Русия, Украйна и Европейския съюз не подписаха договор за доставките на природен газ през летния сезон


Русия, Украйна и Европейския съюз не подписаха договор за доставките на природен газ през летния сезонНа тристранната среща между Русия, Украйна и Европейския съюз не беше постигната договореност за доставките на природен газ през летния сезон.
Проучване на Института за енергийна икономика към Университета в Кьолн показа, че от всички държави-членки на ЕС България ще пострада най-много при евентуална газова криза в Украйна, подобна на тази от 2009 г.
И черешката на тортата от САЩ за България по газовите ни проблеми:“Трудно ми е да разбера каква е разликата между “Турски поток” и “Южен поток”, освен в името и малкото отклонение от трасето”, заяви специалният американски пратеник по енергийните въпроси Амос Хохстийн на конференция в Будапеща.

Зам.-председателят на Европейската комисия (ЕК) Марош Шефчович ръси успокоителни думи,че нямало опасност за сигурността на транзита на синьо гориво към Европа.Този същият Шефчович,който при първото си официално посещение в Москва, щеше да реанимира Южен поток.
Украйна планира двойно увеличение на цената за транзит на природен газ към България и ЕС.
Украйна смята, че цената за транзит на газ през украинска територия трябва да се повиши двойно, съобщи министърът на енергетиката Владимир Демчишин.
„Днес цената е 2,88 долара за 100 км. Сравнявайки тази цена с другите страни аз разбирам, че тя може да се увеличи два пъти, до 5,5 долара“.
Украйна също така иска Москва да направи отстъпка между 30 и 100 долара за хиляда кубически метра от стойността на природния газ за Украйна.

Руският енергиен министър Александър Новак посочи, че стойността на ресурса без отстъпка ще е в размер на 348 долара.  От Киев  настояват да не  надхвърля 250 долара.
В същия ден Турция отказа да пропуска танкери LNG -танкери за втечнен природен газ на САЩ за Украйна.
Турският посланик в Украйна  заяви, че страната му няма да допусне танкери за втечнен природен газ за Украйна през Босфора.
Държавният департамент на САЩ обяви в края на февруари, че в момента САЩ не могат да доставят газ за Украйна директно,каквито бяха намеренията.

Съединените щати нямат капацитет, както и Украйна няма съответния регазификационен терминал.
Отказът на Турция да преминават танкери през Босфора блокират възможността за преки доставки на втечнен природен газ за Украйна.
Русия намали за Турция цената  природния газ с 10.25%.
Турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз заяви:
„След удължаването на преговорите постигнахме споразумение с Русия за намаляване на цената на газа, който купуваме от газопровода „Син поток“ с 10.25%“, каза Йълдъз.

Въпреки всички различия помежду им по отношение на ключови въпроси,Турция и Русия се радват на засилващи се търговски и енергийни връзки.

 

 

Източник: http://yphalachev.blogspot.com/

Posted on 21.03.2015, in Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: