Проектът за договор със САЩ противоречи на здравия разум


Проектът за договор със САЩ противоречи на здравия разум

Кросс

„По какви причини сте подписали нереципрочен едностранен законопроект за ратифициране на Споразумение между правителството на Република България и правителството на САЩ за подобряване на спазването на данъчното законодателство?” Това попита депутатът от „БСП – Лява България“ Румен Гечев министъра на финансите Владислав Горанов по време на парламентарния контрол.

Румен Гечев обясни, че по данни на Министерството на финансите на САЩ от досега подписаните 121 договора само четири са нереципрочни – България, Кайманови острови, Британски и Вирджински острови и Бермуда.

„Как така България се оказва в това екзотично изключение и защо не са защитени интересите на българската държава?

Откъде накъде българската държава ще предоставя – само тя, информация на САЩ, а ние няма да получаваме информация за български физически и юридически лица?”, попита Гечев.

Той коментира, че именно на управляващите е задължение да осигури събираемостта на дължимите данъци на българските физически и юридически лица.

„Нима нашата държава не проявява интерес към евентуално незаконно изнесени капитали от България към САЩ? Ние няма ли да си приберем, така както САЩ искат да си приберат, дължимите данъци?”, продължи с въпросите народният представител.

Румен Гечев обясни, че е извадил информация от интернет-страницата на Министерството на финансите на САЩ, в която се вижда, че по този модел има 7 страни, в т.ч. Австрия, Молдова, Швейцария и Чили, но също така има няколко страни, които са си подписали нов двустранен договор, като Алжир, Азербайджан, Китай, Колумбия и Грузия.

„Все пак България е една от най-старите страни в Европа, член сме на ЕС, но подчертавам, че нито една от бившите соцстрани не е подписала такъв договор.

Кое е наложило започналите преговори за подписване на двустранен нормален международен договор да преминат в едностранен, в ущърб в интересите на България?”, попита депутатът и подчерта, че БСП подкрепя идеята, но за размяна на информация, а не България да слугува на която и да е друга страна.

Народният представител обясни, че България е единственото изключение, където няма чл.7, според който САЩ поемат ангажимента за реципрочност в следващ период и продължаване на работата за подписване на допълнително споразумение.

„В проекта, който вие сте подписали, няма чл.7 и САЩ не поемат никакви ангажименти в обозримо бъдеще ние да бъдем третирани поне като Хондурас, Ямайка, Грузия и Армения. Това противоречи на здравия разум”, категоричен е Гечев.

„Ще искаме разсекретяване, тъй като този текст е изключително развеселяващ”, коментира депутатът. Според него в документа няма нищо секретно, а причината за неговото засекретяване е, за да не срамуваме пред света.

„Секретното е, че ни третират по-зле от Грузия и Армения”, допълни той.

Гечев поясни, че документът е внесен през декември 2014г., а „не от правителството на „Орешарски” или хан Аспарух”. Той изрази притеснение, че страна като САЩ, имайки този таен списък на физически или юридически лица, които незаконно са прехвърлили пари там, би могла да въздейства върху вътрешно-политическия живот на България.

„Управляващата коалиция, начело с ГЕРБ, нямат доверието на САЩ. Браво!”, заключи Румен Гечев.

 

 

Източник: http://bulgarski.pogled.info

Posted on 29.03.2015, in Анализи, Балканите and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 коментара.

  1. Митко Попов

    От страна като САЩ не можем да очакваме съпричастност в добрия смисъл на думата, тяхната „демоктатична“ върхушка е с деформирано чувство за значимост. За тях е важен само собстенният просперитет на страната им. Българи, ограмотявайте се политически, не се ръководете само от несъстоятелните обяснения и обобщения на управляващите и техният слугинаж!

  2. Емилия Русева

    румен гечев и здрав разум са две субстанции обречени на вечна раздяла. За пореден път това безобразно некомпетентно лице блести с незнание – голяма част от неподписалите, но договорилите споразумения, като например Румъния, са със същото споразумение като България. Причината да нямаме реципрочно споразумение е мотлявенето на правителството точно на лицето орешарски, на което всички във финансовия бранп се молиха да се задейства малко от малко, и на американците им писна да се врътняват с нас. За справка на тъпоумното бесепе, което пак не си е проверило фактите, повечето споразумения са подписани в интервала май 2013 – май-2014. Хайде гечев погледни кой е бил на власт тогава.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: