Топ 5 на ядреното оръжие на Русия


Топ 5 на ядреното оръжие на РусияВ модернизацията на ядрените сили- както стратегически, така и тактически- Русия влага оромни средства (б.р. Военните експерти нямат единно мнение за това какво се разбира под термините “тактическо“ и “стратегическо“ ядрено оръжие. Тук ви давам класификацията на Военната академия на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация:

Стратегическо ядрено оръжие– ядрено оръжие влизащо на въоръжение към Стратегическите ядрени сили (Стратегически настъпателни сили), предназначено за стратегическо сдържане, а в определени условия за решаване на стратегически задачи във война.

Оперативно-тактическо ядрено оръжие– ядрено оръжие, което не е включено в състава на стратегическото ядрено въоръжение. Комплексът от ядрени боеприпаси за ракети със средна и по-малка далекобойност на сухопътните войски, военновъздушните сили и военноморския флот, артилерийски боеприпаси, малки ядрени фугаси на сухопътните войски и военноморския флот.

Тактическо ядрено оръжие– ядрено оръжие със средна далекобойност което не е включено в състава на въоръжението към стратегическите ядрени сили (стратегически настъпателни сили). Комплексът от ядрени боеприпаси, ракети със средна и по-малка далекобойност на сухопътните войски, военновъздушните сили и военноморския флот (военноморски сили), артилерийски боеприпаси, ядрени фугаси на сухопътните войски и военноморския флот (военноморски сили).

Най-общо казано разликата е в мощността на заряда и далечината на действие. Стратегическото настъпателно въоръжение е предназначено преди всичко за поразяване на цели на територията на противника, които са с първостепенно значение за икономиката и въоръжените сили).

Подводници с балистични ракети проект 955 “Борей“

Атомните подводници с балистични ракети са най-издръжливият компонент от силите за ядрено възпиране (б.р. На атомните подводници, които се считат за по-малко уязвими при ядрено нападение на противника се възлага нанасянето на ответен ядрен удар). Съветският съюз имаше цял флот с атомни подводници, който беше представен от подводници клас Делта (колективно наименование за четири типа съветски стратегически атомни подводници: “Мурена“, “Мурена-М“, “Калмар“ и “Делфин“) и проект 941 “Акула“. Новият ракетен крайцер със стратегическо предназначение проект 955 “Борей“ заменя тези подводници.

Новата подводница е занчително по-малка от подводната лодка проект 941 “Акула“ (Typhoon според класификацията на НАТО), но въпреки това, тя все пак е по-голяма от американската ядрена подводница тип “Охайо“. Проектът, който лежи в основата на “Борей“ е замислен в последните години на съществуване на Съветския съюз. “Борей“ има отлични характеристики и може да носи на борда 16 междуконтинентални балистични ракети “Булава“. Тази малошумна подводница притежава прекрасна хидродинамика.

Понастоящем са построени три такива подводници и още три се намират в процес на строителство. Някои от тях са модернизирани и спред някои сведения са способни носят на борда по 20 ракети. Русия се надява да построи 10 подводници проект “Борей“. Въпреки това, съществуват съмнения, че руснаците могат да си позволят финансирането им.

Балистични ракети за подводници “Булава“

Подводниците от проект “Борей“ биха били безполезни без своето ядрено въоръжение. Тези подводни лодки са оборудвани с нови твърдотопливни балистични ракети РСМ-56 “Булава“. С големи затруднения руснаците създават тази ракета. Немалко бройки от тези ракети се взривяват по време на изпитанията, имало е и други проблеми свързани с качеството на системите за управление. Изглежда голяма част от тези усложнения са решени, но това може да покаже само времето.

На хартия “Булава“ изглежда доста могъщо оръжие. 37-тонната ракета има обсег на действие 11 хиляди километра и може да носи 10 бойни глави с мощност 150 килотона всяка. Но обикновено ракетите се оборудват с едва шест бойни глави.

Ударна подводница проект 855 “Ясен“

Подводните лодки от проект “Ясен“ са ново поколение руски подводни ракетоносци. Създаването на първата подводница е поставено още през 1993 г., но поради недостиг на средства строителството е завършено едва през септември 2011 г. Първата подводна лодка от проект “Ясен“ носеща името Северодвинск (на снимката) произвежда дълбоко впечатление. Толкова дълбоко, че ръководителят на американската програма за разработване на подводници поръчва нейния макет за кабинета си.

“Ние се изправяме срещу възможно най-силния противник. Достатъчно е да погледнем Северодвинск- руската версия на атомна подводница с крилати ракети. Този морски съд произведе върху мен такова впечатление, че помолих хората от Кардерок (център за разработка на надводно оръжие) да направят макет на руската подводница въз основа на данните от публични източници- заявява в края на 2014 г. на симпозиум на подводничарите във Фолс Чърч ръководителят на програмата за подводници от Командването на военноморските системи контраадмирал Дейв Джонсън- Подводният флот на останалите страни по света не стои на едно място, а се развива постоянно“.

Русия строи подобрени версии на подводниците от проект 855, в които са отчетени грешки и дефекти, допуснати от 1993 г. Но подводниците “Ясен“ не носят на борда си стратегическо ядрено оръжие. Въоръжението им са крилати ракети с ядрен заряд.

Руският арсенал от оперативно-тактическо ядрено оръжие

Руският арсенал от оперативно-тактическо ядрено оръжие (б.р. За разлика от стратегическото ядрено оръжие, тротиловият еквивалент на тактическите бойни глави  обикновено не превишава няколко килотона, а често са по-малко от един килотон) е по-малък от този, който имаше някога Съветският съюз. Смята се, че Русия има минимум две хиляди единици разгърнато оперативно-тактическо ядрено оръжие. Но ако се вземе предвид неразгърнатото оръжие (б.р. по складовете), то бройката ще достигне до пет хиляди бойни глави. Счита се, че в Съветския съюз  е имало между 15 и 25 хиляди единици оперативно-тактическо ядрено оръжие.

Русия използва това оръжие, за да компенсира относителната слабост на неядрените си сили. Не е ясно точно колко е бройката на оръжията, които има на въоръжение. Трябва да се отбележи, че Договорът за съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения не обхваща оперативно-тактическото ядрено оръжие.

Русия може да осъществи по различен начин достигането на такова оръжие до целта. Едно от средствата за попадане в целта е балистична ракета с малка далекобойност 9К720 “Искандер“ (на снимката). Това оръжие може да бъде разгърнато на такива места като Калининградска област на балтийското крайбрежие (б.р. След Втората световна война северната част на Източна Прусия (около една трета) е предадена на Съветския съюз, останалите две трети са дадени на Полша. Създадена е Калининградска област, която е полуекслав на Руската федерация, тъй като няма обща сухопътна граница с Русия, но пък е съединена по море), за да нанесат удари по обекти на американската ПРО (б.р. Система за противоракетна отбрана) в Полша.

МКБР (б.р. Междуконтинентална балистична ракета) РС-24 “Ярс“

В последните години Русия продължава процеса на модернизация на своите стратегически сили за ядрено сдържане с наземно базиране. РС-24 “Ярс“, която е с класификация в НАТО като SS-27 Mod 2 е най-новата междуконтинентална балистична ракета на Русия. Нейната разделяща се бойна глава може да носи до четири бойни блока с индивидуално насочване. Ракетният пуск може да се осъществи или от подземни шахти, или от мобилни пускови установки на базата на колесно транспортно средство.

Също така в Русия се разработва тежка междуконтинентална балистична ракета “Сармат“, която трябва да преодолява системите за противоракетна отбрана на противника. За тази ракета почти нищо не е известно, с изключение на това, че тя ще работи на течно гориво и ще може да носи до 15 бойни глави. Смята се, че “Сармат“ ще замени ракетата от епохата на Студената война Р-36М (според класификацията на НАТО “Сатана“).

 

 

Източник: http://tetradka.eu

Posted on 06.03.2015, in Анализи, Десет години без договор за ПРО, Ядрено оръжие и стратегическа стабилност and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: