Сергей Шойгу- Спусъкът на Кремъл


Сергей Шойгу- Спусъкът на КремълГлавен спасител на Русия. Така е наричан в продължение на 18 години сегашният министър на отбраната Сергей Шойгу. Прозвището му е заради рекордно дългия стаж начело на Министерството на извънредните ситуации.
Тясно свързан с покойния Борис Елцин и с настоящия президент Владимир Путин, през есента на 2012 г. Шойгу поема военното ведомство. Година и половина по-късно се оказва в епицентъра на световното напрежение заради въоръжения конфликт в Украйна. В тази ситуация историята му отрежда ролята на спусъка на Кремъл. Очевидно се справя добре, защото неизменно е №1 по рейтинг сред руските министри.

Новият министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу отново е човек с военно звание за разлика от предшественика си Анатолий Сердюков, триумфира РИА Новости след рокадата в Кремъл през ноември 2012 г. С назначението Путин сякаш е гледал в бъдещето, защото не след дълго Русия се превръща във фронтова държава и един генерал начело на военното ведомство никак не е излишен.

Генералът отдавна е доказал своята лоялност към властта и преместването му от военизираното министерство на извънредните ситуации, което оглавява рекордно дълго (от 1994 г.), начело на армията, е логично. Пред Сергей Шойгу (59 г.) е поставена нелеката задача да продължи започнатите реформи във въоръжените сили, да модернизира армията с техника за много милиарди и да ръководи с твърда ръка, за да изкорени корупцията.

Сергей Кужугетович Шойгу е роден на 21 май 1955 г. в Чадан, Тувинска автономна област (Южен Сибир). Баща му е редактор на регионален вестник, а майка му – зоотехник. Завършва Красноярския политехнически институт със специалност строителен инженер, кандидат на икономическите науки. На тувински език думата „шойгу“ означава просвет­лен, самият той се увлича по разпространения в родината му будизъм, въпреки че тайно от баща си е кръстен още на петгодишна възраст. Като дете си спечелва славата на побойник и прякора Шейтан (дявол). Според една от историите успял да преплува бурния Енисей след сключен бас, друг път скочил от 10-метров мост върху минаващ отдолу трактор.
След завършване на института работи по мащабни строежи в Сибир. Издига се в компартията, през 1989 г. вече е втори секретар на Абаканския градски комитет на КПСС. След година се мести в Москва, става заместник-председател на Държавния комитет за архитектура и строителство.
През 1991 г. е инициатор за създаването на Руския корпус на спасителите. След разпадането на СССР организацията прераства в Държавен комитет по извънредни ситуации (от 1994 г. вече е министерство). Оглавява го Шойгу, който по време на преврата срещу Елцин застава на негова страна и получава наградата „Защитник на свободна Русия“. Заради близостта си с Елцин дори е спряган за негов наследник, но подкрепя избора на Путин. Оттогава поддържа топли отношения с него, двамата играят хокей, често ходят за риба.
Служи в армията, уволнява се през 1977 г. с чин о.з. лейтенант. През 1993 г. е произведен в генерал-майор, след това през две-три години добавя по една генералска звезда на пагоните, за да се издигне през 2003 г. до върховото звание армейски генерал.
В свободното си време рисува акварели, спортува, заклет ловец е. Харесва тръпчиво червено вино и коняк, не пуши. Женен е за Ирина Антипина, ръководител на туристическа компания, имат две дъщери Юлия (р. 1977 г.), чийто съпруг е прокурор на Московска област, и Ксения (р. 1991 г.). Голямата му мечта е да създаде руски Шаолин по подобие на известния китайски манастир. На популярност се радва идеята му за танковия биатлон – състезание по управление и стрелба с бронираните машини.

Армията на Москва е една от най-силните в света

 

Шойгу командва страховита военна сила – това са близо един милион офицери и бойци. Около 2 милиона запасняци са готови да бъдат мобилизирани всеки момент. Това подрежда Русия на пето място в света по численост на въоръжените сили след Китай, САЩ, Индия и Северна Корея.

 

Но руската войска е световен фактор не само със своята численост, а и поради наличието на най-съвременна многобройна бойна техника и огромен запас от оръжия за масово унищожение, включително ядрено.
Най-многочислени в руските въоръжени сили са Сухопътните войски в състав от 300 000 души. Бойните танкове от най-различни модификации, с които разполагат, са 6500, като над 500 от тях са супермодерните Т-90А. В резерв има още около 15 000 танка.
Само във фронтовата авиация на Русия има 1000 многоцелеви изтребителя „Сухой“ различни модификации. Освен това на въоръжение във ВВС са над 1300 изтребители и изтребители бомбардировачи, от които 570 МиГ-29 и 406 Су-27 и Су-34. Стратегическата авиация се състои от около 300 бомбардировача, които могат да доставят тонове ядрени бомби и ракети до всяка точка на света.
Военноморските сили на Русия се разделят на пет флота: Балтийски, Северен, Тихоокеански, Черноморски и Каспийски. В тях влизат 1 самолетоносач, 4 крайцера, 22 разрушителя, 5 фрегати, 70 корвети, стотици бойни катери.
Самолетоносачът „Адмирал Кузнецов“ и неговата бойна група нареждат Москва сред страните, които могат да изпратят сериозна огнева мощ по море до всяка точка на планетата. Русия единствена притежава 4-ти клас ядрени подводници, въоръжени с балистични ракети, които са предназначени за нападения на стратегически военни и промишлени обекти на противника. Общо 22 са подводниците, носещи ядрено оръжие.

 

 

Автор: Георги Николов

Източник: http://presa.bg

Posted on 28.02.2015, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: