Лондонската връзка – предисторията на бушуващата нефтена война на олигарсите в Украйна


Лондонската връзка – предисторията на бушуващата нефтена война на олигарсите в УкрайнаДа се върнем 11 дни преди избухването на „нефтената война“ между олигарсите в Украйна и по-специално между Порошенко и Коломойски в една афера за $2 млрд., една открадната мина, убийства, тузарски свадби, заплахи и побоища и странния начин, по който името на Тони Блеър и фамилията Ротшилд се дочуват в Лондонския съд…

Милиардерът Виктор Пинчук заяви, че е бил заплашван от губернатора на Днепропетровск, украинския олигарх от еврейски произход Игор Коломойски.Следващата година Пинчук трябва да свидетелства в съда в Лондон по дело, срещу Игор Коломойски и неговия бизнес партньор Генади Боголюбов. Обвиненията накратко са следните:

 

  • че е дал на Боголюбов и Коломойски $143 млн. с които е купена желязна мина от украинската държава;

 

  • че те са взели неговите пари, но не са му дали мината след това;
  • че те са продали половината от нея на друг олигарх – най-богатия човек в Украйна, Ринат Ахметов;
  • че сега мината струва почти $1 млрд., но Пинчук все още не е получил нищо;
  • че сега Коломойски и партньора му му дължат $2 млрд. за пропуснати ползи;

 

Тези обвинения изглеждат правдоподобно, но голяма част от останалото, което съм отсял, изглежда напълно изфабрикувано. Голяма част от обвиненията на Пинчук звучат като типичната вихрушка от вторични и съмнителни обвинени за такива сложни случаи, които целят да прикрият слабостите на основното обвинение под тях.

И интересната подробност, която не е в интерес на Виктор Пинчук е, че бизнес-партньора на Коломойски – Боголюбов има силни връзки в Лондон и той е свръзката на Коломойски с членове от мощната фамилия Ротшилд. От своя страна Пинчук е личен приятел с Тони Блеър….

_ILS6462

 

 

Съмнителната смърт на дузина украински милиардери и политици влиза във съда на Лондон

Някои от най-екстравагантните обвинения в насилие, убийства и корупция, някога виждани и разказвани в Лондон изплуваха в документи на Висшия съд. Обвиненията идват от Виктор Пинчук, който е замесен в аферата за желязната мина на стойност $2 млрд.долара. действа между Кенсингтън и Киев. Украинския олигарх, личен приятел на Блеър, обвинява двамата украински олигарси, Боголюбов и Пинчук, че са отнели неправомерно неговата компания. От своя страна Боголюбов обвини Пинчук, че оказва натиск над свидетели в по делото. Един от притисканите от хората на Виктор Пинчук свидетели по делото е бившия главен прокурор на Украйна, Святослав Пишкун. Тогава Пинчук и адвокатите му светкавично хвърлиха нова бомба: че всъщност бившия главен прокурор на Украйна е помагал на Боголюбов и Коломойски да прикриват убийствата на дузина богаташи и олигарси, поръчани от последните двама. Коломойски отрича всички обвинения.

Едно от обвиненията на Пинчук е, че Коломойски е поръчал нападение над украински адвокат, който отказал да разкрие детайли за делото на негов клиент, който е опонент на губернатора на Днепропетровск. Група мъже нападнали и пребили един от колегите на адвокатът, тъй като го припознали като него. След това те отново били изпратени и този път пребили именно него – поръчания от Коломойски адвокат. Когато тази история се раздухала в медиите Коломойски наредил „изчезването“ на групата биячи. Продължават обвиненията на Пинчук. Адвокатите на олигарха твърдят, че след време един от гардовете на Коломойски – С.У. Никитин бил намерен мъртъв. Никитин е организатора на атаката над двамата адвокати. Според Виктор Пинчук и екипът му от адвокати във съда в Лондон Коломойски е наредил убийството на Никитин, за да се заличат следите. Първоначално правораздавателните органи твърдели, че по намереното безжизнено тяло на охранителя на Коломойски нямало никакви следи от насилие, а след по-късна есхумация станало ясно, че по тялото на убития има следи от над десет пробождания. Екипа на Пинчук цитира официалното становище на украинската прокуратура и изказване недоумението си от по-нататъшните действия на самият главен прокурор:

„Коломойски го е заплашвал [адвоката] с убийство, няколко дни по-късно, когато той [адвоката] отказва да изпълни исканията му, последва и решението той да бъде [адвоката] убит като отмъщение за отказа му. За да осъществи криминалните си намерения, той [Коломойски] се обръща към Никитин, неговия личен охранител, да организира покушението. Тогава Коломойски и Никитин влизат в криминален заговор.“

Главния прокурор – Пишкун заповядва заповедта за ареста на Игор Коломойски да бъде оттеглена, след като получи такива инструкции от медиатор, работещ за олигарха. Според Пинчук Пишкун не е надежден свидетел и е бил принуден от хората на Коломойски да лъжесвидетелства. От своя страна Пишкун категорично отрича да е бил подкупван от Игор Коломойски да покрие разследването на смъртта на Никитин и нападението над адвокатите.  Той наредил прекратяване на разследването срещу Коломойски, защото сметнал, че олигарха и губернатор на Днепопетровск е бил въвлечен в политически театър от негови опоненти. Той наредил случая да бъде преразгледан и по-късно било решено да не се разследва повече Игор Коломойски.

Втория свидетел, за който се твърди, че е бил притискан  е равина, който украинските медии наричат подигравателно

„Духовния учител на евреите-олигарси в Украйна“

Става въпрос за равин Каминезки. Той е бил притискан от хората на Виктор Пинчук, които му предложили да откаже да свидетелства, срещу нещо, което Пинчук описва не като „подкуп“, а като

„предложение за дарение за еврейската общност на стойност $1млн. долара“.

Равинът отказал и Пинчук го цитира пред съда в Лондон:

„Това означава куршум в главата ми“ – отвърнал равинът.

Пинчук не намира нищо притеснително в предложеното тогава „дарение“ за общноста на равинът, защото той бил правил подобни дарения и много преди това.  Дори били приятели с Каминезки, но той се страхувал да се изправи срещу Коломойски.

kol9-512x355

 

Но за сметка на това равинът бил силно зависим в момента от партньора на Игор Коломойски  – господин Боголюбов и адвокатите на Виктор Пинчук твърдят, че той е ненадежден свидетел на този етап.  Като доказателство за това Пинчук разказва, че свадбата на дъщерята на равин Каминезки се е провела на собственост на футболния клуб, притежаван от Коломойски – ФК Днипро. На сватбата на дъщерята на равина – Йехудит са присъствали над 2,000 гости. Другата му дъщеря се е омъжила на не по-малко тузарска сватба, със скромните 1,000 гости в хотела на равина, който е построен с парите на Боголюбов – партньора на Коломойски, който дал за изграждането на комплекса внушителните $66 млн.

Виктор Пинчук отново цитира равин Каминезки, който му казал че:

„Боголюбов буквално ни осинови“

Този равин е важен свидетел по делото за желязната мина, в което Пинчук съди Боголюбов и Коломойски за цели $2 млрд.

Пинчук твърди още, че Коломойски е опитвал да притиска и самият него, внушавайки му да забрави за мината и да спре да повдига въпросът. Губернаторът на Днепропетровск заплашил, че ще прати Пинчук да воюва в Източна Украйна, ако не си затваря устата, твърдят хората на Пинчук пред британския съд. Коломойски и Боголюбов го заплашили още да не говори много, защото щели да разкрият подробности за убийството на украинския журналист Гонгадзе, което беше поръчано от доведения баща на Виктор Пинчук преди 15 години – бившия украински президент Леонид Кучма. Официалната позиция на Пинчук и хората му пред съда по този въпрос е следната:

„За да бъдат избегнати всякакви съмнения, трябва да се напомни, че никога не е имало доказателства за личната намеса на Пинчук в това убийство“

Както всеки олигарх така и Коломойски притежава няколко тв-канала и медии в Украйна. Според Виктор Пинчук Игор Коломойски и Боголюбов използват канали като „1+1″, които са тяхна собственост, за да манипулират общественото мнение.

Съдията по делото в Лондонския съд е отказал да включи тези обвинения в дневния ред, но е казал, че е готов да се заеме и с тях, когато основното дело за $2-та млрд. и мината приключат…най-интересното предстои. „Големите победители“ от поредната псевдо-революция в Украйна, както известния американски политолог Збигнев Бжежински каза още през 2014 година са олигарсите и никой друг. Слагайки в този кюп и самия Порошенко – „Шоколадовия Крал“ бившия съветник по сигурността на президента Картър, призовава украинските олигарси „да платят революцията“, която ги доведе на власт.

 

 

Източник: https://alterinformation.wordpress.com/

Posted on 27.03.2015, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: