Списание „Forbes“ разруши лъжите на русофобите за Крим


Списание "Forbes" разруши лъжите на русофобите за КримАмериканските журналисти не от кое да е издание – а от прочутото списание „Форбс“, нанесоха болезнен удар и на администрацията от Белия дом, и на киевската хунта, и въобще на западната пропаганда като цяло.

И така: „Форбс“ в прав текст заяви, че ситуацията в Крим и Украйна е диаметрално противоположна на онова, което твърдеше Държавният департамент в лицето на незабравимата Джейн Псаки (сега тя е заместена от свой колега, който също започва да прави впечатление със словесни бисери и понеже, за разлика от нея явно няма как да забременее, независимо от сексуалната си ориентация, ще ни весели още доста).

Статията се нарича „Година след руската анексия на Крим местните хора предпочитат Москва пред Киев“. Тя използва най-вече изследванията на две авторитетни западни социологически структури – американският институт „Галъп“ и немската агенция GFK, която, впрочем, е най-голямата в в Германия и влиза в челната четворка социологически агенции на световно ниво. Ето защо, за голямо съжаление на русофобите и америкопитеките, възраженията им просто остават пренебрежими до нищожност.

След като анализира резултатите от социологическите анкети, журналистът Кенет Рапоза стига до изводи, които са направо шокиращи за гореспоменатите русофоби и америкопитеки:

„Местните жители, независимо дали украинци, руснаци или татари, са единодушни в едно: животът в Русия е много по-добър, отколкото е бил животът им в Украйна“.

Той напомня на читателите си за изследването, проведено от „Галъп“ заедно с Наблюдателния съвет по международно радиоразпръскване през 1914 в Крим. Тогава почти 83% от жителите на Крим са казали, че резултатите от референдума реално отговарят на желанията и стремежите им. Почти 74% от анкетираните са били уверени, че завръщането на полуострова в границите на Русия ще повлияе положително на стандарта им на живот. В обратното са били уверени само 5,5%…

И ето, че през януари – февруари 2015 г. немската GFK решава да направи равносметка на живота на гражданите на Крим в Русия.

За Запада тези резултати се оказаха сензационни.

82% от кримчани категорично одобряват завръщането на Крим в Русия.
Други 11% повече одобряват, отколкото не одобряват.
Тоест, позитивно оценяват резултатите от референдума през март 2014 г. 93% от жителите на Крим.
Не го одобряват само 2% от населението.

Кенет Рапоза показва, че резултатите от изследването едновременно на 2 авторитетни ЗАПАДНИ социологически института са повече от убедителни: равносметката от референдума през март 2014 г. са напълно обективни.
Само 1% от жителите на Крим смятат, че украинските медии дават обективна информация за онова, което се случва на полуострова. Други 4% смятат украинските медии за „по-скоро обективно“.
45% от кримчани смятат информацията на украинските медии за абсолютно лъжлива, а други 35% – по-скоро лъжлива, отколкото правдива.

Но нека погледнем и онези моменти в изследването на GFK, които Рапоза не споменава.
Само 13% от жителите на Крим смятат, че през последната година материалното им положение се е влошило (да си спомним украинските лъжи за „гладуващия“ Крим).
21% от населението смята, че материалното му положение значително се е подобрило.
30% – че просто се е подобрило.
35% – че материалното им положение е приблизително същото.

За сравнение – самите украински социолози съобщават, че в Украйна 94% от хората заявяват, че през последната година (след „майдана“) материалното им положение рязко се е влошило.

Главният проблем, който вълнува кримчани, е конфликтът в Източна Украйна – това е най-актуалната тема за 42% от запитаните.
Следва инфлацията – 40%.
Транспортната изолираност на Крим – 22%.
Лични финансови проблеми – 19%.

Кенет Рапоза просто смазва украинските шовинисти и американските любители да се месят в чужди работи. Той констатира, че в кримското общество е налице единство и общо одобрение на сегашния курс на републиката. Но в Украйна, според данните, които изнася, не може да става и дума за единство.
Той съобщава, че според данните на същите западни социологически институти, в украинското общество се наблюдава жестоко разцепление, което обективно застрашава териториалната цялост на страната.
Курсът на интеграция с ЕС се одобрява само от 19% от населението на Източна Украйна и 26% – на Южна Украйна.
В Западна Украйна тези данни са 84%, в Северна – около 60% и в Централна – около 50%.
Подкрепата за влизане на Украйна в НАТО навсякъде е още по-ниска, дори в Западна Украйна тя е само 53%.
Отношението към САЩ и към тяхната мрачна роля в събитията от 2013 – 2014 гг. приблизително съвпада с отношението към ЕС.

„Forbes“ е едно от най-авторитетните издания в света, което отразява позицията на значителна част от западния елит.
И статията на Кенет Рапоза е просто капитулация на тази част от елита пред един реален факт: Крим отново стана руски заради позицията на преобладаващата част от жителите му.
А и с „евро-атлантическия избор“ на Украйна нещата не стоят еднозначно.
И в същото време в Украйна медиите предлагат една изкривена реалност, чиято цел е тотална манипулация и поддържане на шовинистичен войнствен дух в ултра-десните среди.

Почти никоя основна украинска медия не съобщи за резултатите от изследванията на „Галъп“ и GFK.
Затова пък всички по-големи украински издания поместиха новина с шокиращото заглавие: „Повечето кримчани искат обратно в Украйна“.
Източникът на тази евтина фалшивка е булевардното издание „Крым. Реалии“. Но, независимо от сензационното заглавие, авторът на материала си признава директно, че става дума не за социологическо изследване – а за някаква „интернет-анкета“, уж проведена в сайта на уважаваното издание „Крымская правда“.
Оказа се, че нещата са доста простички. Самата „Крымская правда“ заяви, че сайтът й е атакуван от хакери. Фактически той е бил блокиран и в него са се „разхождали“ украински ботове (прословутите „информационни войски“ на хунтата?). Този случай най-добре показва колко струва информацията, публикувана от украинските „журналисти“.
Най-отвратителното е, че понеже жителите на Северо-Западна Украйна фактически са откъснати от истинска информация, а са подложени на тотална манипулация и шовинистична пропаганда, вярват във всичките тези брътвежи.

Като цяло, може да се обобщи, че статията във „Forbes“ е твърде положителен признак, който показва, че умните хора на Запад се опитват да поставят на мястото им „ястребите“, хвърчащи в света на политическите си фантазии.
До прозиране на цялата истина все още не се е стигнало, но поне началото е поставено.

 

 

www. ruskline.ru

Превод и редакция: Любомир Чолаков

Източник: http://lyubomircholakov.blog.bg

Posted on 04.04.2015, in Анализи, Общество and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 4 коментара.

 1. Митко Попов

  В България, колко медии ще се престрашат да напишат или да съобщят за истинското положение в Крим?

 2. А ето и линк към посочената оригинална статия, за да не каже някой, че авторът си измисля:

  http://www.forbes.com/sites/kenrapoza/2015/03/20/one-year-after-russia-annexed-crimea-locals-prefer-moscow-to-kiev/

  П.С. Моля, следващият път публикувайте директно препратка към оригинала. Правите услуга на себе си и на читателя, за което предварително благодаря!

  • Моник

   Само една телевизия тук ще се престраши и това е телевизия АЛФА на ПП Атака. Затова в скоро време тукашната хунта смята да я забрани. Който гледал- гледал, който разбрал-разбрал.

 3. Анонимен

  Истината винаги излиза наяве, но колко хиляди човешки жертви са дадени, коолко съдби са разбити!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: