ДНР и ЛНР: Компромисът с Киев е невъзможен, докато не бъде отменено решението на Върховната рада за статута на Донбас


ДНР и ЛНР: Компромисът с Киев е невъзможен, докато не бъде отменено решението на Върховната рада за статута на ДонбасКомпромисите с Киев не са възможни, докато не бъдат отменени „позорните решения” на украинския президент Петро Порошенко и Върховната рада относно особения статут на Донбас, предаде ТАСС.

Това заявиха в съвместното си изявление лидерите на ДНР и ЛНР Александър Захарченко и Игор Плотницки.

„Отказвайки на Донбас особения статут, Киев наруши крехкото „примирие от Минск” и доведе ситуацията до задънена улица. Порошенко и Яценюк цинично се подиграха със своите партньори от Евросъюза, които изгубиха толкова време и усилия за преговорите.

ДНР и ЛНР заявяват, че компромиси с Киев не са възможни дотогава, докато не бъдат отменени вчерашните позорни решения на Порошенко и Върховната рада”, се казва в изявлението, публикувано на сайта на Луганския информационен център.

В изявлението се отбелязва също, че Киев не иска мир, а „се стреми към това с насилие и икономическа блокада да унищожи Донбас”.

Лидерите на двете републики изразиха недоволството си от поправките, въведени от Върховната рада в закона за особения статут на Донбас, които бяха приети вчера.

Съгласно заявлението, промените „съдържат изброяване само на тези населени места, които обозначават линията на съприкосновение, а не всички райони, градове, селища и села, където трябва да бъде въведен особен статут, както изисква това чл.1 от Закона на Украйна за особения статут”.

Освен това, в закона са внесени „несъгласуваните с ДНР и ЛНР” промени, които определят условията за провеждане в Донбас на местни избори.

Захарченко и Плотницки са възмутени също и от това, че „въвеждането в отделните райони на Донбас на особен статут (режим) с поправките на Порошенко се отлага на неопределен срок”. По този начин, както се казва в изявлението, „грубо се нарушава т. 4 от Комплекса мерки”.

Обръщението на Върховната рада в Съвета за сигурност на ООН и Съвета на Европейския съюз с молба за въвеждане в Украйна на миротворци, според изявлението, „нарушава цялата логика на мирния план”.

„Това прикрит зад благи намерения пореден опит да се излезе от Минските договорености”, се казва в заявлението.

Какви решения са приети от Върховната рада

Върховната рада след продължили повече от шест часа консултации одобри списък с районите на Донбас, в които се въвежда особен ред на местно самоуправление.

Въвеждането му обаче е отложено до провеждането там на нови избори в съответствие с украинското законодателство.

Също така, съгласно постановлението, към териториите, където временно ще действа особеният ред на местно самоуправление се отнасят районите или техните части, градове, села и селища, които са разположени „между държавната граница на Украйна с РФ, бреговата линия на Азовско море и линията, определена от допълнението към това постановление, съответстваща на меморандума в Минск от 19 септември 2014 г.”.

 

 

Източник: http://www.cross.bg

Реклами

Posted on 18.03.2015, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: