МЕРКИТЕ НА СИЛАТА


МЕРКИТЕ НА СИЛАТА

С тревога за Венецуела

На 9 март т.г. бе оповестена заповедта на президента на САЩ Барак Обама за изпълнение и разширяване сферата на Закона за защита на човешките права и гражданското общество на Венецуела, генерирана през 2014 г. “Много пъти сме виждали как правителството на Венецуела се опитва да отвлече вниманието от собствените си действия, обвинявайки САЩ или други членове на международната общност за случващото се във Венецуела… Жалко е, че във време, когато сме поели ангажимент с всеки един от народите в Западното полукълбо, Венецуела избра да поеме в грешната посока.”

Това е откъс от официалното прессъобщение на американската държавна служба, което – както добре знаем вече, – прехвърля проблемите от болната на здравата глава, фигуративно казано. Загрижеността на американската империя за Западното, но добре знаем, че става дума и за Източното полукълбо на земния шар, не е изненадваща. Нали преди време тяхната доктрина оповести, че американските национални интереси може да са застрашени в рамките на целия съществуващ свят! Е, това в психологията и психиатрията се нарича мегаломания, но какво да се прави, никой не е съвършен… Сега трън в очите на вашингтонските ястреби стана Венецуела, държавата на Уго Чавес от по-ново време, преди това – на Симон Боливар. Тази държава, която се опитва да си запази природните богатства в името на оцеляването и просперитета на собствения си народ, няма как да не е пречка на американската империя – по израза на Уилям Блум, – защото едва ли има държава в онова полукълбо, която да предвижда толкова цялостна и разнопосочна дейност в областта на социалното дело, здравеопазването, образованието и природните ресурси.

Така, в допълнение към “мерките на силата” от 18 декември 2014 г., г-н Обама оповести и специална Декларация за обявяване на извънредно положение относно Венецуела. Съвсем в духа на лицемерната либерална фразеология, в заповедта се казва, че “не е насочена срещу народа на Венецуела, а срещу тези, които са отговорни за нарушаването на гаранциите за човешките права, за преследването на политическите опоненти, ограничаване свободата на пресата… Заповедта е да се блокират имуществото и активите на лицата, включени в приложението към заповедта, както и да се блокира имуществото и активите на всеки, по преценка на министъра на финансите, съгласувано с държавния секретар…”.

В отговор на високомерната и очевидно накърняваща суверенитета на Венецуела заповед и документооборота във висшите американски управляващи кръгове, Съюзът на южноамериканските нации оповести комюнике по повод декрета на правителството на САЩ за Венецуела на 14 март 2015 г. В него се казва, че държавите членки на УНАСУР отхвърлят декрета, тъй като представлява вмешателство и заплаха за суверенитета и опорочава принципа за ненамеса във вътрешните работи на други държави, и се настоява за отмяна на декрета.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро излезе с реч по националното радио на 9 март т. г. От сградата на президентството “Мирафлорес”, в обкръжението на всички членове на правителството и висшето военно командване, Николас Мадуро изреди детайлно всички опити за дестабилизиране на страната през последните две години, финансирани и подкрепяни от САЩ. “Опитът за преврат, изфабрикуван от американците, бе сразен и след поражението там бе взето решение лично Обама да изпълни задачата за събаряне на моето правителство и да се намесва по всякакъв начин, за да контролира Венецуела”. Президентът Мадуро поиска от парламента да му бъдат предоставени “специални законодателни пълномощия”, за да защити мира и стабилността на Венецуела от империалистическите заплахи.

Това е земята на Симон Боливар, това е свещена земя, която никога няма да бъде докосната от чужда империалистическа обувка и трябва да го гарантираме с нашия живот, ако е необходимо. Венецуела е свещена и уважавана!”, заяви Николас Мадуро. “Ако се стигне до големи събития, които да разтърсят държавата, жив или не, независимо от обстоятелствата, тази година ще има парламентарни избори, без значение дали това се харесва или не на империята”.

Освен това Мадуро подчерта в словото си, че тези, които желаят да се домогнат до богатствата на страната му и искат венецуелският народ да коленичи, няма да успеят в родината на Симон Боливар, защото “тази венецуелска, латиноамериканска и карибска битка цели да защити нашата независимост, нашия мир и ние ще я спечелим. Никога няма да бъдем на колене пред тази империя, която напада и заплашва Венецуела”. И още – “Страната ни трябва да е подготвена, защото Венецуела не е и никога не може да бъде Либия или Ирак. Венецуела е Венецуела, земя на мира и ние трябва да го запазим и в бъдеще”.

Още през 1822 г. Симон Боливар предупреждава, че САЩ не признават независимостта на Латинска Америка и на страните от Карибския басейн… Затова конфликтите и имперските претенции на САЩ са още една проява на история, започнала преди 200 години, “защото лицата, които са ръководили американската империя, винаги са считали, че независимостта на страните от южната част на континента са заплаха за техните имперски апетити да заграбят нашите земи”.

Според Николас Мадуро, свидетелство за истинските цели на американската политическа и военна камарила е съдбата на Хаити, Доминиканската република, Бразилия, Чили…

А сега ръцете на Чичо Сам се протягат грабливо и към Венецуела.

Във връзка с тези събития Асоциацията за приятелство България-Венецуела организира на 16 март пресконференция с широкото присъствие на граждански и неправителствени организации, които подкрепят справедливата борба на венецуелския народ срещу домогванията на САЩ.

“Боливарска република Венецуела, чрез своето посолство в Република България, призовава за спазване на принципите на международното право, за ненамеса и зачитане суверенитета на нашата страна и призовава за международна солидарност срещу намесата на САЩ във вътрешните работи на Венецуела”.

 

 

Източник: в. „Нова зора“

Posted on 26.03.2015, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: