Квадратните километри и милиардите на новата украинска власт


Квадратните километри и милиардите на новата украинска властРасте благосъстоянието на украинския народ. Не на целия обаче, само на онази част, която след Евромайдана бе изстреляна към най-високите постове на властта в страната.

Имаше един такъв брежневски анекдот: „Съветският народ ежедневно изяжда лъжици черен хайвер. Но не сам, а с устите на своите най-добри представители“. Така и в днешна Украйна. Хиляди излязоха на майдана под лозунги като „Долу олигарсите от властта“ и „Не на корумпираните“, а сега, съвсем не след дълго, всичко се върна в изходна позиция, но многократно увеличено.

Увеличено до такава степен, че корумпираните от старата власт изглеждат като откровени голтаци, прословутото Межигорие на Янукович – като скромна обител, а златното му преспапие, което изчезна, напомня на дребен сувенир. Макар че и при новата власт вече успяха отново да го откраднат…

Ако някой се съмнява в казаното дотук, предлагам му да продължи да чете нататък.

–––––––––

Справка: Украинският народ стремително обеднява – макроикономическите прогнози сочат, че БВП ще се намали до 11,9% и е възможно инфлацията да скочи до 42,8%. В края на 2014 г. съвкупният държавен гарантиран дълг на Украйна достигна 71,5% от БВП. Но както се казва, не за всички украинци нещата са толкова зле.

––––––––––

А сега ще назова тези щастливи хора поименно. С документи и снимки на личното им щастие.

Всичко, от което се нуждае министър Аваков: 11 квадратни метра, Wi-Fi и кафеварка

25-годишният син на министъра на вътрешните работи Александър Аваков е закупил шестстаен апартамент в елитния жилищен комплекс „Алпийски“ в Киев – миналата година, три месеца след като баща му Арсен Аваков оглавява Вътрешното министерство на Украйна.

 

Според предположенията на запознати синът на министъра е придобил жилището при особено изгодни условия. Всеки квадратен метър от елитния апартамент му е струвал 2,5 пъти по-евтино от пазарната цена. Ако се вярва на думите на баща му, Саша е платил по $980 за квадрат, макар през последните години жилищата в този район да се продават за по $2500–3500 квадратния метър. Реалната цена на апартамента е около милион долара.

И това в момент, когато татко му се свива на 11 кв.м! След като се появи информацията за апартаментите на Александър Аваков, Аваков-старши реши, без да дочака 1 април, да обнародва декларация за доходите си през 2014 година.

„Живея в Киев, в хотел „Киев“, в стая с площ 11,5 кв.м – написа министърът в профила си във Фейсбук. – Това ми е достатъчно: легло, маса, Wi-Fi и кафеварка…“

 

В същото това време, както се изясни, жилището на Александър Аваков е разположено на две нива под самия покрив. Мезонетче, в което са разположени 5 спални, хол, работен кабинет, гардеробна и кухня-трапезария. Височина – 3,3 м.

Панорамните прозорци разкриват изглед към центъра на града. На втория етаж има две тавански помещения. Заедно с апартамента са закупени две автомобилни места в подземния паркинг. Точно под входа на Аваков е разположен фитнес център с басейн и СПА зона. Освен това в жилищния комплекс има перално помещение, миниградина с фонтан в японски стил и детска площадка.

https://i2.wp.com/glasove.com/img/news/49509_uUR5YL3sFWgtioRX31saRBosudR5FJ.jpg

Жилището на Аваков заема целия етаж – затова Аваков няма съседи. Но в същия този комплекс апартаменти притежават и семействата на близките на секретаря на Съвета за национална безопасност и отбрана (СНБО) Олександър Турчинов, на шефа на Службата за безопасност на Украйна (СБУ) Валентина Наливайченко и други високопоставени лица.

 

Ще напомня, че през 2014 г. Александър Аваков бе подложен на обществена критика за това, че не е получил повиквателна за военна служба. През август 2014 г. обаче синът на министъра качи в социалните мрежи няколко фотографии, на които се е снимал с бойци от батальона „Киев-1“, състоящ се от служители в столичната милиция. Сега това позволява на баща му да заявява, че Саша е бил доброволец в Антитерористичната операция в Украйна (АТО).

Имението на лорд Иловайски

Ексминистърът на отбраната на Украйна Валерий Гелетей се сдоби с имение в неоколониален стил в графство Линкълншир, Източна Англия, за 23 милиона паунда.

На Гелетей, който получи прякора „Иловайски“ след победата на опълченците от Новорусия под едноименния град, отдавна задават въпроси относно материалното му състояние. В материала „Тъмните дела и връзки на Гелетей“ колеги журналисти подробно описват как човек, замесен в редица шумни скандали, мошеник, корумпиран и прикриван от наказателните органи, е оглавил Министерството на отбраната.

Заемайки високия пост и получавайки средногодишна заплата от 40 000 долара, Гелетей опосредствано – чрез жена си и дъщеря си – става собственик на Недвижимо имущество, с обща площ над 3000 кв. метра. Автопаркът на семейството на Валерий Гелетей се оценява на 3 млн. евро. И това не е всичко: на името на съпругата му Анжела се водят яхта, два катера и вертолет.

Гелетей обяснява пред украинските медии своето материално състояние с… подаръци от приятели бизнесмени. Журналистите обаче смятат, че стряскащото му благосъстояние се дължи на участията на висшия чиновник в корупционни схеми, свързани с подкрепата от негова страна на определени делови интереси, използвайки служебното си положение.

Успешният бизнес на Петро Порошенко

В хода на предизборната си кампания настоящият държавен глава на Украйна Петро Порошенко обеща, след като стане президент, да продаде целия си бизнес. Нищо подобно не се случи.

Наскоро в интервю за тв канала „1+1“ Порошенко обвини Русия в поредното „злодеяние“: оказва се, че тя пречела да бъде продадена компанията „Рошен“. В резултат киевската фабрика за бонбони „Рошен“ приключи 2014 година с чиста печалба от 34,8 млн. гривни. Това приблизително е 8,9 пъти повече в сравнение с 2013 г., се вижда от публична информация на Националната комисия по ценните книжа и фондовия пазар.

Напомням също така, че структури, близки до президента на Украйна, търгуват с китайски автомобили в Русия, продават нишесте в Липецк и доставят акумулатори за автомобилите ВАЗ. Бизнесът на украинския държавен глава се разширява и в родната Украйна. През лятото например притежаваната от Порошенко компания стана собственик на Киевския завод за експериментални конструкции.

Никак не е лесно да се пресметнат всички активи на Петро Порошенко – това е и „Рошен“, и украинската група „Богдан“, а също така медии, предприятия в областта на земеделието и корабостроенето, както и малка част във финансовия сектор. Според класацията на „Форбс” президентът на Украйна заема шесто място сред украинските олигарси и управлява активи на стойност 1,3 млрд. долара.

 

Порошенко държи 100 процента от акциите си в многоотрасловия холдинг „Прайм Есетс Кепитъл“, създаден през 2005 година. По проверена информация фондът се оглавява от бащата на държавния глава Алексей Порошенко.

Любимият град на украинския елит

Трябва да се признае, че нестабилната ситуация в Украйна принуждава мнозина да търсят спокойствие и тишина извън страната. Не на последно място в списъка от градовете, в които отсядат състоятелните украинци, се оказва британската столица.

Най-богатият украинец, Ринат Ахметов, е собственик на няколко недвижими имота в елитните райони на Лондон.

Тук се е установила и дъщерята на експрезидента Леонид Кучма – Елена Пинчук. Тя живее в имение на стойност 1,58 милиарда долара. Според информация в британската преса имотът някога е бил училище за благородни девици, а в него има 10 спални с баня, басейн, спортна зала, сауна, кино. В него се пази и колекцията от произведения на съвременното изкуство на обожавания от Елена неин съпруг Виктор Пинчук. В случай на опасност имението разполага и с паник стая.

 

Впечатляващо е, че резиденцията на принц Уилям тук според експертни оценки заема второ място след тази на семейство Пинчук.

Семейното гнездо на бившия главен прокурор Олег Махницки

Бившият главен прокурор Олег Махницки от партия „Свобода“ също се числи към украинската диаспора в Лондон. След като бе уволнен от Главната прокуратура в Киев, той се сдоби с жилище на брега на Темза (впрочем едновременно с това купи и разкошния хотел „Хаят“ в центъра на Киев).

Украинската писателка Ирена Карпа съобщи тези факти в ефира на тв канала „Интер“, намеквайки за корупционни практики, в които е участвал бившият и.д. генерален прокурор, и призовавайки сегашния обвинител №1 Виталий Ярема да разследва дейността на своя предшественик.

 

Ако това се случи, Олег Махницки ще отговаря не само по възможно углавно преследване за „насърчаване“ към корупционни схеми, но и го заплашва физическа разправа от страна на бившите му колеги.

Както стана известно, през юни Олег Махницки се отказа от почти финализирана сделка за покупката на цял етаж от клуб в елитен киевски квартал. И почти веднага се обърна към няколко водещи световни компании, занимаващи се с покупко-продажба на недвижимости от ВИПкласа: Savills, Peter Kempf International и London Relocation Consultancy.

Бившият прокурор е поискал да му се намери не много скъп (естествено, по лондонските стандарти) имот в тихо, прилично място в столицата на Великобритания. Това съобщи пожелал анонимност участник в реализирането на сделката.

По думите му сред уточняващите данни се казва, че клиентът възнамерява да получи право на пребиваване в страната, влагайки 750 000 паунда (около 1 282 500 долара) във вид на ценни книжа в Банк ъв Ингланд.

Буквално в рамките на две седмици се намери подходящо жилище. В един от най-модните квартали на Лондон, недалеч от Бъкингамския дворец – „само“ за 5 657 000. На три етажа, с четири спални, с камина и частна градина. Което за Лондон наистина не е скъпо – на място, където практически няма средни цени спрямо тези в останалите квартали на британската столица.

 

Обаче Марияна, любимата дъщеря на Махницки, се намеси в плановете на татко си за съграждане на ново семейно гнездо. Бившата първокурсничка от Лвовския национален университет е подала документи в Сити Юнивърсити Лондон – един от най-престижните вузове във Великобритания, където е решила да учи в юридическия факултет международно търговско право. Което означава, че за да е на нивото на бъдещите си състуденти и да води активен студентски живот, девойката трябва да живее отделно от родителите си.

 

Махницки-старши са принудени да купят на щерка си уютно апартаментче в микрорайона Импириъл Уорф, разположен между двата най-престижни лондонски района – Челси и Фулъм. Две спални, стилен дизайн, изглед към Темза от третия етаж, близо до невероятния търговски център Фулъм Бродуей и фитнес центъра Харбър Клъб, прославил се благодарение на принцеса Даяна. И всичко това – за някакви си половин милион евро!

Опасявайки се от неочаквани загуби, съпрузите Махницки решиха да потърсят по-скромно пристанище за себе си. В момента се колебаят между къщичка в по-непрестижния Северен Лондон, в Мил Хил (€3 393 000 за 8 спални, камини и красива градина с тераса)…

… и старинна красива къща в елитния Чизуик, досами Бедфорд Парк (€3 524 000 за 3 спални, 2 камини, лична градина и лятна къща, преоборудвана като спортна зала).

 

По всяка вероятност, докато се оформят документите на Махницки, няма да научим за новите машинации на бившия прокурор на следмайдановска Украйна. Но това е друга история.

И това е само малка част от фантастичните успехи на ниво „лично благосъстояние“ на някои граждани на Украйна.

Но не забравяйте, че именно тези граждани се отнасяха най-трепетно и съпричастно към победата на Евромайдана към „европейските ценности“.

Иначе: „Слава на героите!“.

 

 

Автор: Олег Лурие, oleglurie_new

Превод: Елена Дюлгерова

Източник: http://glasove.com

Posted on 24.03.2015, in Общество and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: