САЩ “забравиха” за МН17, за да потулят неудобната истина


САЩ “забравиха” за МН17, за да потулят неудобната истинаОт катастрофата с МН17 изминаха повече от 8 месеца, различни страни разследваха трагедията и дадоха противоречиви резултати. Независимо от това САЩ продължават да подкрепят първоначалното си заключение, направено само пет дена след трагедията, пише американският журналист Робърт Пери в Consortiumnews.

Според прес-секретаря на Директора на националното разузнаване на САЩ, официалното заключение на американското разузнаване по повод произшествието съвпада напълно с първоначалния доклад от 22 юли 2014 г. Документът беше публикуван на базата на твърдения на очевидци в социалните мрежи, отбелязва изданието.

В доклада се твърди, че Русия носи отговорност за сваления самолет, но се твърди и още, че страната предоставя въоръжение на опълчението в Източна Украйна и го обучава. В доклада няма доказателства, че Русия е предоставила на опълченците системата “Бук”, чрез която, както се твърди, е бил свален самолетът. Документът подчертава, че бойците от опълчението нееднократно са сваляли самолети по време на конфликта и притежават ПВО.

Прес-секретарят Кетлин Батлър информирала Пери, че не бива да изпада в подробности, но като цяло разузнаването на САЩ подкрепя заключенията от доклада, обяснява авторът.

Както пише журналистът, американското правителство използва трагедията със самолета като катализатор в антируската пропаганда. САЩ обвиняват за случилото се лично Путин. Когато “ефектът от пропагандата” постигна нула резултати, администрацията на Обама просто престана да говори за трагедията, пише Пери.

САЩ нямаха достатъчно време, за да анализират данните от спътниците и тези от други източници за наблюдение, в това число телефонните връзки. Но своите първоначални и прибързани изводи американските власти така и не преразгледаха. Това само потвърждава подозренията, че американското правителство разполага с информация, която явно противоречи на собствените им публични изявления, но официалните власти не искат да поставят в конфузна ситуация самите себе си, смята Пери. Та нали ако ставаше въпрос за информация, която потвърждава вината на Русия, е трудно да си представим, че САЩ не биха я публикували, продължава журналистът.

Източници на Пери от разузнавателната общност потвърждават, че е бил анализиран голям обем от информация, а множеството аналитици са стигнали до становището, че самолетът е бил свален от радикални елементи от украинската армия, но съвсем не от опълченците. Съмнения предизвиква това, че американското разузнаване не може да потвърди, че Русия въобще е доставяла на Украйна “Бук”, който, заради размерите му, е трудно да не се забележи. По-нататък източниците на Пери съобщават, че специалистите са занижили класа на оръжието, с което е бил свален самолетът, от “Бук” до комплекс “Куб”, без да изключват възможността самолетът да е бил поразен от изтребител.

Русия, от своят страна, предостави на свободен достъп редица материали, доказващи, че украински изтребител е бил в непосредствена близост до сваления МН17, както и факти за повишената активност на украинската система “Бук” в източната част на страната в средата на юли миналата година.

Немското разузнаване, както съобщи списание Der Spiegel, също стига до извода, че ракетната установка няма общо с Русия, а е била разположена в превзета украинска военна база. Германия опроверга руските обвинения към Киев, но също не обнародва никакви доказателства.

Въпреки всичко това и независимо от заплахата от ядрена конфронтация между Русия и САЩ, американското разузнаване, разполагащо с най-скъпата и мобилна система за разузнаване в света, не предоставя по-детайлна информация.

 

 

Автор: Петя Паликрушева

Източник: http://worldtodaybg.com

Posted on 17.03.2015, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: