Путин разказва как „вежливите хора“ от ГРУ са разоръжили украинските войски в Крим


Путин разказва как "вежливите хора" от ГРУ са разоръжили украинските войски в Крим При мълниеносната операция са били задействани елитните спецчасти на руската армия

Елитните спецчасти на руските въоръжени сили са били задействани в операцията по обезвреждането и неутрализирането на украинските войски в Крим. Това разкрива във филма „Крим. Пътят към родината“ руският президент Владимир Путин.

„За да бъдат блокирани и разоръжени 20 000 души е необходим определен контингент и по количество и по качество. Затова дадох указания на нашето министерство на отбранатапод формата на засилване на охраната на нашите военни обекти в Крим там да бъдат прехвърлени спецподразделения на Главното разузнавателно управление, сили на морската пехота и десантчици.“ обяснява Путин.

Президентът разказва и как са били убеждавани украинските военни да се предадат: „Един от командващите на украинския флот категорично отказа да премине на страната на кримските власти. Казах на нашите военни да изпратят ветерани да си поговорят с него. Но те посрещнаха предложението ми скептично – какво могат да направят тия дядовци. А ветераните отидоха, до 7 часа сутринта провеждаха с него възпитателна беседа и в 7 часа сутринта той взе писалка и написа рапорта за уволнението си“, спомня си Путин.

Според него украинските военнослужещи са се държали много достойно и са се опитвали да запазят верността си към военната клетва. „Но държавата, пред която се бяха клели, вече я нямаше. Президентът и върховен главнокомандващ беше свален. Кой отдава заповедите? Някакви окупатори на властта? Абсолютно нелегитимни хора“, казва Путин.
Той разкрива, че през онези дни са му звънели много западни лидери. „Нашите американски колеги ми казваха, че ние блокираме украински военни подразделения. А аз им отговарях, че подразделения вече няма. Има групи хора в униформа. И те вече са разоръжени и нищо не ги заплашва. И че ще направим всичко възможно , за да няма въоръжени ексцесии“, отбелязва президентът на Русия.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу допълва, че терминът „вежливите хора“ не се е появил случайно, тъй като руските командоси били инструктирани да действат максимално коректно.
Руският президент разкрива и съдържанието на телефонните разговори, които е имал със западни лидери в онези дни. „При разговорите с колегите и им казвах, че Крим е исторически наша територия, че там живеят руснаци, които са се оказали в опасност и ние не можем да ги оставим на произвола на съдбата. Не ние направихме държавен преврат, а националистите с крайни убеждения и вие ги подкрепихте. Но вие сте на хиляди километра оттук. А ние сме тук и това е наша земя. Вие за какво искате да се борите там. Не знаете? А ние знаем. И сме готови на това“, разкрива съдържанието на телефонните си разговори със западните лидери Путин.

„Това е честна и открита позиция. И затова не смятам, че някои имаше желание това да прерасне в световен конфликт, въпреки, че бяхме готови и за неблагоприятен развой на събитията“, коментира президентът на Русия.

ТУК ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО В БЛИЦ: ПУТИН И „КРИМ. ПЪТЯТ КЪМ РУСИЯ“

 

 

Източник: http://www.blitz.bg

Posted on 15.03.2015, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. спецназа

    Велик Путин.Предлагам го за Нобел за мир.Номер едно си ,брато

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: