Проф. Вихрен Бузов: Убийството на Борис Немцов е провокация от типа на тази с малоазийския самолет


Проф. Вихрен Бузов: Убийството на Борис Немцов е провокация от типа на тази с малоазийския самолет

Снимка: АФП

На 27 февруари бе убит опозиционния лидер в Русия и бивш вицепремиер Борис Немцов. Той бе застрелян с четири куршума на в Москва. Според руската агенция „Интерфакс“, няколко души в кола са спрели до него, докато се е разхождал и са стреляли по него в гръб. По тъжна ирония на съдбата, Немцов е бил убит близо до Кремъл. Бившият консултант на Путин и политолог Глеб Павловски нарече убийството „политическа демонстрация“ под носа на Кремъл. Темата в интервю за Радио “Фокус“ – Велико Търново коментира проф. Вихрен Бузов, специалист по кризи на сигурността.

Фокус: Светът отново е потресен от убийството на руския опозиционер Борис Немцов. Как ще коментирате случилото се? Каква е била целта на убийството на Борис Немцов?
Проф. Вихрен Бузов:На този етап в началото на разследването все още не може да се каже достатъчно определено, каква може да е била целта, но ако трябва да търсим някакво обяснение, първото обяснение, което идва наум, тъй като става въпрос за криминално престъпление, са криминални цели, които да са свързани с някакви интереси, в които Борис Немцов е нагазил в качеството му на вицепремиер, на една от отговорните фигури през годините в сферата на икономиката, на енергетиката, една от отговорните фигури в Русия, в последствие бизнесмен. Трябва да припомним също, че той бе едно от знаковите лица на криминалната руска приватизация, която набързо изсмука създаденото от народите на Съветския съюз национално богатство и го прехвърли в частните джобове на лица като популярните бизнесмени в последствие Березовски, Ходорковски, чиито политически представител беше Борис Немцов. Първото, което идва като възможно обяснение е криминално престъпление, свързано с икономически интереси, още повече че тези хора са били доста безпардонни в своя стремеж към заграбване на богатства и власт, така че нищо чудно да са накърнили нечии интереси. Те са едни провалени политици. Специално за Немцов говоря. Неговата партия за народна свобода има около 1% процент рейтинг. Това са хора, които по един или друг начин са се обогатили от разрухата на Съветския съюз и са се възползвали максимално от всички привилегии, които им е дала властта. Що се отнася до популярното засега обяснение, че е възможно да има политически мотив заради неговата критична позиция по отношение на Украйна, струва ми се че това е едно силно пристрастно обяснение, което се опитва да направи от мухата слон. Това е силно пристрастно обяснение предвид на обтегнатите геополитически отношения между Русия и Украйна, САЩ като съюзник на Украйна и Русия. Напротив даже сега управляващите кръгове в Русия и специално президентът Путин имаха полза от такъв опозиционер като Немцов – корумпиран, с нисък рейтинг, без особен авторитет и политическа поддръжка, така че не виждам никакви причини да има някакъв политически мотив в престъплението. Вече политически мотив да има в опитите то да се използва,за да се хвърли сянка върху сегашната ситуация в Русия, да се каже,ч е има някаква политическа нестабилност, предвид това, че управляващите сега в Русия, и специално президентът Путин, имат висок рейтинг и опозицията по никакъв начин не може да застраши тази тяхна позиция, нито да наложи своята гледна точка по въпрос.
Фокус: Всъщност Путин заяви, че това убийство е провокация. Мислите ли, че това е така?
Проф. Вихрен Бузов:Определено e провокация. Същата от типа на малоазийския самолет. Сега дали то е било замислено като провокация, предстои следствието да покаже, защото е възможно да има и само криминална връзка, но има индикации като момента в който е извършено, мястото, където е извършено, които могат да бъдат свидетелство, че става дума наистина за провокация и опит да се дестабилизира ситуацията в Русия, да се намерят опити за протести някакъв модел на руски „Майдан”. Но тази провокация определено е неуспешна, защото нито човека, който са избрали е достатъчно популярен, за да има кой да протестира и да излезе със сериозни претенции срещу властта за него, нито пък има доказателства за причастност на властите към това убийство, даже напротив. Те имат най-малка изгода от него.
Фокус: Тоест не можем да очакваме някакво усложняване на ситуацията в Русия след това убийство, както Горбачов заяви, че е опит за дестабилизиране на ситуацията в Русия.
Проф. Вихрен Бузов:То може би е опит. Може би е свързано с такива намерения от някой задграничен център, койот се опитва да извлече някакви ползи от него и който е възможно да е причастен към това. Този задграничен център в най-голяма степен, макар че все още няма доказателства за това, може да бъде свързан с Киев, с противниците на Русия в Киев и евентуално с някои от съюзниците на Украйна. Тоест интерес от дестабилизация на обстановката в Русия има управляващият в Украйна режим.
Фокус: Ще повлияе ли на външнополитическите отношения на Русия убийството на Немцов?
Проф. Вихрен Бузов:Ние наблюдаваме как с повод и без повод се налагат санкции, как Западът, дирижиран от САЩ, води една доста едностранчива политика по отношение на Русия . И все пак имаше стъпки в правилната посока, които доведоха до Минските споразумения, когато Меркел и френският президент Оланд поканиха Русия, Украйна и самите сепаратисти да се договорят без участието на САЩ, беше постигнат най-сериозният напредък в умиротворяването на ситуацията. Така че ако Европа бъде оставена на себе си и търси сътрудничество с Русия, а не да намира някакви поводи, за да влошава отношенията, аз съм оптимист, че нещата ще започнат трайно да се поправят. Определено управляващите в Русия дължат отговор и то чрез едно бързо разследване на това кой е извършител на престъплението. Те трябва да покажат доказателства. Така както бяха заметени следите на украинците, които свалиха малоазийския самолет, не бива да остава скрито и кой е извършител на това престъпление, защото най-вероятно следите за него ще отведат към съседа на Русия – към Киев. Вече се споменават чеченски терористи, които воюват с украинската армия. Между другото когато Борис Немцов беше управляващ много често се извършваха убийства и то на честни хора – на журналисти, на честни политици, така че тогава обстановката беше много по-нестабилна и така или иначе убийството на един провален политик едва ли може да бъде сигнал за нагнетяване на напрежението в сегашна Русия.

 

Надежда КРЪСТЕВА

Източник: Информационна агенция „Фокус“

http://www.focus-news.net

Posted on 10.03.2015, in Анализи, Общество and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: