Честваме 137 години от Освобождението на България


Честваме 137 години от Освобождението на България На 3 март 1878 година е подписан Санстефанският мирен договор

Днес отбелязваме Националния празник на България. Навършват се 137 години от Освобождението на страната ни от турско робство. На 3 март 1878 година е подписан Санстефанският мирен договор между Руската империя и Османската империя, който слага край на Руско-турската война (1877-1878) г. и урежда, макар и неокончателно, обособяване на Трета българска държава след близо пет века турско робство.

Договорът е подписан в Сан Стефано от граф Николай Игнатиев и Александър Нелидов от руска страна и от външния министър Савфет Мехмед паша и посланика в Германия Садулах бей от страна на Османската империя. Териториите на освободена България са съгласувани с големия обхват на Българската екзархия. Всички поробени българи са обединени в една огромна държава, която в бъдеще ще се превърне в основна цел и мечта на много български държавници, монарси и военни. Новата държава е със статут на автономно княжество и трябва да се ръководи от монарх.

Санстефанска България е еманация на българския дух и на българския идеал. За първи път денят на Освобождението е отбелязан през 1880 година, а десет години по-късно 3 март е обявен за Национален празник на Република България. На Националния празник на България ще има чествания във всички градове у нас, както и на паметното място – връх Шипка. В София от 10.00 часа Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще оглави панихидата и Благодарствения молебен по повод Националния празник след светата Литургия в храм-паметник „Св. Александър Невски”. От 11,00 часа пред Паметника на незнайния войн ще започне церемонията по издигане на Националното знаме на Република България.

От 12,00 часа ще се извърши тържествена смяна на караула пред Президентството. От 18,30 часа на площад „Народно събрание“ ще се проведе тържествената проверка-заря. Президентът Росен Плевнелиев ще приеме строя на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово. По случай Националния празник на България – 3 март, ще бъде осигурен безплатен достъп до общинските музеи и галерии. Софийската градска художествена галерия, галерия-музей „Дечко Узунов“, музеят под базиликата „Св.София“, парк музей „Врана“ и столичният зоопарк ще отворят врати безплатно за гражданите и гостите на столицата. Честванията на Националния празник налагат някои ограничения в движението в столицата. Забранява се влизането на пътни превозни средства в двете посоки, престоят и паркирането по ул. „Аксаков“, между ул. „Г.С.Раковски“ и ул. „Дякон Игнатий“. От 08.00 часа до 12.30 часа важи същата забрана за автомобили по ул. „Оборище“, между бул. „Васил Левски“ и ул. „Г.С. Раковски“, по ул. „Московска“ между бул. „Васил Левски“ и ул. „Г.С. Раковски“, по ул. „11-ти август“ между бул. „Княз Ал. Дондуков“ и пл. „Св. Ал. Невски“, както и всички съседни централни улици.

До приключване на тържествените чествания се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. „Цар Освободител“, между ул. „15-ти ноември“ и ул. „Г.С.Раковски“, само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция“ при СДВР. Столична дирекция на вътрешните работи осигурява охрана, постове за контрол и регулиране на движението на възловите кръстовища.

 

 

Източник: http://www.blitz.bg

Posted on 03.03.2015, in Общество and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: