Касперски разкри американска програма за кибершпионаж


Касперски разкри американска програма за кибершпионажАгенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ е измислила как да скрие шпионски софтуер дълбоко в харддискове, произвеждани от редица топ компании, включително Уестърн Диджитал, Сийгейт и Тошиба, разказват руски изследователи. Това е позволило на АНС да шпионира повечето компютри по света. Програмата е една от няколкото западни операции за кибершпионаж, разкрити от базираната в Москва антивирусна лаборатория на Касперски.

Представители на популярната в света лаборатория съобщиха, че са открити 30 държавни персонални компютри, на които са били инсталирани една или повече шпионски програми. Най-много заразени компютри са били намерени в Иран, Русия, Пакистан, Афганистан, Китай, Мали, Сирия, Йемен и Алжир. На мушка били взети държавни и военни институции, телекомуникационни и енергийни компании, банки, ядрени изследователи, медии и ислямски активисти.

От лабораторията на Касперски отказаха да назоват публично страната, свързана с кибершпионската кампания, но все пак посочиха, че тя е тясно свързана с вируса Стъкснет, използван от АНС за атака срещу ирански обект за обогатяване на уран. Бивш служител на американската разузнавателна агенция признал пред Ройтерс, че анализът на Касперски е точен. Говорител на АНС отказа коментар по случая. От Касперски публикуваха техническите детайли на своето изследване. Това разкритие може да навреди допълнително на разузнавателния капацитет на АНС, който вече пострада сериозно, след като бившият сътрудник на агенцията Едуард Сноудън изложи на показ редица нейни програми за следене.

Припомняме, че Лабораторията на Касперски е най-голямата европейска компания, специализирана в разработката на антивирусен софтуер. Компанията е основана през 1997 година от Евгений Касперски и неговата съпруга Наталия Касперска. Основният екип на компанията се намира в Москва, а клонове има в над 10 други държави.

Kaspersky Lab са пионери в прилагането на евристичния метод в улавянето на нови вируси.

Компанията не е публична и това и позволява да бъде изключително гъвкава. Реакцията й на нови заплахи е на изключително ниво (в рамките на часове).

Касперски антивирус може да дезинфекцира (поправя) заразени файлове, когато за други това е невъзможно (например Parite. B).

Касперски антивирус е от малкото с наличие на сертификати за съвместимост от производителите на Операционни системи като Microsoft (Windows 98/​XP/​Vista/​7/​2003/​2008/​) и др.!

Kaspersky Internet Security 2009 сканира и за „незакърпени” дупки по използвания софтуер на машината и предоставя лесен достъп до нужните поправки.

Лабораторията на Касперски произвеждаща едноименното програмно осигуряване за защита на компютъра от вируси, троянски програми, шпионски програми, руткити, adware, а също и от неизвестни заплахи. През 2009 – 2011 тя защити патенти в САЩ и Русия за нови технологии за защита от вредоносни програми и спам. Антивирусната програма има разновидности за домашни потребители, малкия и корпоративния бизнес.

Сайтът на лабораторията предлага изчерпателно упътване за предпазване от интернет заплахи, достъпно в момента на адреса на Лаборатория на Касперски. Освен това е изнесена и изчерпателна информация за защита на децата във виртуалното пространство. Лабораторията на Касперски е създала и Уеб базиран антивирусен скенер, който работи с браузърите Internet Explorer и Mozilla Firefox.

 

 

Автор „Русия днес“

Източник: http://rusiadnes.bg

Posted on 03.03.2015, in Национална сигурност and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

 1. Atanas Velev

  Методи за следене по целия свят.
  В съвременния свят с напредването на технологиите правителствени служби като ЦРУ,ФБР И др. влкючително и Български могат да ви подслушват,следят в интернет
  и дори да ви снимат от охранителна камера ,телевизор, монитор когато те са включени в електрич-еската мрежа.Следенето се осъществява по целия свят, без вие дори да подозирате.
  полицията както и службите могат да ви снимат и проследяват от военни сателити,
  снимащи с висока резолюция в реално време.Всичко, което правите може да бъде
  проследено и заснето.От телевизора ви снимат, например в къщи подслушват ви и
  следят какво гледате.По същия начин това става и с настолни компютри, лаптопи
  таблети и смартфони.Следи се всичко, което излиза на вашия екран или дисплей на
  таблета и смартфона.Дори да им падне батерията пак могат да ви следят….индуцира се ток от антената на устройството.Всичко, което пишете сайтове, пароли, видео, всичко,
  което съхранявате в паметта на телефона и таблета може да се проследи.Същото е и с настолния компютър дори и да е изключен кабела за интернет.Достатъчно е устройството да е включено в електрическата мрежа.Абсолютно всичко, което е на
  вашия екран се вижда от някоя правителствена служба стига да решат да ви следят.
  Знаят ви пароли, информация….всичко.Всеки един телевизор и монитор може да заснема видеоизображения, които се виждат на компютър от някоя правителствена
  служба дори и при изключен телевизор.Достатъчно е само да е включен в електрическата мрежа.Снимат ви какво правите в къщи……просто всичко получават
  детаелна картина.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: