Австрия – една мини-Гърция в центъра на Европа


Австрия - една мини-Гърция в центъра на Европа

Снимка: Темаdaily

Австрия лека-полека се превръща в новия дългов кошмар на европейската банкова система – твърди Джереми Уорнър

Ах, Австрия, за повечете хора тя е родината на шницела, кожените къси панталони, Моцарт, алпийските ливади и бирата. Но е по-малко известна като специалното й място в историята на катастрофалните банкови кризи, пише The Telegraph.

Именно провалът на виенската банка Creditanstalt, основана през 1855 от Анселм фон Ротшилд, предизвиква Голямата депресия, отприщвайки верижна реакция от банкрути в Европа и Америка.

Никой не си дава сметка, че това, което се случи миналата седмица в австрийската затруднена Hypo Alpe-Adria Bank International, попада точно в същата категория. Сега се намираме по-скоро във фазата на възстановяване след последната банкова криза, затова всички си мислят по-скоро за рестартиране на системата, а не за поставянето й отново да колоне, нали така? Е, време е да се подготвич, защото си мисля, че нито финансовите пазари, нито политиците вникнаха в смисъла на това, което се случва в Австрия напоследък .

Накратко: австрийското правителство, макар да разполага с достатъчно средства, за да финансира загубите на банката, вместо това обяви плановете си да иска спасителна помощ от външни кредитори за €7.6 млрд. В този смисъл на изпитание се подлагат новите европейски правила, които заставят кредиторите да плащат за проблемните банки. Крайна време беше, бихте си казали! Защо се забавиха толкова!

Да, само че в този случай задълженията уж са гарантирани от австрийската провинция Каритиня, която теоретично става отговорна за спасяването на банката. Това е повторение на бъркотията, в която се замеси Ирландия при кулминацията на банковата криза, когато страната наивно и глупаво се опита да удържи паниката като застрахова всички банкови пасиви и с това почти предизвика фалита на държавата. Сега Hypo ще предизвика същия фалит в Каринтия.

В крайна сметка австрийското правителство отпуска края и рискува съдбата на една цяла провинция, вместо да последва примена на властите в САЩ, които позволиха на детройт да фалира и спасиха останалото.

Изправени сме пред една мини-Гърция в сърцето на Европа.

В случая с Hypo, спасяването може да има сериозни последици за други обществени институции в съседни държави – като Landesbank в Бавария, който държи доста дългови облигации на Hypo bonds и която е собственост на провинция Бавария, както и мюнхенската  банка FMS Wertmanagement, която също е с публични гаранции.
Австрия - една мини-Гърция в центъра на Европа

 

Но това е само върхът на айсберга. Европа е залята от междубанкови и публични задължения, които никога няма да бъдат върнати и поради това е по-добре да бъдат отписани. Това вещае огромни загуби за кредиторите. Европейските власти почти ни бяха убедили, че дълговата криза отминава. Но като че май тя едва сега започва.

 

 

* Джереми Уорнър е заместник-главен редактор на The Daily Telegraph, един от водещите британски икономически коментатори.
Оригинал: Austria is fast becoming Europe’s latest debt nightmare

Източник: http://temadaily.bg

 

Posted on 10.03.2015, in Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: