2015 започна в Европа с най-големите антиамерикански протести заради TTIP


2015 започна в Европа с най-големите антиамерикански протести заради TTIP1,2 милиона европейци вече са се подписали срещу икономическото заробване от САЩ

Deutsche Welle съобщи, че повече от 50 000 души са излезли по улиците на Берлин, протестирайки срещу подписването на споразумението за свободна търговия със САЩ. И не само това, вече повече от 1 200 000 европейци са се надигнали срещу плановете на властите на ЕС да предадат икономиката си на Америка, подписвайки петициите Stop TTIP.

Да припомним, че подписването на такова споразумение ще превърне ЕС и, особено Германия, финансираща цяла Европа, в пласментен пазар за американските фермери и производители, отбелязва politonline.ru.

„Планираното споразумение за създаване на ТТИП ще обслужва едностранно интересите на световните селскостопански концерни и ще доведе до ликвидирането на много селски производители по света“, – заяви официалният представител на повече от 120 протестни организации, Йохан Фритц.

В резултат на това, само на един протест по време на ежегодната изложба за достижения в селското стопанство, са протестирали повече от 50 000 души, а организацията Stop TTIP съобщи за събирането на повече от 1.2 млн. подписа от жителите на ЕС „срещу създаването на зона за свободна търговия между ЕС и САЩ“.

Интересно е, ще успее ли Европа, без която никога не би имало САЩ, да отстои правото си? Или властите на ЕС, в частност наричаната вече райхканцлер Ангела Меркел ще хвърли Европа в краката на САЩ, като знамето на победения в краката на победителя? Особено, като се има предвид, че до ден днешен САЩ имат право да обявят Германия за „враг на света“ и дори не са извели (за разлика от СССР) войските си от територията й, слушат както Меркел, така и ръководството на ФРГ?

Готова ли е Европа да послуша гражданите и бизнеса си, които вече страдат заради санкциите срещу Русия и ответното ембарго (не напразно световните медии смятат загубите за икономиката на ЕС, корпорациите и предприемачите)? Или ще се изплюят в лицето на народа си – както направи Оланд с легализацията на гей браковете, въпреки милионите протестни митинги?

„Зоната за свободна търговия между ЕС и САЩ ще доведе до това, че американският финансов капитал ще форматира европейската икономика според собствените си нужди. А това може да доведе до прекратяване на съществуването на реалната независимост на европейската икономика“,- сподели с Pravda.ru политологът Владимир Брутер.

„Политиката на САЩ е неприемлива за Централна Европа“, – подчерта той.

„Меркел и лидерите на ЕС, действащи според указанията и в интерес на САЩ, се държат като бедна майка, продаваща дъщеря си на сутеньор или богат клиент. Те, извинете, я сложили пред селянина и макар с някакво чувство на срам, я събличат и й разтварят краката с думите „така трябва“,- такава необичайна аналогия правят във Facebook немските активисти.

„А ние не искаме. Не сме толкова бедни. Можем да скочим, но неизвестно защо, лежим, боим се да не ядосаме мама“,- добавят те.

 

 

Източник: http://www.blitz.bg

Posted on 15.03.2015, in Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: