Украинската криза – грешка на европейските сомнамбули


Украинската криза - грешка на европейските сомнамбулиПреди убийството на Борис Немцов британските парламентаристи обнародваха доклад за дипломатическите и историческите причини за украинския конфликт. В него звучи рязка критика към неразбирането от страна на европейската дипломация на политическите промени в Русия след разпадането на съветската империя и към неумението да се изградят устойчиви отношения с нея. Доста нелицеприятен извод за европейската дипломация, която в доклада беше определена като празнословна, неспособна да постави себе си на международната арена.

Британското правителство и цялата европейска дипломация се обвиняват в сомнамбулизъм, се казва в парламентарния доклад на Камарата на лордовете, който оценява историческите и дипломатическите причини за сегашната украинска криза. На дейвид Камерън, разбира се, не му беше по душа отправката към знаменитата книга на австралийския историк Кристофър Кларк, в която той описва настроенията към на пръв поглед малко значими фактори, довели в крайна сметка до Първата световна война. Така върху британския премиер и Европейския съюз се посипаха обвинения в дипломатическа некомпетентност: „Европейската и британската дипломация не са в състояние да разберат политическите задачи на Русия и да им даде подходящ отговор. Това неразбиране доведе до катастрофалната ситуация.”

Докладът е в разрез с гледната точка на френското Министерство на външните работи и френските медии, които в голямата си част представят украинската криза като следствие на гигантоманията на руския самоуправник диктатор. Дейвид Камерън, разбира се, веднага се постара да възстанови истината: „Отговорността за ставащото в Украйна лежи изключително върху Путин и Русия. Те дестабилизираха и постепенно нахлуха в страната, като породиха всички днешни проблеми.”

За щастие, в 12-страничния доклад лордовете отиват по-нататък от толкова удобното за британския премиер отрицание на вината и отговорността, които, между другото, изобщо не отменят неспособността да се предвижда по-нататъшното развитие на събитията…

Тази слепота обаче не е случайна. Британските парламентаристи смятат, че общата „загуба на аналитични способности отслаби държавите-членки, като им попречи да разберат политическите промени в Русия и да намеря отговор на тях”. Така това неразбиране на руската политика стана причина за колективната слепота на европейската дипломация: „Европейският съюз се забави прекалено с преоценката на своята политика, която би могла да даде отговор на мащабните промени в Русия.”

След горбачовските и елцинските години „руско-европейските отношения прекалено дълго се основаваха на оптимистичната хипотеза, че Русия върви по път, който ще я направи демократична страна според европейския модел”, въпреки че всъщност тя се отвърна от Европа, а „вътрешнополитическите промени в Русия способстваха за отдалечаването й от Европейския съюз. Евросъюзът не успя да създаде онези рамки, които биха способствали формирането на здрави и устойчиви отношения между Русия и държавите-членки”.

Този малко наивен подход не промени нищо. Дори идването на власт на Путин, който така и не успя докрай да се съвземе от разпадането на съветската империя и заложи на утопичния проект за европейска интеграция, за да противодейства на конкуренцията от страна на Китай и Европейския съюз. Според Путин проектът Евразийски съюз би бил оправдан само при включването на Украйна, Грузия, Молдова и Армения. Ето защо той не можеше да позволи тези страни да попаднат под влиянието на Европа. На практика евразийската същност на Русия се поставя над европейската и тя става геополитически и идеологически конкурент на Европа.

Изказалият се на слушанията преподавател от Парижкия институт за политически изследвания Сергей Гуриев отбеляза, че отношенията между Русия и Европейския съюз са пострадали заради политическата небрежност и от двете страни, особено през последното десетилетие. В доклада като причина за подобно пренебрежение се посочва текущото разпределение на пълномощията в Европейския съюз между Европейската комисия и държавите-членки: „Руснаците предпочитат да взаимодействат непосредствено с държавите на двустранна основа, защото им е сложно да се ориентират в огромната бюрокрация на Евросъюза.”

В доклада се отбелязва и отговорността на Запада, който остави без внимание загрижеността на Русия по повод разширяването на НАТО: „За Русия НАТО е военна заплаха и последователното разширяване на НАТО на изток се възприема като приближаване на заплахата към руските граници.” Освен това руският елит разглежда разширяването на Европейския съюз като придвижване на НАТО. Сложно е да бъде оспорена подобна гледна точка, тъй като двете организации имат 22 общи членки, без да говорим за стратегическото партньорство.

Лордовете не одобряват европейската политика на санкции и препоръчват да бъде разработена стратегия за постепенно излизане от кризата: „Няма никакви доказателства, че санкциите са се отразили на позициите на президента Путин за Крим, където Русия има сериозни отбранителни интереси и, в частност, военна база в Севастопол. В дългосрочна перспектива санкциите нанасят вреда на интересите и на Русия, и на Европа. Перспективата за постепенно снемане на санкциите трябва да влезе в разглежданите варианти на преговорите в Европейския съюз.”

Освен това британските парламентаристи предлагат засега на преговорите да не се обсъжда чувствителният кримски въпрос и да не се озвучава вариант за референдум при международно посредничество. Вместо това европейската дипломация трябва да се заеме само с неотложните проблеми на прекратяването на бойните действия и помощта за пострадалата украинска икономика. Именно към такава линия се придържаха Оланд и Меркел по време на възобновяването на преговорите с Русия в Москва в началото на февруари, когато френско-немският дует дойде на себе си след дългия дипломатически сомнамбулизъм.

 

 

Автор: Режи Субруяр

Източник: http://rusiadnes.bg

Posted on 12.03.2015, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 коментара.

  1. спецназа

    Украинската хунта е,грешка на надрусаната Вики Нуланд.Сащ възродиха в Украйна ,фашизма и нацизма,но в много по-страховит вариант в комплект с евреите.Не се ли намесят и други държави в подкрепа на Русия заплахата е на 99,9%.Русия няма как да не се защити от агресията на НАТО – САЩ и фашистките им образувания.

  1. Pingback: Украинската криза – грешка на европейските сомнамбули | Mesta.co

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: