Турция – универсалният газов играч


Турция - универсалният газов играч

Снимка: Темаdaily

Мечтата на Анкара е да превърне граничещия с Гърция и България западен региона на страната в газоразпределителен център, където да се срещат няколко тръбопровода, доставящи газ до потребителите в ЕС.

С двата нови газопровода, през които ще тече газ от Азербайджан и Русия до Европа, Турция претендира да стане голям транзитен център, но амбициозните проекти може да се окажат лесни само на думи, коментира AFP.

Миналата седмица Турция и Азербайджан започнаха работата по новия 1850-километров Трансадриатически газопровод (ТАНАП), който до 2018 г. трябва да започне да доставя по 10 млрд. куб.м. газ годишно до европейските потребители и 6 млрд. куб.м. до турските клиенти. В същото време турски и руски представители са в интензивни преговори за съгласуването на условията за новия проект за газопровод „Турски поток“, който трябва да мине по дъното на Черно море. Предвид подкрепата на ЕС за ТАНАП и на Русия за „Турски поток“, Турция сега е поставена в изключително стратегическа позиция в засилването на конфронтацията между Брюксел и Москва заради газовите доставки.

Мечтата на Анкара е да превърне граничещия с Гърция и България западен региона на страната в газоразпределителен център, където да се срещат няколко тръбопровода, доставящи газ до потребителите в ЕС.

ПРОВАЛЕНИЯТ ПРОЕКТ „ЮЖЕН ПОТОК“

НОВИТЕ ПРОЕКТ, В КОИТО ТУРЦИЯ Е ОСНОВЕН ИГРАЧ

 

 

 

 

Построяването на подкрепяния от ЕС ТАНАП изглежда сигурно, предвид факта, че приходите от инвестицията в размер на 40-45 млрд. долара в азербайджанското газово находище „Шах Дениз 2“ завият от газопровода.

„Турски поток“ обаче е по-малко реалистичен. Планът за проекта бе обявен през декември миналата година като заместител на отменения от Русия „Южен поток“. Русия и Турция обаче все още предстои да подпишат окончателното споразумение за „Турски поток“. В замяна на съгласието тръбата да премине през турска територия, Анкара си спечели от Русия понижение в цената на газа с 10,25%.

Руският вестник „Коммерсант“ обаче съобщи миналата седмица, че окончателните преговори са в безизходица заради условието за цените на газа.

 

 

Източник: http://temadaily.bg

Posted on 23.03.2015, in Балканите, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: