Отбраната на Русия има за цел да се противопостави на глобалния удар на САЩ


Отбраната на Русия има за цел да се противопостави на глобалния удар на САЩСпоред оценка на командването на войските за Въздушно-космическа отбрана на РФ, САЩ до 2020 г. ще имат до 8 хил. крилати ракети, шест хиляди от които могат да носят ядрени бойни глави.

По думите на генерал-майор Кирил Макаров, заместник командващ войските за Въздушно-космическа отбрана (ВКО), „при определени условия“ те могат да бъдат използвани и срещу обекти, намиращи се на територията на РФ.

„Въпросите за противовъздушната отбрана в момента са на един от първите планове. Това е предизвикано от факта, че в САЩ е приета концепция за мълниеносен глобален удар, която носи основна опасност за Руската федерация от въздушно-космическото пространство“, заяви Макаров.

Той отбеляза, че американската концепция за мълниеносен  глобален удар предполага, че за кратък период от време по някоя държава, която САЩ смятат за свой враг, ще бъде нанесен мълниеносен удар – неговата продължителност ще бъде от 40 минути до два часа и половина.

Могат да бъдат задействани вече приетите на въоръжение крилати ракети, междуконтинентални ракети, а също така и средствата, които трябва да се появят в най-близко бъдеще – хиперзвуковите летателни апарати, отбеляза генералът.

„Именно за борба с тези летателни апарати се състои системата за противовъздушна и противоракетна отбрана на РФ, на която се отделя голямо внимание от военно-политическото ръководство на страната“, каза още Макаров.

Войските за въздушно-космическа отбрана, охраняваща границите на Русия в космоса и по въздух, се появиха в страната относително скоро – първата дежурна смяна застъпи на бойно дежурство на 1 декември 2011 г.

Войските за ВКО поеха управлението на силите и средствата от системите за предупреждение за ракетно нападение, противоракетна и противовъздушна отбрана, контрола над космическото пространство, изстрелването и управлението на спътници.

През 2015 г. войските за ВКО ще се обединят с ВВС и ще съставят нов вид войска – Въздушно-космически сили.

 

Източник: http://www.cross.bg

Posted on 06.04.2015, in Десет години без договор за ПРО and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: