Русия засилва противовъздушната си отбрана пред лицето на САЩ


Русия засилва противовъздушната си отбрана пред лицето на САЩАктивните действия на Русия в повишаването на капацитета си за въздушната и противоракетна отбрана са насочени срещу потенциалната заплаха на САЩ, които „при определени условия“ може да решат да извършат нападение, казва заместник-началника на руските военно-космически защитни войски.

Потенциалната заплаха от Съединените щати срещу Руската федерация е едно от най-големите предизвикателства за отбранителните сили, заяви генерал-майор Кирил Макаров за руско радио.

В тази връзка ефективната система за защита на въздушното пространство и противоракетната система си остава един от най-важните приоритети на Русия, тъй като инициативата PGS се стреми да предоставя високоточни конвенционални оръжия за въздушен удар.

Руското политическо и военно ръководство счита тази задача да бъде от първостепенно значение.

Вашингтонската PGS структура е подобна на тази на ядрена триада, която заявява, че на първо място цели да провежда бързи удари по суша и вода, използвайки вече съществуващите междуконтинентални и подводни базирани балистични и крилати ракети. В допълнение имаше и хипотетични планове за кинетични бомбардировки от орбитална космическа платформа.

Русия смята, че до 2020 г. САЩ ще има около 8000 крилати ракети, 6000 от които ще бъдат способни да носят ядрени бойни глави. С „известна степен на сигурност“ може да се оцени, че „при определени условия“ тези военни активи могат да се използват като оръжие срещу цели на територията на Руската федерация, каза Макаров.

Новата руска военна доктрина, приета миналата година, подчертава, че армията остава предимно защитен инструмент, но изброява концепцията PGS като една от основните заплахи за сигурността на страната, заедно с укрепването на военното присъствие на НАТО по руските граници. Руската армия все още може да бъде принудена да отговори на PGS със съперническа инициатива. „Русия е в състояние и ще трябва да разработи подобна система,“ каза заместник-министъра на отбраната Юрий Борисов миналата година.

За да се противопоставят на заплахата, Русия разработва ново поколение мобилна ракетна система земя-въздух S-500, проектирана наред с други неща за удар върху свръхзвукови цели. Докато ракетната системата е „все още в процес на развитие,“ Макаров казва, че след като приключи, тя ще бъде в състояние да прехваща балистични и аеродинамични цели.

В същото време, Русия е извършила успешно изпитване на нов вид ракети въздух-земя за дълъг обсег. „Тестовете в момента са в разгара си. Преди три дни успешно проведохме изпитание на ракета земя-въздух, която удари целта си“, каза Макаров.

Руската столица има 100% защита от всякакъв вид въздушни атаки, но се работи тежко за защитата на далечните граници.

В арктическият район, Русия вече е разгърнала противоракетните и артилерийски системи за отбрана. Министерството на отбраната планира да разположи прехващачи МиГ-31 за да се защитят руските кораби, плаващи по маршрута на Северно море.

Докато САЩ разполагат военните си инструменти в държавите „съюзници“ от десетилетия наред, Русия продължава да подобрява системите си за защита.

 

Източник: https://anonybulgaria.wordpress.com/

Posted on 07.04.2015, in Анализи, Въоръжени сили, Десет години без договор за ПРО and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: