Мит ли е иранското секретно оръжие в Северна Корея?


Мит ли е иранското секретно оръжие в Северна Корея?През октомври 2012 година Иран започна да транспортира свои войски към военна база в Северна Корея, разположена в планинска местност в близост до границата с Китай, пише в материал на Гордън Чанг в The Daily beast.

Имаше информация, че там иранци от Министерството на отбраната и свързани с него компании работят над ракети и други видове ядрено оръжие.

Ахмад Вахиди, тогавашният министър на отбраната, отричаше, че някой е бил изпратен в Северна Корея, но тези непотвърдени данни са интересни, понеже миналия месец двете държави обявиха сключването на договор за техническо сътрудничество.

Групата 5+1, явно, е решително настроена да сключи споразумение с Иран за неговата ядрена програма, която определено е прикритие за създаване на ядрено оръжие.

Светът иска рамковото споразумение, което в момента се обсъжда, да гарантира, че ислямската република поне за една година няма да може да произвежда ядрено оръжие.

Посланиците на САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай се опитват да убедят Техеран да спазва допълнителен протокол, който позволява на Международна агенция за атомна енергия да осъществява внезапни проверки на атомните обекти.

Никакви инспекции обаче няма да решат фундаменталния проблем: както можем да предположим заради севернокорейската база, където работят специалисти по ядрено оръжие от Техеран, Иран е само част от ядрена програма, обхващаща Азиатския континент.

Отношенията между двата режима имат дълга история. Стотици севернокорейци са работили в около 10 ядрени и ракетни обекти на Иран. Там е имало толкова много учени, специалисти и лаборанти, работещи в областта на ядреното оръжие и ракетите, че са им дали собствен крайморски курорт.

Дори ако сега Иран се съгласи да спазва допълнителния протокол, той ще може да продължи да работи над бомби в Северна Корея, провеждайки изследвания или купувайки севернокорейски технологии и проекти.

С други думи, той ще бъде отделен от създаването на бомбата с един ден – продължителността на полета от Пхенян до Техеран – а не година, както се надяват политиците от САЩ и другите страни.

Приносът си за създаване иранска бомба имат не само севернокорейците. Иран получи първите си центрофуги от Пакистан, а пакистанската програма беше дъщерен проект на китайската.

През последните няколко години се наблюдава явно съкращаване на китайските доставки в Иран. Това може би е свързано с факта, че, първо, Китай вече е доставил на Иран основната част от необходимото за създаване на оръжие и, второ, предава на Пхенян главната роля при разпространението на ядреното оръжие.

На теория няма нищо лошо в подписването на споразумение за ядреното оръжие с ислямската република, но няма смисъл да се сключва сделка само с един от клоновете на международна програма за създаването му.

Точно затова групата 5+1 трябва да знае какво се случва в изолираната военна база в планините в Северна Корея и може би не само там.

 

 

Източник: http://www.fbr.bg

Posted on 31.03.2015, in Ядрено оръжие и стратегическа стабилност and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: