Украинските спецслужби поръчали ликвидирането на Немцов?


Украинските спецслужби поръчали ликвидирането на Немцов?

Москва, Русия

Целта била да се дестабилизира политическата обстановка в Русия и ръководството на Путин

Убийството на Борис Немцов може да е било поръчано от главатаря на батальона, носещ името на чеченския пълководец Джохар Дудаев, сочи една от версиите за престъплението. Според нея зад поръчката на ликвидирането на Немцов стоят украинските спецслужби, а физическото изпълнение е възложено на бойците, ръководени от Адам Осмаев.

Следствието по делото за убийството на Борис Немцов се е съсредоточило именно на тази версия, според която престъплението е организирал командирът на батальона на чеченските бойци. Адам Осмаев е обвиняем по делото за подготовка на покушение срещу руския президент Владимир Путин.

Следователите не изключват, че воюващите на украинска страна в руско-украинския конфликт чеченци са действали по поръчка на спецслужбите от Киев. Убийството на руския опозиционер е имало за цел да дискредитира ръководството в Кремъл и да дестабилизира политическата ситуация в Русия, съобщава „Известия“.

Източник от разследването е съобщил, че вече има доказателства за съпричастността на украинските спецслужби в убийството на Борис Немцов. Още в деня на престъплението официалният представител на Следствения комитет на Русия Владимир Маркин съобщи, че се работи и по версия, свързана с опит за дестабилизацията на политическата ситуация в страната.

„Убийството би могло да се използва като провокация към дестабилизацията на политическата обстановка в страната, а фигурата на Немцов да бъде превърната в „сакралната жертва“ от онези, които не се спират пред нищо за постигането на собствените си политически цели“, коментира пред „Известия“ Маркин.

Следователите работят и по други версии: политическа, екстремистка, икономическа и битова. Съдейки обаче по качеството на подготовката и изпълнението на убийството, зад престъплението стоят професионалисти. Източник на „Известия“ коментира, че килърът е разстрелял Немцов на метри от Кремъл, но очевидно е знаел, че точно този участък не се покрива от камерите за видеонаблюдение.

Освен това е избрано време, когато вече няма задръствания, но в центъра все пак има интензивен трафик, който позволява на автомобила на убийците да се слее с потока от коли.

Информацията, че убийството на Немцов е поръчано от украинските спецслужби и е изпълнено от чеченските бойци, вече се проверява. Според една от версиите бандитите не само изпълняват мократа поръчка, но и отмъщават за убития си свой пълководец Иса Мунаев, ликвидиран на 1 февруари 2015 г. при боевете за Дебалцево. След смъртта на Мунаев начело на чеченските бойци застава Адам Осмаев.

Така нареченият международен миротворчески батальон „Дудаев“, воюващ на територията на Донбас на страната на украинските силоваци, е основан от Иса Мунаев през март 2014 г.

През 2006 г. Мунаев бяга от Чечня в Дания, където му е предоставено политическо убежище. Там той организира сдружението „Свободен Кавказ“, което по данни на спецслужбите е събирало средства за чеченските терористи. Когато през 2014 г. е обявено началото на силовата операция срещу Донецка и Луганска области, Мунаев влиза в Украйна и обявява за създаването на своя батальон.

Твърди се, че Мунаев е бил поканен лично от олигарха Игор Коломойски, с чиито средства се въоръжават и екипират украинските силоваци. В батальона „Дудаев“ влизат чеченци-имигранти от Дания, както и граждани на други страни, свързани с международни терористични организации.

Руските спецслужби се опитват да изяснят колко души са участвали в подготовката и изпълнението на убийството на Борис Немцов. Не е изключено основните килъри да са били съпътствани от „контрольори“, имащи задачата да проследят последиците и политическия ефект от престъплението. Един от тях би могъл да бъде украинският депутат Алексей Гончаренко.

 

 

Източник: http://www.blitz.bg

Posted on 04.03.2015, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 коментара.

  1. 4арвена правда

    Спокойно другари, снегорина е американски. # Tоваришчь Путин ще докаже, че ЦРУ е поръчител на убийството на Немцов; както доказа, че ЦРУ са убили: Анна Политковская, Александър Литвиненко, Борис Березовски, ген.Александър Лебед, Надежда Савченко, Лео Троцки и 22000 поляци в Катин . . .

  1. Pingback: Украинските спецслужби поръчали ликвидирането на Немцов? | Mesta.co

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: