България ще пострада при нова газова криза


Само България ще пострада при нова газова криза Страната ни не би могла да намери алтернативни източници при кратко прекъсване на подаването

Ново проучване сочи, че след газовата криза през 2009 година Европа е по-добре подготвена, за да се справи със такова спиране на доставките, отколкото преди, пише в своя статия сайтът Euractiv.

Сред страните от ЕС само България не би могла да намери алтернативни източници на газ при кратко прекъсване на газоподаването. Това сочи анализ от 120 страници, подготвен от Института за енергийна икономика към университета в Кьолн (EWI).

Според резюмето, сигурността на доставките и цялостната устойчивост на енергийната мрежа на ЕС са се подобрили след зимата на 2009 г., когато част от Европа остана на студено заради спора по ценообразуването между Москва и Киев.

Факторите, които са допринесли за това са няколко. Единият от тях е, че през последните 5 години търсенето в Европа се е оказало по-ограничено от прогнозираното. Това е довело до способността да се отговори на търсенето, а от гледна точка на сигурността на доставките, това води до допълнително свободен капацитет в случай на извънредна ситуация.

Друг фактор е, че достъпът до алтернативни енергийни източници е бил подобрен. Важен принос има и увеличаването на капацитета за пренос на газ в периода 2009-2014 г. Това позволява по-големи количества газ да бъдат разпространявани в цяла Европа в случай на прекъсване. Подобренията в мрежовата инфраструктура позволяват по-добра диверсификация на пазара на ЕС за вътрешна енергия (IEM).

Така, зависимостта от преминаващия през Украйна газ е била ограничена, като само България от всички страни в ЕС остава неспособна да си осигури газ при кратко спиране на доставките, сочи докладът.

Симулирани в рамките на анализа сценарии показват, че при нова газова криза най-тежко ще пострадат Украйна, България, Турция и Македония.

Неотдавна българският премиер Бойко Борисов предупреди председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за опасността от „енергийна катастрофа“ след замразяването на проекта Южен поток.

През 2013 г. продажбите на Газпром за ЕС са до 29% от общото потребление в ЕС, а 14% от нуждите на Европа са доставени през Украйна.

Държавите, показващи по-голямата зависимост от украинския транзит, са всички малки газови пазари с годишна консумация под 10 милиарда куб.м./г.

България, Унгария, Австрия, Словакия и Чешката република внасят голяма част от своето потребление през този маршрут, въпреки че само България не е в състояние да замени тези обеми.

В допълнение, Словения и Гърция , които показват по-малка зависимост, но изпитват затруднения при заместване на вноса, преминаващ през Украйна.

И накрая, Сърбия, Македония и Босна и Херцеговина, които са силно засегнати от прекъсването, остават силно зависими от Украйна.

 

 

Източник: http://www.blitz.bg

Posted on 22.03.2015, in Балканите, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: