КИТАЙ Е ГОТОВ ДА НАНЕСЕ СЪКРУШИТЕЛЕН УДАР СРЕЩУ ДОЛАРА


КИТАЙ Е ГОТОВ ДА НАНЕСЕ СЪКРУШИТЕЛЕН УДАР СРЕЩУ ДОЛАРААгенция Ройтерс съобщи, че Китайската международна платежна система (CIPS) ще замени всичките платежни системи и ще опрости сметките в юани в целия свят.

Задействането на CIPS фактически ще изведе юана на световно ниво като водещите световни валути и ще отнеме от долара голяма част от пазара на международните сметки.
„CIPS вече е готова – заяви неназован високопоставен китайски банкер. – Тя ще бъде изпробвана в 20 банки, които вече са подбрани; 13 от тях са китайски, а седем са филиали на големи чуждестранни банки.

Официално системата ще бъде задействана през септември или октомври…”


След появяването на CIPS всяка заплаха Русия да бъде изключена от международните сметки SWIFT е безсмислена.


В Пекин не изключват доработването на новата система да има нужда от няколко месеца, но разчитат до края на годината тя да проработи.


Китай разработва CIPS от три години – от 2012 г. в Китайската народна банка. Системата е създадена като стратегически инструмент, който ще позволи нормално да функционират сметките между банките на различни страни, дори да има конфликт между САЩ и КНР.

Но използването й за конвертация на сметки в различни валути вместо долари с юани, ще нанесе на долара много неприятен удар, особено като се има предвид, че в момента Китай е икономически най-развита страна в света и през нея минават огромни финансови потоци.

 

 

Източник: Издателство „Распер“

Posted on 13.03.2015, in Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 10 коментара.

 1. Theodorakis

  Great site. We wish you every success. If you want us to join forces against deception and aggression, take a look at our anti-censorship site offguardian.wordpress.com
  Respectfully,

 2. ИнфоБалкани е една от медиите на 5-тата путинова колона в България,която препечатва статии като тази от лъжливата путинова пропагандна машина и ги тиражира като много „умни“.
  Китай е “неолиберален проект на САЩ“ и негово неолиберално икономическо и обществено копие. Привлича производствата на САЩ, но в също време е зависим от неговите технологии.
  Де факто двете страни са със слята икономика и общо търговско-икономическо пространство.
  От друга страна САЩ с намаляващите производства( изнасяни в Китай) и загубата на производителна средна класа , достигна до огромен външен дълг от 18 билиона долара, който расте всеки трети месец с още 1 билион, има огромна дупка в бюджета от 800 милиарда, която запълват с печатане на пари. Доларът се обезценява постоянно, а Китай за да продължат привличането на производства изкупуват долари и са се превърнали в един огромен склад на обезценени хартийки, които не знаят какво да правят.
  Но въпреки това Китай не може да нанесе удар по долара, защото зависи от САЩ и неговите технологии. Самият Китай има дял само 5% от БВП на света, а смесения му модел от американски неолиберален капитализъм и стария на тоталитарната комунистическа държава без демокрация и правова държава, доведе до огромни социални проблеми с една издигаща се богата олигархична прослойка от 1% богати хора произлезли от елита и благословията на ККП и останалите 99% постоянно обедняващи. Китай се е превърнал в една огромна социална бомба, която не може да осигури работа на населението си без технологиите и производствата на САЩ.
  Същото е и в Русия, тя е „неолиберален проект на САЩ“ в която САЩ успя да вкара модела си като подкупи последния елит на КПСС с рюбовта между двойките Рейгън & Нанси и Горбачов & Раиса. Сега Русия и САЩ сd i един и същ икономически и обществен модел- този на döe,rudkiurs неолибералeн капитализъм и се различават само по сурЯтите на олигарсите си родени вследствие на този модел.
  Последната издънка на КПСС- Путин се е настанил на мястото на КПСС и раздава „справедливост“ с авторитарния си режим смесица между неолибералния американски олигархичен капитализъм и старите сталинистки форми и прийоми на управление без демокрация и правова държава.
  Путин номинира всички олигарси и им раздаде икономиката и националните богатства на Русия за 1 рубла. Сега се прави да не забелязва как те плащат само 13 % данък и останалите 87 % прибират за своите джобове и ги изнасят в американски банки по линията на глобалния пазар на неолиберализма , като пълнят така държавната хазна на САЩ и подпомагат САЩ да ограбва националните богатства на руския народ по мирен път почти незабелязано и да прибира 40% от парите и богатствата на другите народи в своите банкови райски кътчета.
  Установено е, че руските олигарси изнасят годишно над 300 милиарда долара в американските частни банки и пълнят държавната хазна на САЩ, колкото са парите внасяни ежегодно в хазната от руските данъкоплатци. За това и страната с на йголеми обгатства в света-Русия за 30 години перестройка едва стигна 1/10 от доходите на норвежците, които също от 30 години са открили и добиват нефт. Разликата между Русия и Норвегия е в това, че упражняват коренно противоположни икономически и социални модела. Норвегия не упражнява модела на неолибералния капитализъм, а неговия антипод-социалната европейска държава welfare state, без олигархия, като излишъците от печалбите на нефта трупа в своя Национален социален фонд в Норвежка банка за социалното подсигуряване на бъдещите поколения и малка 5 милионна Норвегия вече е успяла да натрупа там средства колкото БНП на 300 милионен САЩ .
  Заедно с парите на руската олигархия заминават в американските банки и парите на българския народ открадни от нашите олигарси, смесели се от първия си част с руските олигарси по комунистически връзки и намиращи се под тяхна диригентска палка като по силните.
  Путин подкрепя смесената руско-българска олигархия, като хвърля луди пари да финансира 5-тата си колона у нас .
  Руските олигарси, бивши комсомолци и партийци- всички с произход в последния елит на КПСС, получиха икономиката на Русия като подарък и вместо да я развиват, затвориха производствата и го удариха на лесен живот, да изстискват само националните богатства, без да произвеждат нищо. Сега руската икономика нищо не произвежда и прави 75% от БВП от износ на източници.
  А нефта и газта си добива благодарение на технологиите на запада, защото няма свои технологии.
  Слабостта на руската икономика се видя след като намаля два пъти световната цена на суровия нефт, веднага руската рубла девалвира два пъти, икономиката на Русия се сви 40%, руснаците престанаха на купуват и внасят стоки отвън, престанаха да пътуват навън, сега ще престанат и да ядат щото нямат свои производства. Путин привика олигарсите си на съвета на Фобс,да ги убеждава да развиват производства, но добили огромна финансова мощ, те демонстрираха независимост и му обърнаха гръб. Както казва нашия народ“ Храни го пък му виж после сурЯта!“
  Затова вече не можем да говорим за идеологическо противопоставяне между САЩ и Русия, както беше през Първата студена война, сега между тях има само делба на на енергийните и пазарите за конвенционално оръжие в света. Де факто противопоставят се не държавите, а техните олигарси управляващи държавата.
  Дора Апостолова
  Материал на Идея за България

  • Анонимен

   Доре,надявамсе е са ти платили добре за коментарите, защото ще имаш нужда от много пари да си лекуваш болната съвест.

 3. Анонимен

  „Билион“ на американски английски се чете „милиард“, 10 на 9-та степен, 9 нули. Онова, „другото“, се казва „трилион“ и има 12 нули, ама на кого му пука, коментарът е толкова компетентен…

 4. стоян

  Дора Апостолова, страшно компетентна сте….. отзад напред само че.От такива компетяги сме на дъното на света

 5. кУРЧО

  Апостолова,ти просто не знаеш колко проста и разпрана отзад пача си !!!!!

 6. Еню Илиев

  „Китай е неолиберален модел на САЩ“? Ами то и талибаните в Афганистан и Саддам Хюсеин и ИДИЛ всичките са все модели на САЩ. И всичките тия модели се обърнаха срещу САЩ. В случая с Русия противоречията са непреодолими. САЩ искат всички природни богатства на планетата за себе си защото……..те им принадлежали априори. Как да се разбереш с хора, които считат полезните ти изкопаеми за свои? Било несправедливо държава, която имало 2 % от населението на планетата да притежава 20 % от суровините на същата тази планета.

 7. Калитко

  Само да подчертаем дебело – ТЕХНОЛОГИИ-те – са патенти – т.е. хартийки. Факта, че Китай ПРОИЗВЕЖДА, означава, че на практика е приложил технологиите. Китай усилено произвежда инженери и развойни кадри. Така, че ако Китай реши, той няма да е просто склад на ненужни хартийки, а ще си остане най-големия производител на СТОКИ в света.
  Всъшност запада ограничи износа на капитали (интересно защо ли) откъм Русия напоследък. Също така поради ниската рубла, Русия успя да изкупи части от печеливши предприятия, раздавани от петите колони на САЩ след перестройката.
  Тази ода за неолиберализма, взе да става все по-прозрачна ода на неоколониализма.

 8. Атанас Русев

  Г-жа Апостолова, не Путин, а Елцин създаде олигарсите и разпродаде на безценица енергийните предприятия (чрез акциите на т.н. Работническо-Менажерски Дружества, изкупени евтино от бъдещите олигарси). Първата работа на Путин беше да въведе някакви правила за олигархията, така че да „има и за народа“. В Норилск, Якутия, и другаде олигарсите инвестираха в социалната и спортната сфера и в инфраструктурата.
  Тези, които не спазваха правилата, или емигрираха в Обединеното Кралство, или
  се разделиха с богатството си.
  Г-н Илиев е прав, доказателство са изказванията на американския президент, че Венецуела ( с най-големи залежи на нефт) била заплаха за националната сигурност на САЩ.

 9. В тоя ред на мисли, всеки един ръководител на държава по света, който откаже да „сподели“ ресурсите на страната си с алчните американски компании, бива обявяван за Диктатор.После през медиите, НПО-тата бива разгласено, та всички да започнат да повтарят по тях като папагали. Надявам се Путин да успее. Не защото съм заобичал много Русия, а защото обичам децата си и не искам да живеят в един толкова противен свят.Света на ФАЩ.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: