Чижов: България така и не определи своите приоритети за „Южен поток“


Чижов: България така и не определи своите приоритети за "Южен поток" Ядрената енергетика може да провали плановете за Енергиен съюз, смята постоянният представител на Русия в ЕС

България така и не успя да определи своите приоритети по отношение на газопровода „Южен поток”, а сега, след провала на проекта, се опитва да си осигури азербайджански газ по Трансанадолския газопровод (TANAP). Това заявява постоянният представител на Русия в Европейския съюз (ЕС) Владимир Чижов в интервю за „Интерфакс”.

Според него проектът за пренос на азербайджански газ през територията на Грузия и Турция (чрез TANAP), а след това през Гърция и по дъното на Адриатическо море до Европа (чрез Трансадриатическия газопровод – ТАР), е нерентабилен.

Минаването на тръбата под Босфора ще е много трудно за техническо изпълнение и много скъпо, допълва той.

За Чижов ТАР може да се превърне в жизнеспособен проект само ако се свърже с „Турски поток”. Той посочва още, че в ЕС мненията за новите руски планове – прекратяване на „Южен поток“ и насочването към Турция, са поляризирани, но като цяло вече има разбиране, че ситуацията трябва да бъде дискутирана, да се търсят решения.

Страните, които са участвали в „Южен поток”, пък сега търсят най-добрите възможности за изход от ситуацията и се правят опити да се активират алтернативни трасета, като Nabucco, който вече е погребан, смята още руският представител в ЕС.

Владимир Чижов коментира и плановете на новата Европейска комисия да създаде Енергиен съюз.

Той не е оптимист за бъдещото на подобно обединение и посочва една от причините – ядрената енергетика.

„Има държави, които искат да модернизират своя енергиен ядрен сектор, да строят нови АЕЦ и за целта ще използват и бюджетни средства, парите на данъкоплатците.

Това, разбира се, е неприемливо за тези страни, които се отнасят отрицателно дори и към самата мисъл за използването на атомната енергия”, обяснява Чижов.

 

 

Източник: http://www.investor.bg

Posted on 15.03.2015, in Балканите, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 коментара.

  1. Марков

    http://www.duma.bg/node/96503 вместо коментар.

  2. спецназа

    Чижов ,България има само един приоритет-да ни вкарат във война с Русия,вече ни обявиха, ГОСПОДАРИТЕ ОТ ВАШИНГТОН за- Фронтова държава.
    Нека горят в ада, щатските изчадия.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: