Гърция и Русия ще подпишат меморандум за строителството на газопровод


Гърция и Русия ще подпишат меморандум за строителството на газопроводВизитата на правителствената делегация на Гърция в Москва открива пътя за строителство на газопровод за доставка на руски газ през Гърция към Европа, а в най-скоро време ще бъде подписан меморандум, заяви министърът на енергетиката на Гърция Панайотис Лафазанис в интервю за Sputnik.

„Конкретен меморандум за сътрудничество се очаква да бъде подписан в най-близко време, много бързо. Това ще бъде голямо събитие в гръцко-руските отношения, но и за нашия регион от Европа“, каза Лафазанис, който е част от делегацията, оглавявана от премиера Алексис Ципрас.

Визитата на правителствената делегация и особено срещата между Ципрас и президента на Русия Владимир Путин открива пътя за прокарването на газопровод през гръцка територия, който ще започне от гръцко-турската граница и ще премине по границите с бившата югославска република Македония по посока Централна Европа.

Този газопровод има огромно енергийно значение за цяла Европа и ще представлява изключително голям проект за сътрудничество в нашия регион, за енергийните доставки и енергийната сигурност на Европа, каза министърът.

Европейски компании може да участват в реализирането на проекта „Турски поток“. Този газопровод ще се строи и финансира от частни компании, това ще бъде частен проект, управляван от група компании, които ще го финансират.

По всяка вероятност, това ще бъдат руски, гръцки компании, гръцката държава и европейски компании“, каза министърът.

Той отбеляза, че „Турски поток“ е един от най-големите и амбициозни проекти, подготвяни в Европа и посочи, че реализацията му е много изгодна за Гърция, тъй като тя ще получи отстъпки за газа и ще получава приходи от транзита.

 

 

Източник: http://www.cross.bg

Posted on 11.04.2015, in Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: