НАЙ-МОЩНАТА АТОМНА БОМБА- „МАЙКАТА НА БРЪМБАРА”


НАЙ-МОЩНАТА АТОМНА БОМБА- „МАЙКАТА НА БРЪМБАРА”

На снимката Мемориалът на Мира в Хирошима, където всяка година се почитат стотиците хилади жертви на това страшно оръжие – Атомната бомба.

АТОМНОТО ПОКОЛЕНИЕ.

От 1945 г. до август 1963 г. в света са взривени 525 ядрени бомби с обща мощност 294 мегатона. Най-интензивните ядрени години са 1954-1958 и 1960-1963 г. Рекордът по брой експлозии държат САЩ – 35 бомби през 1962 г.

Ядрените взривове отделят в атмосферата по 10 млн. тона радиоактивен прах годишно. Неговата токсичност се измерва по формула, според която на всеки мегатон мощност отговаря радиация, съизмерима с тази на 1,5 млн. кг. радий.

Този прах попада в почвата чрез валежите, но част от него се издига в атмосферата и на 400-1000 км. височина възниква изкуствен радиоактивен пояс.

Той се простира в долната част на естествения радиационен пояс на Земята и съдържа над 100 изотопа.

Радиационен пояс на Ван Алън, или радиационен пояс на Земята, представлява област от магнитосферата на нашата планета с високо съдържание на високоенергетични заредени частици – предимно протони и електрони. Открит е през 1957-1958 година от съветски и американски учени, при първите полети на сателити.Всъщност поясите са два: вътрешен – на височина ~ 4000 км., състои се от протони с огромна енергия от стотици изотопи и външен – на височина ~ 17 000 км, съставен от електрони и те с огромна енергия – десетки килоелектронволта – КеВ;

Сред тях цезий 137, въглерод 14, стронций 90, йод 131 и др. които са с много висока токсичност. Повечето от изотопите са с дълъг период на полуразпадене – за йод 230 например той е 75 200 г. – така че този радиоактивен пояс остава практически завинаги.

През 1962 г. е изчислено, че ако въздушните ядрени взривове продължат, през 1970 г. радиоактивността на планетата ще надвиши безопасната за човека норма. Заради високото общо ниво на радиация тогава заченатите в десетилетието 1954-1963 г. хора ще се наричат „атомното поколение“.

НАЙ-МОЩНАТА БОМБА В ИСТОРИЯТА.

Най-мощната бомба в историята на човечеството е създадена в Съветския съюз.

Експериментално е взривена точно преди 50 години и едва не раздробява Земята.

Тя е термоядрена и се нарича Цар бомба или „Майката на бръмбара“.

Създават я академиците Игор Курчатов и Андрей Сахаров. Конструктори са Виктор Адамски Юрий Бабаев, Юрий Трутнев и Юрий Смирнов. Те стават световноизвестни учени, а по ирония на съдбата Сахаров се превръща в най-прочутия съветски дисидент.

 Взривът е с мощност 58,6 мегатона, но планът е бил да взривят 101,5 мегатона, равняващо се на 101 500 000 т динамит.

Намаляват двойно мощта на боеприпаса заради колосалното замърсяване с радиация, а и от страх, че ще започне самоподдържаща се ядрена реакция в океана, която би могла да  раздроби планетата.

В своите „Спомени“, издадени в Ню Йорк през 1990 г., Сахаров пише, че екипът се опасявал да не предизвика края на света. Учените смятали, че взрив с такава мощност може да даде старт на ядрена реакция в океана. Подобни опасения са изказвани и в екипа „Манхатън“, създал бомбите за Хирошима и Нагасаки.

Бомбата е 3-степенна. Първата степен е атомна бомба с мощност 1,5 мегатона. Тя избухва и служи за взривател на втората степен – водородна бомба с мощност 50 мегатона. Тя на свой ред дава старта на т. нар. реакция „Джекил – Хайд“. За целта и двете бомби – атомна и водородна, са поставени в обшивка от уран 238, която е третата степен. Предвижда се термоядреният взрив да роди бързи неутрони, които да бомбардират урановите ядра и да предизвикат разпада им и нова атомна експлозия. Уран 238 е устойчив и  добавянето му повишава мощността на взрива до 5 пъти, а радиацията 10 пъти. Бомбата е проектирана да тежи около 26 тона. През 1954 г. на специалния самолет Ту-95Б, на който махат резервоара за гориво във фюзелажа съединяват трите бомбоотсека в един и правят нова автоматична система за пуск.

Той прави пробни полети и дори хвърля макет на бомбата. През октомври 1959 г. „Майката на бръмбара“ е доставена на полигона. Но проектът замира по политически причини. Хрушчов тръгва на визита в САЩ и в студената война настъпва пауза.

През 1961 г. обаче има ново смразяване в отношенията и бомбата е довършена. В доклада си пред XXII конгрес на КПСС на 17 октомври 1961 г. Хрушчов обявява, че предстои опит с 50-мегатонна бомба.

На 30 октомври 1961 г. Ту-95Б с командир майор Дурновцев излита от Оленя към полигона „Сухой нос“ на остров Нова земя. Излита и самолет лаборатория Ту-16А. Два часа по-късно бомбата е пусната с парашут от височина 10 500 м. Взривена е по барометричен способ 188 сек по-късно на 4200 м над морското равнище (4000 м над полигона). За това време Ту-95Б успява да се отдалечи на 39 км, а лабораторията – на 53 км.

Атомната и водородната степен експлодират през интервал от 4 милиардни части от секундата. Постигнато е налягане от 1 милион атмосфери и температура от 10 милиона градуса. Взривът надминава проектната мощност и стига 58,6 мегатона. Пушекът се вдига на 67 км, а диаметърът на гъбата е 95 км.

Ударната вълна обикаля Земята три пъти.

Огненото кълбо е с радиус 4,6 км и заради височината на взрива е съвсем обло.

Цялата местност отдолу е изгорена. Горещината причинява изгаряния от трета степен на 100 км околовръст. Йонизацията на атмосферата предизвиква радиосмущения на стотици километри от полигона в продължение на 40 мин.

Свидетели са усетили взрива и го описват на хиляди километри от епицентъра му. Звуковата вълна достига до остров Диксън, отдалечен на 800 км.

За разрушения обаче няма сведения дори в селата Амдерм и Белуша губа, които са на 280 км от полигона.

Последици: Целта на опита е постигната. Показано е, че СССР разполага с оръжие за масово поразяване с неограничена мощност. До този момент САЩ са взривявали бомби, които не стигат и една четвърт от „Майката на бръмбара“. Доказано е също, че няма горна граница за мощността на термоядрения взрив. Все пак третата степен вместо уранова е оловна. Това е направено не защото бомбата става по-лека – вместо 2,8 тона заради по-малката плътност на оловото тя тежи 1,7 тона. Целта е това да бъде чиста бомба – взрив с минимално радиационно замърсяване. И наистина 97% от мощността му е за сметка на ядрения синтез, който не замърсява с радиация.

Взривът на атомната бомба“Майката на бръмбара“ така стряска света, че той бързо сяда да преговаря с руснаците. В следващите 7-8 години са сключени най-важните договори за ограничаване на атомните оръжия. Това са Договорът за забрана на опитите с ядрено оръжие в атмосферата, космическото пространство и под водата от 1963 г. и  Договорът за неразпространение на ядреното оръжие от 1968 г.

 

 

Източник: http://razuznavane.com

Posted on 20.03.2015, in История, Ядрено оръжие и стратегическа стабилност and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: