Конспиративни теории или реална опасност от ядрена война?


Конспиративни теории или реална опасност от ядрена война? Барак Обама е загубил контрол над ключови съветници от администрацията си, се казва в списание The National Interest.
По-специално, ние говорим за въпроса с доставките на оръжие за Киев, пише списанието, като подчертава, че поведението на някои длъжностни лица от администрацията „не вдъхват доверие.“
Вместо да се опитват да убедят президента на САЩ да вземе решение, много от сегашните държавни служители, пряко отговорни пред Обама, предпочитат да защитават интереси зад гърба му.
„Почти не е изненада, че най-агресивния защитник на лобист за въоръжаването на  Киев е говорителят на Държавния департамент Виктория Нюланд,“ – се казва в изданието, като припомня забележките й по време на Мюнхенската конференция, когато тя се опита да убеди европейците идеята за необходимостта да въоръжат Киев.

American Journal отбелязва, че не е само тя,защото в началото на март, председателят на Комитета на началник-щабовете Мартин Демпси заяви, че САЩ и техните съюзници в НАТО „трябва да обмислят предоставянето на  военна помощ“ в Киев.
С подобни изявления бяха направени, и от директорът на Националното разузнаване Джеймс Клипър, както и командира на силите на НАТО в Европа Филип Бридлав, които, според NI, се опита да направи всичко възможно, за да убеди САЩ и Европа в необходимостта от въоръжаването на Украйна,и дори  си позволява дезинформация за примирието в Донбас.
На 14 март в няколко американски конспиративни сайтове излезе  статия, че всеки момент може да започне ядрена война.
В статията се казва, че благодарение на специална операция на руското разузнаване и компанията Kaspersky, са разкрити  данни,че Великобритания се готви да нанесе  ограничен ядрен удар „след 15 март“ по Руската федерация.
Това звучи доста несериозно,но го приехме за „сведение“.
На 15 март на сайта NewsCom.md пусна  доста подробнa, макар аматьорски  написана информация за струпване войските на НАТО на границата между Русия и Норвегия.
Неоспорим факт е,че на  16 март в 8:00 сутринта  Москва, започна внезапно проверка готовността на Западния военен окръг и Северния флот до Норвегия.
В маневрите участват 55 бойни кораба, 40 000 и 110 въздухоплавателни средства, включително стратегически самолети. По-голяма концентрация на военноморските сили на Русия нямат от съветско време и то само веднъж  през далечната 1975 г., което е рекорд за света-на ученията на „Ocean-75“.
Има и място за размисъл.
На 16 март Путин най-накрая се появи,а спекулациите дали се връща от вилата,Швейцария  или бункера продължават.
На 17 март един капитан – Хизер Е.Коул от така наречените Стратегически въздушни крила на US Navy, бе отстранен от поста си заради служебно несъответствие. Нищо лошо,ако не се оказа,че той отговарл за комуникацията със стратегическите подводници на САЩ.
Тази връзка се осъществява с помощта на специализирани самолети-ретранслатори с дълговълнови антени и радиостанции,  Е-6 Меркури и това е най-надежното средство, с което се предават команди до ядрените подводници, тъй като космическите средства се считат за още по-уязвими.
В доклад за който няма гаранции за достоверност се отбелязва, че в понеделник, 16 март, капитан Коул,трябвало да ретранслира заповед от Пентагона до силите, с  разрешение  за „ограничена“ ядрена атака срещу Русия,която не успяла да стигне до изпълнителите, поради объркване с Permissive Action Link.(PAL)-защитно устройство за ядреното оръжие, чиято цел е да се предотврати неоторизирано изстрелване или детонация на ядрено оръжие.
Тук конспиративната теория е пропукана донякъде,защото нито в Русия,нито в САЩ,някой по веригата има представа за съдържанието на кодираните съобения които ретранслира,освен разбира се,чуждото разузнаване.
Експерти обясняват,че отказът за разрешението на ядрена атака срещу Русия в този случай се дължи на приетите мерки за сигурност,извършени по нареждане на бившия министър на отбраната на САЩ Чък Хейгъл, довело до неговото уволнение миналия месец „поради неговата отказ да участва в атака срещу Русия“.
Настоящият министър на отбраната Картър не бил наясно с промените в PAL ,които Хейгъл направил и така капитан Коул прекъснал планираната ядрена атака.
Това последното вече ми звучи несериозно.
Разбира се цялата теория не може да бъде реалистична,защото нито в САЩ,нито във Великобритания има луди на отговорните длъжности,които при моментното съотношение и състояние на ядрените арсенали да рискуват неминуемата си гибел.
Русия догони и изпревари САЩ по ядрен потенциал през 2014 г., информира, американския Държавен департамент,както по брой носители на ядрено оръжие в състава на Стратегическите ядрени сили, така и по количество бойни глави. Плачевна обаче за САЩ е равносметката в управлението,качеството,организацията и готовността на стратегическите сили.
За ужас на Пентагона това стана благодарение на атомните подводни лодки „Булава”, снабдени с ракети със стотици заряди представляващи най-страшната заплаха за САЩ.
Американската подобна техника, за момента е на чертожните маси на конструкторите.
Относителният ядрен паритет между двете страни трябва да се запази и след 2018 г.,когато в сила ще влязат поредните ограничения по Договора за стратегическите настъпателни оръжия.

 

 

Източник: http://yphalachev.blogspot.com

Posted on 27.03.2015, in Анализи, Ядрено оръжие и стратегическа стабилност and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: