The National Interest: Защо няма да има нова студена война


The National Interest: Защо няма да има нова студена войнаНа фона на продължаващата криза в Украйна на мода вече са разговорите за “новата студена война”. Дори експертите, изучаващи СССР и Русия от времената на гарантираното взаимно унищожение до самия край на комунизма, казват, че нормализация в отношенията между Русия и Запада може да има едва след десетилетия.

Да, отношенията между Русия и Запада са извънредно обтегнати, а източник за напрежението е катастрофалната ситуация в Украйна. Тя в близко време няма да се промени. Но смятаме, че в концепцията за “нова студена война” има невярна представа за Русия и Запада, особено когато става въпрос за поколението, което израсна след разпада на СССР и края на първата студена война.

Като представители на това поколение в САЩ, които имат опит в изучаването на Русия от позицията на “дипломацията на втората писта”, смятаме, че погледът върху настоящия конфликт от позицията на предишния конфликт е погрешен. Обявяването на “началото на новата студена война” дойде твърде рано, а това не съвсем подхожда на ситуацията днес.

От геополитическа гледна точка има ясни различия между настоящия конфликт и студената война: в настоящия конфликт липсва идеологическо измерение, преобладава напрежението в постсъветското пространство, а не в други региони, нараства ролята на незападните държави (Китай, Индия, Бразилия и пр.), които до момента отказват за заемат страна в конфликта. Тези различия не изключват възобновяване на отношенията между САЩ и Русия, съществуващи в периода на студената война, от чиито последствия могат съществено да пострадат Европа и други региони.

Но от конфликта, който господства в света във втората половина на XX век, настоящата ситуация се различава по междуличностните отношения. По тази причина ситуацията не бива да се нарича нова студена война.

Независимо от разговорите за новата желязна завеса на взаимна враждебност и недоверие, която се спусна между Изтока и Запада, руснаците и американците могат в болшинството от случаите да обменят пътувания, свободно да общуват един с друг и да търсят взаиморазбиране по най-трудните въпроси чрез възпитан диалог. По време на неотдавнашните си пътувания в Москва ние се срещнахме с руски експерти на всички нива, готови към взаимодействие, при това по-младото поколение се отличава със стремежа си към дълбок и полезен анализ на събитията в Русия и в Украйна, а и в отношенията Русия – Запад.

Забележете: “полезен и дълбок” – това не е евфемизъм, имащ значението на “прозападен”. Възгледите и мненията на новото поколение руски експерти се характеризира с широко разнообразие. Това са професионалисти, умни, интелигентни и готови да общуват с американците хора, дори ако това общуване не довежда до общи позиции. Освен това, те са готови да говорят открито и публично, без да се опасяват от някакви последствия от страна на властта. Това е главната разлика от онова време, когато дори баналната беседа с чужденец би довела до усложнения и някакви рискове. (авторите явно не са посещавали Източния блок по време на самата студена война, бел.ред.).

Благодарение на интернет ние можем с огромна лекота да общуваме един с друг, за което по време на студената война дори не можехме да мечтаем. През социалните мрежи ние ежедневно, а понякога ежечасно обменяме информация с руските си приятели и колеги. Това не е просто банално твърдение, че интернет е направил света по-малък. Във Фейсбук и Туитър виждаме как нашите руски колеги и техните приятели в Русия заедно гледат едни и същи кадри, препоръчват си един на друг, дори без да мислят за присъствието на американци в мрежата. Затова нашите отношения с руските колеги са по-дълбоки и обширни в сравнение с предишните поколения американски и руски експерти.

Диалогът сам по себе си не може да доведе до край на конфликта, той може да помогне напрежението да няма дълбок характер и да не продължи дълго. Но за да има влияние върху официалната политика в Москва и Вашингтон, трябва да има критична маса от експертни гласове от двете страни. По ирония на съдбата, с края на програмите на американското правителство от епохата на студената война за подкрепа на специалисти по Русия и по финансирането на техните пътувания в тази страна, броят на младите хора, избрали нашето поле на дейност, се съкрати. В резултат на това преобладават гласовете на хората от епохата на студената война.

Ако няма разбиране колко важно е да се подготвят американски специалисти за изследователска работа в Русия и за взаимодействие с тази държава, то ще отслабнат и дори изчезнат междуличностните връзки, които са изключително важни за нас и нашите руски колеги. А тогава ние наистина ще се окажем в нова студена война.

Матю Рожански – директор на Института Кенан към вашингтонския Център Уилсън. Р. Салцма – аспирант, специалист по руски и евразийски изследвания, работеща в Училище за водещи международни изследвания към Университета Джон Хопкинс.

Петя Паликрушева

Източник: http://worldtodaybg.com

Posted on 29.03.2015, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: