Русия се връща към геополитиката, основана на морска мощ


Русия се връща към геополитиката, основана на морска мощ

© РИА Новости. Виталий Аньков

Модернизацията на Тихоокеанския флот е една от най-важните насоки на Русия за разширяването на морското присъствие по цял свят, пише издание The Diplomat.

„За Русия, както и за Китай, американският курс на азиатско-тихоокеанския регион и на Източна Азия има характер на основна заплаха.

Русия, както и Китай, имат териториални спорове с Япония. Също така Русия е ключов играч в геополитиката на Корейския полуостров със собствените си интереси“, отбелязано е в материала.

Важна роля в морската политика на Руската федерация играе Тихоокеанският флот, чиито кораби и бази ще бъдат задействани в арктическите програми, в антипиратските мисии в зоната на Африканския рог и във военните обучения на военноморските сили на Русия и Китай, пише изданието.

Москва увеличи обема на инвестициите в Тихоокенаската флота в рамките на обща програма за модернизация, отбеляза списанието.

През 2014 г. зам.-председателят на правителството на Руската федерация Дмитрий Рогозин обяви плановете си за развитие на корабостроенето в Далекоизточния федерален окръг, няколко седмици по-късно Русия обяви за намеренията си да разшири глобалното морско присъствие – планове за строителството на военноморска база във Виетнам, в Куба, на Сейшелските острови, в Сингапур и Никарагуа.

По данни от октомври 2013 г. посещенията на кораби от руските военноморски сили в пристанищата на други държава са се увеличили с 35% в сравнение с аналогичните показатели от предишната година.

Изданието също така отбеляза, че с укрепването на политическото напрежение между Москва и Париж руската флота ще се увеличи с два вертолетоносеца „Мистрал“.

Русия възнамерява да се върне към класическата геополитика, основана на морската мощ, пише изданието.

Морската експанзия, както и модернизацията на Тихоокеанската флота, се явяват демонстрация на плановете и работата на Русия в тази посока.

 

 

Източник: http://www.fbr.bg

Posted on 09.03.2015, in Въоръжени сили, Вътрешна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: