ЕС окончателно хлопна вратите пред Украйна


ЕС окончателно хлопна вратите пред УкрайнаЕвропейския съюз няма да премахне визите за украинци и грузинци, както бяха обещали

Идеята, че милиони източноевропейци от фалиралата Украйна ще бъдат приети в Европейския съюз звучеше наивно още, когато уж обещаваха, че това ще се случи в разгара на кървавите сблъсъци на площад „Независимост“.

Новата Европейска комисия (ЕК) побърза да замрази приема на нови държави в съюза. Практически, това беше първото нещо, което оглавяваната от Жан-Клод Юнкер комисия предприе след назначаването си. Тогава стана ясно, че Украйна няма да бъде приета в евросъюза. По-късно все пак страната беше асоциирана в ЕС, но държавите-членки на съюза, в т.ч. дори и България през 2014г. рязко намалиха вноса на украински стоки, като успоредно с това увеличиха износа за украинския пазар. Страната не беше приета и в НАТО.

Преди да предаде поста си на Юнкер, Жозе Мануел Барозу обяви, че

„Такава страна като Украйна няма място в Европейския съюз“

На предстоящата среща по „Източно партньорство“ въпроса за премахването на визите за украинци и грузинци няма да бъде разискван, заяви Йоханес Хан – председателя по регионалната политика в ЕК. И така и последната надежда, че поне ще имат достъп до европейския трудов пазар за украинците остава празно обещание.

Още по времето на Саакашвили на грузинците беше обещан безвизов достъп до държавите-членки на Европейския съюз, но това обещание явно няма да се случи и сега.
По-рано украинския президент Петро Порошенко помоли лидерите на ЕС да включат точка за премахването на ограниченията за украинците за предстоящата среща през месец май. По думите на украинския президент, това ще бъде важна стъпка в сътрудничеството между Украйна и съюза.
Стъпка, която естествено евросъюза не желае да предприеме, поради недоволството от големия брой гастербайтери и имигранти от Източна Европа в по-развитите държави-членки. Естествено е държави като Германия, Франция и Великобритания да не искат да отворят трудовия си пазар за още десетки милиони жители на Източна Европа, коментират анализатори.
В същото време дори Полша усложни свободното влизане в страната на украинци. Властите обявиха, че не искат повече украински имигранти. Посланика на Полша в РусияКатажина Наленч направи изявление, в което обяви, че ръководството на нейната страна е взело решение да преустанови работата на 100-километровия участък от полско-украинската граница, през който украински граждани щяха да имат право на свободно и безвизово предвижване. Полша обяви и че няма да приема бежанци от Украйна.
Реклами

Posted on 10.03.2015, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: