Ловецът на Стелтове – 9К37 Бук


Ловецът на Стелтове - 9К37 БукСилата на руските зенитно-ракетни комплекси, е позната  още от войната в Югославия през 90-те години на миналият век.

В началото на 1999 година именно такъв руски ПВО комплекс успява да свали F117- Стелт над Белград.

До този момент тези изтребители се смятаха за недосегаеми заради невъзможността да бъдат засечени от радарите.

Тогава е използван 2К12 „Куб“, а в Украйна наследникът му „9К37 „Бук“ (по спесификацията на НАТО – SA-11 Gadfly).

Това е самоходнен зенитно-ракетен комплекс земя-въздух, за борба с маневриращи, аеродинамични цели (самолети, хеликоптери, ракети), летящи на средна и ниска височина.

Той е наследник на добре комплекс 3М9 „Куб“.

Разработката на комплекса започва на 13 февруари 1972 година. Разработен е в Научно изследователски институт по приборостроене „В.В. Тихомиров“.

Производител на комплекса е Машиностроителен завод „М. И. Калинин“, а на ракетите – „Дългопрудненско научно-производствено предприятие“.

Дължината на всяка ракета е 5,5 метра с диаметър 0,4 метра. Теглото е според различните модификации на „Бук“ и е между 690 и 720 килограма.

Всеки комплекс разполага с четири ракети носещи 90 килограмови бойни глави и може да прохваща едновременно до шест цели.

Обсегът на ракетите от последната модификация на комплекса „Бук- М1-2“ са с обсег до 50 км. и максимална височина на поразяване 25 км.

Не по-малко впечатляваща е скоростта на движение, която е над 3000 км/ч. Допълнителен плюс на този вид зенитно-ракетни комплекси е бързото му разгръщане и изтегляне, за което се необходими до 5 минути.

Комплексът използва полуактивна радарна система за насочване: ракетата следи сигнала, излъчван от земния радар и отразява целта и точките си към нея.

На въоръжение е в Русия, Украйна, Беларус, Грузия, Кипър, Финландия, Египет, Сирия, Азербайджан, Венецуела, Сърбия и Северна Корея.

 

 

Източник: http://ntotkov.blogspot.com

Posted on 06.04.2015, in Десет години без договор за ПРО and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: