Защо е погрешна представата ни за Китай?


Защо е погрешна представата ни за Китай?В българското общество все още битува стереотипното мислене по отношение на Китайската народна република. Засега тази четвърта по територия и първа по население в света страна се възприема като екзотична, комунистическа и най-вече като фабрика за некачествени стоки. Но реалността е доста по-различна от тази наша представа. Затова събрах няколко мита за тази азиатска страна, които да развенчая.

Има ли комунизъм в Китай?

Погрешна е асоциацията, която повечето българи правим, когато си мислим за Китай. Макар и формата на управление там да е автократична, тъй като на върха на държавата е Китайската комунистическа партия, на практика там комунизъм няма.

В днешния Китай успоредно съществуват и планова икономика, и свободен пазар. Ако решите да си отворите собствен магазин за плодове и зеленчуци, никой няма да ви спре.

Първият човек в Китай е лидерът на комунистическата партия, който в западните страни го наричаме президент, въпреки че „председател“ е по-точното наименование.

Официално режимът в Китай се казва „социализъм с китайски характеристики“ – нещо, което не съществува никъде другаде по света.

Всички в Китай ли живеят бедно?

Стандартът на живот на китайците определено става все по-добър, но на този етап все още половината от най-бедното население в света е съсредоточено тъкмо в Китай.

Може да се каже, че на този етап китайското общество се дели основно на много бедни и на много богати. Страната има няколко основни държавни цели, сред които е и преодоляването на бедността. През 2021 г. в Китай вече трябва да има преобладаваща средна класа. Другата цел е поставена за 2050 г. – обществото вече да е изцяло развито. Дали това наистина ще е случи – предстои да разберем в след 6 години.

Китайската нация ли е най-производителната в света?

През 2014 г. Китай официално изпревари САЩ и стана водещата световна икономика.

Към края на 2014 г., по данни на МВФ, брутният вътрешен продукт на страната се равнява на 17.6 трилиона щатски долара, докато този на САЩ възлиза на 17.4 трилиона долара.

Има ли в Китай добре развита социална система?

Ако сте родени в Западен Китай (най-бедната част) и искате да живеете и работите в някой от големите мегаполиси в Източен Китай, никой няма да ви спре. Проблемът е, че тези работници се считат за външен елемент в собствената си страна.

Хората от Западен Китай могат да живеят в Пекин, Шанхай, Хонг Конг и другите големи мегаполиси, но поради съществуването на т.нар. жителство не могат да използват каквито и да било здравни услуги в тези градове, освен ако не си ги платят сами. Затова често прекъсват работа, за да се върнат в родния си град, където да се лекуват.

Още по-абсурдното е, че децата на западните икономически мигранти дори нямат право да посещават учлищата, освен в градовете, в които са родени. Поради тази причина много деца в най-бедните части на Китай израстват отделени от родителите си, обикновено с бабите и дядовците си, докато родителите им работят в икономически развитите градове. Някои родители от западната част на страната формират нелегални училища, в които да се обучават децата им. Но обикновено те не съществуват дълго.

Вярно ли е, че китайците са едни от най-образованите хора?

Това донякъде е вярно, тъй като конкуренцията между 1 300 000 000 души там е много по-голяма, отколкото тази между 7 милиона у нас, например. Затова Китай разполага с наистина много добре квалифицирани кадри – в това няма спор.

По официални данни нивото на грамотност в Китай е 95%, но реалният процент със сигурност е значително по-нисък.

Само некачествени стоки ли произвежда Китай?

Няма съмнение, че това е просто един стереотип. Китайските стоки с високо качество са все повече, а трудът на работниците се заплаща все по-добре.

Какво дава сила на Китай?

Нещата, които дават сила на Китай, са многобройното население (което означава много работна ръка), голямата територия, природните ресурси (каквито има много, макар и да не достигат за нуждите на китайската икономика), атомното оръжие, многочислената армия и т.н. Кухнята и конфуцианството са сред факторите, които формират нейната мека сила.

Всички етноси в Китай ли са равни?

В Китай има 4 основни автономни области и 56 различни етноса. Тибет иска да получи по-широка автономия, но Китай никога няма да позволи това поради опасността да последват този пример и други държави.

 

Aвтор: Теодор Спасов

Източник: http://www.actualno.com

Posted on 28.03.2015, in Общество and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: