Крещяща липса на единство в НАТО или бойкот?


Крещяща липса на единство в НАТО или бойкот?Huffington Post: Воененият мартон  Dragoon Ride („Драгунска разходка“) стартира в Естония в неделя и трябва да приключи на 1 април във военна база в Бавария. Повече от 100 бронирани машини и стотици войници преодоляват почти 1800 км през шест държави: Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия и Германия, пише  колумнистът на  Huffington Пост  Сарвар Кашмери,от Асоциациацията по външна политика и профессор Норвичият университет.
Замислен от военното командване на САЩ, като демонстрация на US военен съюз с партньорите от НАТО,смешната акция се превърна в пълен провал.

Воененият конвой на НАТО в Европа бе предназначена „за да покаже на Русия, че САЩ стоят рамо до рамо със своите  европейски съюзници.“
В този случай, отбелязва Кашмери,  не  участва нито една натовска държава с изключение на Съединените щати. Ако конвоя пътуваше из Европа под знамената на всички 28 страни-участнички, той щеше  да „напомни на потенциалния противник, че Северноатлантическият военен съюз все още има стойност.“
След като премина като индивидуална операция на САЩ, се засили впечатлението за липса на единство в НАТО, казва анализаторът.
„Демонстрирането на бронирана техника, вместо на големи идеи от САЩ е  стратегия на миналия век, и Китай е наясно с това, Америка, за съжаление, не.“
В друга част на света в същото време, Китай привлича големите европейски съюзници на САЩ да участват в азиатската инфраструктурна инвестиционна банка (AIIB ), предназначени да се конкурира с основните елементи на американския световен ред, като Световната банка и Международния валутен фонд.
САЩ призова съюзниците да не подкрепят AIIB, но без резултат – най-големите европейски държави са готови да се превърнат в основатели на банката.
Оказа се,че Франция, Германия и Италия ще последват примера на Великобритания да се присъедини към новата банка Asian Infrastructure Investment Bank ,създадена по предложение на Китай, пише The Financial Times.
Банката бе стартирана от Пекин през 2014 година с цел стимулиране на инвестиции в транспорта, енергетиката, телекомуникациите и други области в Азия.
Пекин  създаде  Asian Infrastructure Investment Bank, срещу Световната банка и МВФ,които се доминират от САЩ и американците имат право на вето.
„Синхуа” съобщи, че Южна Корея, Швейцария и Люксембург също обмислят дали да се присъединят.Япония също е поканена.

До днес около 30 страни са включени като държави основателки.
През последните две десетилетия, Русия и Китай разработиха уникално стратегическо партньорство основава главно на задълбочаване на икономическите отношения и защита на стратегическите интереси.След май 2014  е  факт и сътрудничеството в доставката на въглеводороди.
Русия и Китай си сътрудничат и в областта на ядрената енергетика.
При посещението на руския министър на отбраната на Китай през ноември 2014 г.  приключи процесът на признаването за Китай на „специален статут“, като стратегически партньор във военната сфера и отвори достъпа  до руски военни технологии от първо ниво.
В резултат на това, Пекин ще получат такива модерни продукти на руската военна промишленост като ракета зенитна система S-400, многоцелеви изтребител Су-35, противоракетната система „Оникс“.
В ход са активни преговори за доставка на тактически ракетни системи „Искандер-М“ и „Торнадо-Г“.Сътрудничеството във военно-морската сфера е тема на дълъг разговор.
Китай  агресивно налaга юанът за глобална резервна валута.Тази година Китай  осъществява около 25 на сто от търговията си с юани. През 2009 г. този дял все още бе по-малко от един процент.
Наскоро  офшорни сетълмент центрове за търговия с юани  бяха създадени в редица европейски държави. Скоро  Bank of China работи в с трансакции с юани във Франкфурт.
Централната банка на Англия подписа споразумение с Централната банка на Китай за осъществяването на клиринг и сетълмент в юани. Сделката е „огромна стъпка напред“ към създаването на клирингова къща: „много скоро“, заяви тогава финансовият министър Джордж Озбърн.
Само за последната една година употребата на китайския юан в Германия и Великобритания нараства почти двойно. Това се случва на фона на битката между Лондон и Франкфурт за титлата европейски център за търговия с азиатската валута.
Агенция Ройтерс съобщи, че Китайската международна платежна система (CIPS) ще замени всичките платежни системи,ще опрости сметките в юани в целия свят, ще изведе юана на световно ниво, и ще отнеме от долара голяма част от пазара на международните сметки.
Съединените щати да бъдат принудени да използват плащания в различна от долара валута,която не могат да печатат безконтролно.
„CIPS ще бъде изпробвана в 20 банки, които вече са подбрани; 13 от тях са китайски, а седем са филиали на големи чуждестранни банки.

 

 

Източник: http://yphalachev.blogspot.com/

Posted on 29.03.2015, in Анализи, Икономика, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: