Москва и Пекин се обединиха в “оста на Дракона и Мечката”


Москва и Пекин се обединиха в “оста на Дракона и Мечката”Китай подкрепи Русия в трудния за нея момент и облекчи банковия достъп до финансовия си пазар. В отговор Русия е готова още повече да отвори достъпа на китайците до сибирските си местонаходища. Според Гордън Чанг, това доказва фактическия съюз между двете икономики и появата на мощна “ос между Дракона и Мечката”.

 Руският вице-премиер Аркадий Дворкович неотдавна даде да се разбере, че е готов да позволи на китайските компании да закупят повече от 50 % от акциите на руските нефтонаходища. Според думите му, ако по-рано за това е съществувала психологическа бариера, то сега Русия има интерес към максимално големи инвестиции, а Китай е повече от очевиден инвеститор, съобщи World Affairs.

Както отбелязва журналистът от изданието Гордън Чанг, ако китайските компании поискат крупните пакети от акции от руската икономика, то Владимир Путин, който се нуждае от пари, поради икономическата криза в Русия, едва ли ще каже “не”. Понастоящем Китай има идеалната възможност да “спаси” Русия.

Затова китайската държавна нефтена компания закупува от Москва голямо количество нефт и газ, а правителствата на двете държави в края на миналата година подписаха споразумение за валутен суап (валутният суап е финансов продукт, чрез който клиентът купува определено количество валута на моментния спот курс и едновременно с това продава обратно същото количество от същата валута, бел.ред.) – това позволява на Русия да получи ликвидност. Понастоящем Китай предлага да се продължи споразумението, отбелязва авторът.

Също неотдавна централната банка на Китай разреши търговията в юани и рубли, а китайската Експортно-импортна банка предостави кредити на две руски банки, попаднали под санкциите. Вероятно, Пекин ще помага на Русия чрез БРИКС. Всичко това е доказателство, че Китай и Русия “сливат икономиките си”, смята Гордън Чанг.

Общият обем на търговията между Китай и Русия вече достигна 95 милиарда долара за миналата година, а към 2020 година Путин очаква тя да достигне 200 милиарда. Интеграцията на икономиките е особено забележима в нефтения сектор – той заема непропорциално голяма част, отбелязва авторът. Ако Кремъл позволи на китайските компании да закупят болшинството от акциите в руската енергетика, то “оста на Дракона и Мечката, за която отдавна говорят, ще се случи”.

 

Източник: http://worldtodaybg.com

Posted on 09.03.2015, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: