Евтин петрол – до края на лятото


Евтин петрол - до края на лятотоДворкович: Обществото е готово за промени в икономиката

Руското общество частично е готово за резки промени в икономиката на страната. Това заяви вицепремиерът Аркадий Дворкович в своето изказване на икономическия форум, състоял се миналата седмица в Красноярск.

„Имам усещането, че за някои неща готовност има. Има и желание, и разбиране за необходимостта от промени, но не за всичко. Хората искат да има непрекъснато движение напред, а не просто някаква реформа на всяка цена. Тези настроения е добре да бъдат акуратно проучвани”, цитира думите му РИА „Новости”.

По думите на вицепремиера правителството в момента обсъжда възможността износът на петрол да се заплаща в рубли. „Това засяга главно компаниите и ние с тях обсъждаме проблема, но крайното решение трябва да вземат те”, обясни Дворкович.

Неотдавна идеята бе предложена от шефа на Федералната антимонополна служба (ФАС) Игор Артемев, според когото подобна мярка би помогнала на руската валута. Продажбата само на 10 процента от суровината за рубли би накарала купувачите да се снабдят с руска валута за 15 млрд. долара.

Сега въпросът се обсъжда от ръководството на правителството, профилните ведомства и Централната банка на Русия. Още през септември 2014 г. президентът на компанията „Газпромнефт” Александър Дюков заяви, че компанията вече е започнала да продава нефт от Новопортовското находище за рубли и смята да продължи тази практика. Той добави, че доставките за Китай се реализират в юани.

Преценката на Дюков за санкциите на САЩ и ЕС срещу Русия тогава беше, че те не са опасни и няма да се отразят върху финансовите резултати на „Газпромнефт” за 2014 г. Според него санкциите предизвикват само неудобства, свързани с доставките на оборудване по вече сключени договори.

През март 2014 г. президентът на Външнотърговската банка Андрей Костин също повдигна въпроса за необходимостта от преминаване към рублата в разчетите по експорта. През август същата година обаче шефът на „Роснефт” Игор Сечин с писмо помоли президента Путин да не избързва с тази инициатива. В него той обясняваше, че подобни промени може да доведат до укрепване на руската валута и следствие на това до намаляване на печалбата от експорта.

На форума в Красноярск Дворкович разказа още как в правителството работят по втората част на антикризисния план, която още не е завършена. Първата част бе публикувана в края на януари и в съответствие с него разходите по повечето ресори в държавния бюджет ще бъдат съкратени с 10 процента.

През следващите три години държавните разходи трябва да се съкращават минимум с 5 на сто годишно. Така до 2017 г. ще бъде постигнат балансиран бюджет.

Дворкович не изключи, че една от причините за срива в цената на петрола да е заговор срещу Русия с крайна цел да се нанесе удар по нейната икономика. Според него разумната цена на нефта в момента е 80 – 85 долара за барел.

„Твърде ниската цена не е изгодна за никого. За производителите тя е неприемлива, защото това не им позволява да правят необходимите инвестиции. Това от своя страна в един момент ще доведе до недостиг на суровината и до внезапен голям скок на цените”, обясни вицепремиерът. Той смята, че на евтиния петрол му остават още няколко месеца.

В края на лятото — началото на есента тази година те ще се върнат до разумното си равнище. Дворкович напомни, че и експертите на форума в Давос са сочили като нормална цената от 70 – 80 долара за барел.

 

 

Автор: „Русия днес“

Източник: http://rusiadnes.bg

Posted on 13.03.2015, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: