Русия отработва контраудар срещу НАТО


Русия отработва контраудар срещу НАТОВ Русия се провеждат невиждани досега по мащаб военни учения. Маневрите се осъществяват по целия периметър на огромната територия на Русия, въпреки че, според мнението на военни експерти, най-голям интерес представляват действията на руската армия в северозападна посока.

Както стана известно по-рано, ученията започнаха по указ на президента и върховен главнокомандващ на руската армия Владимир Путин на 16 март с внезапната проверка на бойната готовност на Северния флот, подразделения на Западния военен окръг и десантните войски. В тази част от ученията са задействани 38 хил. военни, 3,36 хил. единици въоръжение и военна техника, над 55 бойни кораба и подводници, както и 110 самолета и хеликоптера. Основната цел на проверката е оценяването на възможността на Северния флот да осигури безопасността на Русия в Арктика.

В рамките на ученията около 10 екипажа от модерните изтребители-бомбардировачи и модернизираните изтребители Су-27 от Западния военен окръг изпълниха прелитане от базите си в Калининградска област, където екипажите на многоцелевите авиокомплекси Су-34 предстои да бомбардират наземни цели на непознат полигон в Калининградска област.

Едновременно с това десантните кораби на Балтийския флот прехвърлят в Калининградска област оперативно-тактическите ракетни комплекси „Искандер”.

Оперативно-тактическият комплекс „Искандер” може да бъде въоръжен с различни типове ракети. Ракетното въоръжение на комплекса притежава повишена възможност за преодоляване на противоракетната отбрана на противника. Ракетата маневрира с високи претоварвания и лети по непредсказуеми за противника траектории. В бъдеще комплексът ще се превърне в основа за ракетните формирования на Сухопътните войски на Русия. „Искандер” е определян като „идеалният убиец” на системите за ПРО, които САЩ са разположили, и по-конкретно, в северната част на Полша.

В същото време в близост до Калининградска област над 1,5 хил. военни от танковото съединение на Западния военен окръг продължават тактическите учения по бойна стрелба с танковете Т-72Б3 и бойните машини на пехотата. В тези учения участват повече от 500 единици въоръжение, военна и специална техника.

В Далечния Изток мотострелковото съединение, разположено на остров Сахалин, в сряда бе приведено в най-висока степен на бойна готовност в рамките на стратегическата командно-щабна тренировка.

„Мотострелковите, танковите, артилерийските, зенитно-ракетните подразделения, както и подразделенията за осигуряване са придвижват към района за съсредоточаване. По-натам подразделенията ще извършат марш в указаните райони, ще оборудват учебно-бойните позиции и с подкрепата на армейската авиация ще пристъпят към отработването на практическите задачи по маневрена противодесантна отбрана на морското крайбрежие”, се казва в съобщението на Министерството на отбраната на Русия. В тренировката участват повече от 3 хил. военни, около хиляда единици въоръжение, военна и специална техника.

Пилотите от Приморски и Хабаровски край пристъпиха към 4-дневни съревнования по изпълняване на фигури от висшия пилотаж, стрелба с неуправляеми снаряди и бомбардиране. За 4 дни предстои да бъдат изпълнени над сто излитания на изтребители и фронтови бомбардировачи. Изтребителите Су-27 СМ ще проведат групов въздушен бой, като открият и унищожат изтребители на условен противник.

В южната част на Русия подразделенията на морската пехота, разположени в Темрюк в Краснодарски край, са приведени в пълна бойна готовност в рамките на стратегическа командно-щабна тренировка.

„Личният състав на подразделенията изпълни целия комплекс от мероприятия по привеждането в бойна готовност и извърши марш на щатната техника в определения район. В района на изпълняването на учебните задачи личният състав оборудва укрепления, подготвя военна техника и въоръжение към изпълняването на учебните и контролни стрелби”, се казва в съобщение на военното ведомство.

Както отбелязаха от Министерството на отбраната на Русия, всички мероприятия от бойната подготовка се провеждат в условия, максимално близки до реалните бойни действия, с използването на имитационни средства. Личният състав отработва задачи по противодействие на условни диверсионни групи и на авиация на условен противник.

В северната част на Русия три корабни групировки навлязоха във водите на Баренцово море за търсене и унищожаване на подводници на условен противник.

Търсенето на „вражески” подводници в близката морска зона се отработва, в това число и за осигуряването на безопасност на атомните подводници на Северния флот, които също ще излязат в морето.

При това, екипажите на Ил-76, преодолели разстоянието от 1500 километра, доставиха от Иваново личният състав и военната техника на ВДВ на военното летище в Заполярието, където на военните предстои да изпълнят различни задачи в рамките на ученията.

Според мнението на редица експерти, легендата на ученията е следната: ивановските десантчици отработват десант в района на Печенга (на норвежката граница), арктическата бригада заема земята Франц-Йосиф, Северният флот освобождава така наречения път на Горшков – коридорът на придвижване в Северния Атлантически океан от Баренцово море между крайбрежието на Норвегия и Исландия, а далечната авиация се насочва към Норвегия, Исландия и Великобритания.

Както предполагат анализаторите, това е нещо като сценарий на руски контраудар в отговор на агресията от страна на НАТО. Този сценарий се разработва като чернова още през съветските времена и оттогава до днес не е изгубил своята актуалност. Променили са се само видовете оръжие и тактиката на тяхното използване, но смисълът на практика е останал същия.

Според този сценарий, основното при сблъсъка в Европа между Русия и НАТО е въпрос на време: доколко бързо ще може (ако изобщо може) да пристигне в Европа подкреплението от Северна Америка (САЩ и Канада). Единственият начин за доставка на много голям брой жива сила и техника са били и ще продължат да бъдат военноморските конвои.

За да спре тези конвои, Русия трябва да вземе под контрол пространството на Северния Атлантически океан. Това е постижимо чрез провеждането на комплексна десантна операция в северната част на Норвегия с превземане въздушните бази и летища на НАТО, включително и ключовото от тях – исландският Кеплавик. Контролът над него ще бъде осигурен от руските военновъздушни сили (в това число и стратегическите бомбардировачи), и контролът над целия Атлантически океан до Азорските острови – крайна южна точка от маршрута на потенциалните конвои. Унищожаването на подобни конвои е чисто технически въпрос.

За северния маршрут изобщо може да бъде забравено, прехвърлянето в Северна Норвегия и Исландия на руски спецназ и ВВС ще наруши целия баланс на силите в европейския театър от военни действия като цяло. Едновременно с това, Северният флот, включващ подводници с ядрено оръжие, може безпрепятствено да навлезе в Атлантическия океан, след което войната може да бъде счетена за приключила. А в това време поляците и 12-те американски танка в Латвия могат колкото си поискат (вероятно не повече от половин час) да изобразяват героична отбрана.

 

 

Източник: http://rusofili.bg

Posted on 19.03.2015, in Въоръжени сили, Десет години без договор за ПРО and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: