ПРОТИВОТАНКОВИЯТ КОМПЛЕКС „КОРНЕТ” УНИЩОЖАВА ТАНКОВЕТЕ „АБРАМС” С ЕДИН ИЗСТРЕЛ


ПРОТИВОТАНКОВИЯТ КОМПЛЕКС „КОРНЕТ” УНИЩОЖАВА ТАНКОВЕТЕ „АБРАМС” С ЕДИН ИЗСТРЕЛНай-новият руски противотанков комплекс „Корнет-Д” може еднакво ефективно да поразява високозащитени бронирани цели, безпилотни летателни апарати и вертолети на противника.

Той ще бъде представен в състава на въоръжението на бронираните автомобили „Тигър-М” по време на Парада на Победата на Червения площад на 9 май. ПТРК „Корнет” едва ли може да се нарече „новина”.

Преносимият вариант на тази противотанкова система е на въоръжение не само в руската, но и вредица други армии в света от 2009 г. Той се представя отлично по времето на бойни действия и се превръща в проклятие за израелски и американски бойни машини.
През 2006 г. ПТРК „Корнет-Э” участва в бойни действия между армията на Израел и групировката Хизбула в Южен Ливан. Според отчета на израелската армия по времето на конфликта „Корнет” унищожил 46 танка „Меркава”. По други данни унищожените еврейски танкове и друга бронирана техника са 164.
Според британско издание иракските военни успели да запазят само 40 от доставените им 140 американски танка „Абрамс”, които били унищожени от руския ПТРК „Корнет”, попаднал в ръцете на Ислямска държава.

Експерти от британското издание пишат, че лично наблюдавали как ПТРК унищожава абрамсите.
Противотанковият ракетен комплекс „Корнет” е създаден в Тула от Конструкторското бюро по приборостроене.

Специално за комплекса била разработена нова високотехнологична ракета с лъчева система за управление и нов прицел – прибор за насочване на базата на високочестотен лазерен диод.
Новият „Корнет-Д” бил изпробван през 2011 г.; той е дълбоко модернизиран вариант на комплекса „Корнет”, приет на въоръжение в руската армия през 2009 г.

В новата система се използват модернизирани ракети с увеличена далечина на стрелбата – 9М133М-2 (до 8000 метра) и 9М133ФМ-3 (до десет хиляди метра). Буквата Д в името на комплекса означава „далекобойна”.
В „Корнет-Д” се използва прицелна оптико-електронна система с телетопловизионен прицел с телевизионни камери и топловизьор трето поколение, с вграден лазерен далекомер и лазерен канал за насочването на ракетите, а също и с автомат за съпровождането на целите.

Всичкото това изключва „заслепяването” или поражението на ракетата със средствата на активната и пасивната защита на бронетехниката.
Както твърдят конструкторите, комплексът може да стреля по подвижни и неподвижни наземни, морски и въздушни цели и едновременно може да обстрелва две цели, или в един лъч с едната пускова установка по едната цел може да стреля с две ракети.

Използването на „Корнет-Д” срещу въздушни цели е едно от главните предимства на руската система. Комплексът може да поразява ефективно безпилотни летателни апарати и вертолети на противника.
Тези комплекси имат и мобилна версия, което повишава ефективността на противотанковите части за сметка на мобилността и защитеността им.

Интеграцията на установките на комплекса „Корнет” на бронирания автомобил „Тигър-М” дава възможност комплексът да се определи като многофункционален.

ПРОТИВОТАНКОВИЯТ КОМПЛЕКС „КОРНЕТ” УНИЩОЖАВА ТАНКОВЕТЕ „АБРАМС” С ЕДИН ИЗСТРЕЛ

 

Източник: Издателство „Распер“


Posted on 08.04.2015, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: