Случаят Немцов


Случаят Немцов Не пред смъртта, а пред живота всички трябва да стоим на колене

Не виждам човек, чието убийство може да ме зарадва. Животът е уникално явление, поради което никой простосмъртен не може да си позволи да го отнема. Отричам дори и на държавата правото да отнема нечий живот – твърдо съм против смъртното наказание. Не пред смъртта, а пред живота всички трябва да стоим на колене.
Естествено е, че убийството на Борис Немцов не може да ме остави безучастен. Категорично осъждам убийците му и се надявам в най-скоро време те да бъдат разкрити и да получат своето наказание. Но ще призная заедно с това – с цялото неудобство, което  изпитвам – че скръбта ми по Немцов не е по-голяма от скръбта ми по загинал в мините на Ковачки работник.
Не изпитвам симпатии към живия Немцов.  Проследете живота му от най-млада възраст и ще  установите, че той е глезеното дете на незрялата, елциновския тип демокрация. Още непораснал, Немцов става част от екипа на Елцин – този прононсиран убиец на Съветския съюз и на руската държава. Той става дори заместник на Елцин с перспективата да седне по-късно и на неговия императорски трон. При цялата си незрялост Немцов заема редица високи държавни постове, на които, кой знае защо, не се задържа дълго. Бил е министър, два пъти – заместник министър-председател, преминава от партия в партия и от държава в държава. От 2005 до 2006 година е съветник на президента на Украйна Виктор Юшченко.
Немцов продължава обаче да участва активно и в руската държавна политика. Като истински демократ той е яростен противник на Путин (всеки истински демократ задължително е яростен противник на Путин), а като истински руски патриот героично защитава предявените от Украйна претенции срещу Русия.
Не по-малко богат е и личният живот на 53-годишния Боря. Женен е за татарката Раиса Ахметовна, от която има дъщеря Жана. Но човек с неговия неотразим чар не може да остане и без любовници. От три жени има четири деца, а петото му дете е трябвало да роди последната му любовница – 23-годишната украинка Ана Дурицкая. Но Аня заминава за Швейцария, където срещу „скромна“ сума, платена, разбира се, от Немцов, абортира в престижна болница.
И ето, този необикновено надарен във всяко отношение човек, истинска гордост на целокупния човешки род, неочаквано е убит. Убит е при това не къде и да е, а пред портите на Кремъл, а защо да не кажем – под прозорците на Путин.
Както и трябваше да се очаква, убийството на Немцов причини у едни истинска скръб (без съмнение не са малко хората, които искрено го  обичаха,), но за други то бе основание за радостни политически вълнения. Най-после всички те – от президента на Украйна Порошенко до президента на САЩ Обама, имат истински повод да призоват демократичните сили в света на бой последен срещу президента Путин, който, както всички разбират, е истинският убиец на Немцов. Веднага бяха организирани масови демонстрации срещу диктаторския режим на човека от Кремъл. Целият реакционен Запад е щастлив, че най-после се намери сериозна възможност да се удари и събори омразният режим на Путин, натоварил се с греха, че отказа да предаде изконните интереси на Русия и руския народ.
Във воя срещу Путин се чуха и няколко тънки гласчета на хора от България, между които усърдно се извиси гласчето на Радан Кънев. Според Кънев „Tвърдението, че Путин е невинен по принципа „Cui bono?“ (кому ползите) е крайно несъстоятелно. Този принцип не важи в диктатурите – те по принцип основават властта си на насилие и страх… За мен е ясно (няма как на такъв човек да има нещо, което да не му е ясно! – б. а.), на база на горните аргументи, че отговорността за убийството на Немцов е на режима в Кремъл. Независимо дали оттам е дошло прякото нареждане, което е също твърде възможно“.
Извинете грубостта ми, но ще кажа, че подобен вид твърдения могат да се поддържат единствено и само от хора с подчертана умствена недостатъчност.
Путин е последният човек, който би имал интерес от убийството на Немцов. Убийството на който е да е противник на Путин не би могло да бъде в интерес на самия Путин и на установения в страната политически режим. Тъкмо обратното. Путин има достатъчно ясно представа какво би се случило в страната и света, ако някой от неговите противници стана жертва на преднамерено убийство. Простете, г-н Кънев, но Путин е несравнимо, несравнимо по-умен от вас и никога не би допуснал не престъплението, а грешката (да използвам израза на Талейран) да разпореди убийството на Немцов.
Като изключим категорично версията, че Путин има някаква връзка, макар и далечна, с убийството на Немцов, остава да се запитаме кой наистина е действителният убиец на този негов политически противник.
Позволявам си да изкажа мнението, че действителният убиец, респ. неговите поръчители, трябва се да търсят преди всичко сред ония, които днес с радост наблюдават вълненията в руското общество и в света. Те, нека повторя, искрено се надяват, че са намерили най-после добрия повод  да организират целия западен свят на поход срещу омразния им Путин, който категорично отказва да се подчини на западноевропейския и американския диктат. Те знаят, че няма да успеят! Но е толкова изкусително да се опитат поне да разклатят основите на гордата със своята независима политика Русия.
И защо наистина да не опитат. Един нает от ЦРУ добре платен убиец със своите четири куршума може да свърши много по-добра работа от всичките жалки западни дипломати. И нека припомня, че всички убийства на крупни политически лица са извършени по поръчение на западните централи (само някои имена: Лумумба, Алиенде, Милошевич!). Нека припомня и стократните опити да бъде убит по поръчение на ЦРУ лидерът на кубинската революция Фидел Кастро.
Не могат да се смятат за изключени и някои други обяснения за бруталното убийство. Б. Немцов има бурен личен (любовен) живот. Защо да не се допусне, че неудържимият му сексуален устрем  е засегнал някое женско или мъжко честолюбие. Не зная каква точно е статистиката, но мисля, че убийствата по любовни причини са на едно от първите места в света. На едно първите места са и убийствата на бизнес основания. Като крупен бизнесмен Немцов е нагазил може би в някоя чужда територия, откъдето прогонването става направо с куршуми („Частна собственост! Стреля се!“).
Искрено се надявам (много бих искал) убийците на Немцов да бъдат наистина намерени. Но ако убийството е поръчано от ЦРУ или от някоя друга такава централа, не се надявайте на успех. Непосредственият убиец най-вероятно не е вече между живите. Така се изключва възможността той да бъде намерен и накаран да проговори.

 

 

Автор: Велко Вълканов

Източник: http://www.duma.bg

Posted on 04.03.2015, in Анализи, Общество and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. Много логичен и точен анализ. Благодаря Ви, г-н Вълканов. Надявам се, че в България все-още има достатъчно мислещи хора, които да оценят положително вашата статия.
    Поздрави от Германия.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: