Има ли шанс Черноморският район да се превърне във втория Персийски залив?!


Има ли шанс Черноморският район да се превърне във втория Персийски залив?!Басейнът на Черно море може да бъде малка Саудитска Арабия. По запаси от нефт той може да конкурира много нефтодобивни райони, но неблагоприятната международна конюнктура и сложните вътрешнополитически процеси в страните, които имат излаз на морето, пречат да се развива нефтеният отрасъл в Причерноморието.
Черно море отдавна има репутацията на туристическата Мека, с неговите чист въздух, слънце, красиви планини и чудесна природа.

За пръв път започнали да добиват нефт на Керченския полуостров през 1864 г. И още тогава се знаело, че Черно море е богато на „черното злато”.

Пълноценният добив на нефт в Крим започнал през 1933 г. В развитието на нефтодобива, а по-късно и в добива на газ били вложени големи ресурси и това дало резултати. Днес Крим не е С. Арабия, но добивът на енергоносители напълно задоволява потребностите на полуострова.
Според официални източници запасите от нефт в Крим са 47 милиона тона и газ – 163, 3 кубически метра; могат да бъдат разработени 44 находища. В зоната на Керченския пролив обемите от газ и нефт са съответно 300 милиарда кубически метра и около 130 милиона тона.

В морето, южно от Керченския полуостров, има находище на нефт, чиито запаси се изчисляват на 400 милиона тона.
Едно от първите решения на кримските власти след като полуостровът излезе от Украйна беше национализирането на местния енергиен монополист „Черноморнефтегаз”. Тази компания имаше сериозна роля в украинския енергиен комплекс и беше една от най-успешните през последните години.

Кримският монополист работи плътно с канадската компания Shelton Canada от 2006 г. В последните години компаниите заедно разработват находището, разположено в западната част на Кримския полуостров на морския шелф. Преди началото на бурните политически събития миналата година в разработването на шелфа се включи и италианската компания Eni и френската EdF.
В Абхазия обществото като цяло е настроено срещу нефтения отрасъл. Затова търсенето на нефт в Черноморския басейн не върви много бързо. Страните в района нямат недостиг на енергоносители благодарение на това, че се намират близо до големите доставчици на нефт и газ – Русия, Иран, Азербайджан и др.
В източната част на Черноморския регион всичко е по-сложно. В западната част има конфликт между Грузия и Абхазия; там въпросите, свързани с перспективите за добив на нефт, са много тясно свързани с политиката, с борбата за сфери на влияние.
Политическата обстановка оказва влияние върху плановете за добив на нефт и на руското крайбрежие. Самата компания „Роснефт” няма технологични ресурси за такава работа.
В началото на 21-ви век Грузия реши да стане нефтодобивна страна.

Няколко години на черноморския й бряг работи американската компания Anadarko, но запасите в грузинската зона на Причерноморието не са големи, затова американците напуснаха Грузия.
В съседната Абхазия има нефт. От 2009 г. с търсенето се занимава „Роснефт”, но в страната срещу добива на нефт е настроено цялото общество. Хората искат да развиват туризма си, но има и еколози, които също са против добива на нефт.
Добивът на нефт в Румъния има перспективи. Международната компания Sterling Resources откри залежи в плитководните води и в дълбоководната част на шелфа, на 35 метра от брега. Sterling Resources продаде своя дял на Exxon Mobil.

През 2012 г. Exxon Mobil и румънската ОМW Petroleum обявиха резултатите от дълбоководното изследване в Румъния и се оказа, че на дълбочина 930 метра има големи запаси от газ – 3 трилиона кубически фута.
Що се отнася до България, през юли 2012 г. проучващата компания Melrose Resources обяви, че данни от сеизмични изследвания показали наличието на перспективни участъци от нефт в шелфа на Галата. Става дума за 40% вероятност да бъде открит нефт.
През декември 2012 г. властите в страната обявиха за проучвания на дълбоководните участъци, близо до границата с Турция. Но след корупционния скандал властите откриха мошеничество в процеса на проучването.Днес България произвежда не повече от 15% от нужните й енергоресурси.
Украйна не е богата на нефтени ресурси. Всичко, което има, се намира недалеч от границата й с Румъния. Тук дълги години имаше граничен спор, но той беше решен през 2009 г. и това даде възможност на нефтените компании няколко години с интерес да гледат на Украйна.
В Черноморския басейн само Румъния добива нефт на нужното ниво. По всичките останали въпроси добивът на нефт е въпрос на политика. Така че в близките години Черноморският регион няма как да се превърне в Саудитска Арабия.

 

 

Източник: Издателство „Распер“

Posted on 17.03.2015, in Енергийни проекти, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: