България остава хем без реактор, хем без инвестиции


България остава хем без реактор, хем без инвестицииПоредният енергиен проект в България е пред закриване, коментира „Росийская газета“ за 7-ия блок на АЕЦ „Козлодуй“

Поредният голям енергиен проект в България – този път американски, се озова на ръба на закриването. Премиерът на Бойко Борисов заяви, че в България няма пари за изграждане на нов, седми енергоблок от АЕЦ „Козлодуй“, пише „Росийская газета“.

Договорът на предишното българско правителство с американската компания „Уестингхаус“ за изграждане на седми блок от „Козлодуй“, сключен „без търгове, обсъждания и други процедури, приети за проекти от този мащаб“, беше представян като алтернатива на подновяването на строежа на АЕЦ „Белене“ по договор с Русия, напомня московският официоз.

„Уестингхаус“ заяви, че продължава преговорите с България, но председателят на енергийната комисия в българския парламент Делян Добрев съобщи, че не се водят никакви преговори. Той нарече проекта авантюра и подчерта, че София трябва да преразгледа своите договорености с американците“, пише вестникът.

Според експерти, и двете страни се стремят да запазят своя имидж – за българския премиер е „неуместно“ да отказва на американците, а „Уестингхаус“ иска да има осъществен проект в Европа.

Твърде вероятно е обаче София да остане хем без инвестиции, хем без реактор, предупреждава „Росийская газета“.

Сериозните финансови проблеми във връзка с единствената действаща българска АЕЦ „Козлодуй“ и проекта на „Уестингхаус“ вероятно не са изненадали правителството на България.

Кабинетът обаче е поставил „политическите причини зад този проект по-високо от икономическата изгода от партньорството с Русия за изграждане на друга АЕЦ – „Белене“, смята руският експерт Леонид Гусев, чиито думи помества сайтът „Бигпауър дейли“.

 

 

Източник: http://www.blitz.bg

Posted on 08.04.2015, in Балканите, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. Анонимен

    Г-н Добрев, тази авантюра я започнахте Вие, докато бяхте министър на ИЕТ. Сега Ви е много удобно да се правите на луд.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: