични рискове и заплахи за съответните държави и за региона като цяло, включително и за сигурността и интересите на страната ни.
Р България бе и остава транзитна територия за преминаващи радикални ислямисти от Западна Европа (включително от Западните Балкани) към конфликтните зони и обратно. 
Като следствие  от съперничеството с ИД “Ал Каида” активизира терористичната си дейност, от което произтичат допълнително терористични рискове.
Бежанците и нелегалните мигранти към и през територията на България в направление Западна Европа представляваха сериозен риск за националната ни сигурност. Основните страни на произход на пристигащите у нас бяха Сирия и Афганистан, но в контингента влизаха и представители на Тунис, Алжир, Либия, Египет, Пакистан и др. Миграционните процеси генерираха не само проблеми с финансово-икономически и социални измерения, но и риск от възможно проникване в страната ни на опасни терористични или криминални елементи чрез контингента имигранти.
Различните форми на трансгранична организирана престъпност, особено в страните от района на Балканите, продължиха да оказват негативно въздействие върху сигурността на България. Установени бяха редица случаи на фалшифициране на български или чужди документи за самоличност от отделни криминални елементи или организирани престъпни групи, трафик на хора и нелегална миграция, контрабанда от и към България на наркотици и стоки (особено акцизни, включително тютюневи изделия).
През изминалата година продължи активността на различни чужди специални служби по отношение на Р България, сред които се открояваха ислужби на държави с конкретни интереси в страната ни, включително от рискови или кризисни региони. Засечени бяха опити за вербовка на български граждани, за оказване на влияние върху наши външнополитически позиции в съответствие с чужди интереси, установяване степента на сътрудничество между България и нейни съюзници и др.
Кризисните развития в Украйна и конфликтът й с Русия доведоха до застрашаване на енергийната ни сигурност и икономическите ни интереси.
В резултат на кризата и наложените впоследствие санкции срещу Русия се стигна до анулиране на проекта “Южен поток”. Възникна и потенциален риск от евентуално застрашаване на доставките и транзита през украинска територия на руски газ, което пряко засяга и нашата енергийна сигурност.

През годината възникнаха условия за възможно забавяне по различни причини на проектите за диверсификация на доставките на природен газ. Проявиха се проблеми и при изграждането на трансевропейските транспортни коридори, преминаващи през територията на България.

 

 

Владимир Савов

Източник: http://presa.bg

Posted on 11.04.2015, in Анализи, Балканите, Национална сигурност and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 4 коментара.

 1. Kakwo да коментираш,,излиза, че за енергиината ни сигурност наи-големиоте терористи са управ;ляващите,които отказаха „Южен поток“, отказха „Белене “ и сега олеле нямаме газ, след години няма да имаме и ток!Някой от управляващите интересува ли го това ???

  • Анонимен

   Не не ги интересува. Управляващите ги интересува само как да сега източат милярдите, които взеха на заем.

  • Анонимен

   Хахахаха като няма атомната енергетика,която вреди и гас ,който също не е по-малко вреден ще се свършат ресурсите ?Че то нито от газта ще спечелим(защото е транзит)нито от атомната енергетика (защото е скъпа) така,че аз се радвам,че няма „южен поток „и ще се радваме на малкото ни диви и яки плажове останали по североизточното ни Черноморие .

 2. a posle 6te si nabiqt kam6ika na nqkade i 6te si jivurkat kato care

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: