МАРИН ЛЬО ПЕН: ВАШИНГТОН ИМА ТВЪРДО НАМЕРЕНИЕ ДА РАЗПАЛИ ВОЙНА В УКРАЙНА


МАРИН ЛЬО ПЕН: ВАШИНГТОН ИМА ТВЪРДО НАМЕРЕНИЕ ДА РАЗПАЛИ ВОЙНА В УКРАЙНАЕВРОПАРЛАМЕНТЪТ Е ИЗЦЯЛО ЗА НАТО И ЗАТОВА ЗАЩИТАВА ПОЗИЦИЯТА НА СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ

Никой в Европа не иска да плаща за сметките на Киев, но конфлик­тът със споровете си за газа, санкциите и контрасанкциите вече са европейска реалност. За нея плащат европейските данъкоплатци, на­викнали да броят всеки евроцент. Журналисти от руската телевизия Първи канал потърсиха мнението на един от най-влиятелните френ­ски политици, Марин льо Пен, лидер на „Национален фронт” – партия, която на фона на всички икономически и миграционни проблеми в Евро­па набира сила и вече не крие амбициите си за власт. Според анкетите Льо Пен е на второ място в рейтинга на претендентите за президент­ското кресло във Франция веднага след Франсоа Оланд.

– Франция беше една от страните по урегулиране­то на Украйна. Ясно е, че и Берлин, и Париж са под го­лям американски натиск. Според вас ще намерят ли сили Париж и Берлин да из­държат на този натиск?

– Надявам се на това. Вече много години Франция се подчинява при всякакви обстоятелства на исканията на Съединените щати, вклю­чително и кога­то тези искания са в абсолютен разрез с ин­тересите на Франция. Иска ми се да вяр­вам все още в дипломати­ческото възстановяване на мира в Украйна. Опасявам се, че Съединените щати наисти­на имат твърдо намерение да разпалят война в Украйна. И оттук произтича желание­то им да въоръжат силови­те структури на Киев. Това всъщност е сериозен риск и се надявам, за кой ли път, че на Евросъюза ще му стиг­не политическа тежест да се противопостави и да избегне възможна истинска драма не само за цяла Европа, но и за цяла Русия.

– Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън неотдав­на на тръгване от Европа се оплака, че европейските политици го дразнят, като се жалват, че санкциите струват твърде скъпо на Европа. Какво бихте му от­говорили?

– Това е очевидно. Санк­циите от само­то начало бяха лош начин за въздействие върху Русия в момент, когато беше необхо­дим диплома­тически диалог. Тогава, за пореден път, евро­пейските столици се подчини­ха на идеята за прилагане на санкции, само поради това, че американците на практика ни ги натрапиха. Ние стра­даме от това много. Нашият аграрен сектор страда от това много сериоз­но. Ние се ока­захме в много затруднително положение. Не разбирам как може да се го­вори за продължаване на санкциите, които изначално бяха необосновани и които стават все по- и все по-не­обосновани.

– В последно време по западните тв канали гле­даме много сюжети за ху­манитарната катастрофа в Донбас, за това как На­ционалната гвардия нанася удари по жи­лищни квар­тали. Виждат ли това френ­ските жители и можем ли да кажем, че се променя тонът и се появя­ва тенденция да се говори за това, което реално се случва?

– Проблемът е, че Франция стана жертва на истинска дезинформация по темата на украинския конфликт. Фран­цузите нямат достъп до ис­тината за това, което там се случва. Самата аз съм прину­дена в неделя вечер в рам­ките на голямо предаване да се изказвам за това. Смятам за абсолютно скандален факта, че буквално пред вратите ни едно прави­телство и армия бомбардират цивилното население и не се чува нита един глас, който да изрази загриженост за тази ситуация, макар постоянно да слушаме думи за защита пра­вата на човека.

– Защо никой не повди­га в Евро­парламента въпроса за това, че Киев бомбар­дира мирни квартали в собствената си страна? Европейските парламентаристи трябва ли да реагират по някакъв начин на това?

– Европарламентът на прак­тика е изцяло за НАТО. И следователно той защитава позицията на Съединените щати с помощта на аргументите на Съединените щати, съгласно пропагандата, разработена от САЩ. Ситуа­цията е очевидна. Какви въз­можности виждам?

Първо. Украйна няма да влезе в НАТО под натиска на европейските столици. Всички са против, тъй като това е по­вод за война. Второ, необхо­димо е наистина да се прекра­тят военните действия. „Сини каски” могат да контролират процеса на прекратяване на огъня, но и тук американците трябва да се съгласят. А аз изобщо не съм сигурна, че те ще се съгласят. Трябва да се помисли за федерализиране­то на Украйна. И дали не е вече късно? Възможно ли е да се даде на някои региони определена самостоятелност, но така, че всички региони да съществуват заедно. На тези въпроси могат да отговорят само самите главни действа­щи лица.

– Евентуалният съпер­ник на Оланд в президент­ската надпревара, Никола Саркози, заяви, че не може да се вини Крим за това, че е избрал Русия. Каква е ваша­та позиция по този въпрос?

– Аз съм щастлива, че Никола Сар­кози има развитие по този въпрос. И че той заема по­зиция, близка до тази, която ние, „Националният фронт”, заявяваме отпреди много месеци. В края на краищата, ако той е грешил в миналото, сега е важно, че се развива в правилна посока по темата Украйна.

– Договорът за дос­тавката на корабите „Мистрал” също е скандал, тъй като днес Франция се показва като страна, коя­то не изпълнява договор към Русия?

– Аз мисля, че това е дъл­боко несправедливо реше­ние, а освен това глупаво ре­шение, тъй като за Франция то ще има повече негативни последствия, отколкото за Русия. Ако думата на Фран­ция вече не струва нищо, то­гава договорите за доставки на въоръжение за в бъдеще ще са хипотетични договори. И аз ще разбера ако страни­те, които са били готови да водят преговори с Франция, започнат да се питат сега, на­дежден партньор ли е Фран­ция, ако от едно американско изсвирване сме готови да се откажем от задълженията си и нарушим думата си.

 

 

Източник: http://www.vestnikataka.bg

Posted on 28.02.2015, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: