Кой спечели – Гърция или кредиторите


Кой спечели – Гърция или кредиторите

Снимка: Темаdaily
Гръцкият премиер Алексис Ципрас (вдясно) и финансовият министър Янис Варуфакис са главните движещи сили зад реформения план на кабинета, който беше одобрен от еврогрупата

Всяка от страните направи компромиси и може да се похвали със свои постижения

Безславна  капитулация? Или гениално маневриране, което да остави у могъщите кредитори усещането, че са победили, докато всъщност се слага край на старата философия на икономии? Приетото от финансовите министри на еврозоната предложение на Атина за реформи разбуни духовете и в Гърция, и в Европа. Но то трудно се вписва в една от двете крайни интерпретации. Изглежда, всяка от преговорните страни е направила някои отстъпки, за да получи това, на което най-много държи. В крайна сметка политиката е изкуство на възможното.

Разликата между предварителни намерения и последващи планове е най-забележима при правителството на Ципрас. То обеща край на тройката и на икономиите, както и на меморандума, на базата на който гърците видяха значително свиване на своите доходи и на икономическата активност през последните 5 години. Но след като еврозоната прие плана за реформи, предаден от финансовия министър Янис Варуфакис, тройката продължава да съществува под името „институциите“, а старият спасителен заем бе удължен с четири месеца.

Съгласно плана за реформи на гръцкото правителство вече извършените и течащите в момента приватизационни сделки няма да бъдат отменени. Предвижда се следване на препоръките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за структурни реформи в областта на трудовото право. Правителството на Алексис Ципрас се отказва да вдига минималната заплата незабавно, както бе обещало по-рано, и се ангажира да я увеличава на стъпки, без да вреди на конкурентоспособността. Предвижда се постепенно въвеждане на колективни трудови договори, така че с времето минималната заплата да се вдигне, но всякакви промени трябва да бъдат договорени с партньорите от еврозоната. „Сириза“ се отказва от намерението си да национализира банките и вместо това обещава те да бъдат управлявани на базата на здрави търговски и банкови принципи без правителствена намеса.

Очакваната реформа на публичния сектор няма да намали заплатите в него, но и ще е направена така, че разходите да не нараснат. Пенсиите също са запазени от орязвания, но  ще бъдат постигнати спестявания чрез премахване на стимулите за ранно пенсиониране. Програмата за хуманитарно подпомагане на населението (например с безплатна храна)

не трябва да утежнява фискалния баланс

на страната. В документа на гръцкото правителство се поставя специален акцент на борбата с укриването на данъци и контрабандата.

Според германския таблоид Bild властите в Атина смятат да се сдобият със 7.3 млрд. евро от повишена събираемост на държавните приходи. 2.5 млрд. евро от тях трябва да дойдат от облагане на олигарсите и богатите гърци. Други 2.5 млрд. се очакват от успехи в борбата с укриване на данъци от граждани и фирми. 800 млн. евро трябва да постъпят в хазната от ограничаване на контрабандата на цигари, а 1.5 млрд. евро – от борба с контрабандата на горива.

Финансовите министри на еврозоната също допуснаха компромиси от своята позиция. Гърция спечели не само време след споразумението, но и правото да не въвежда „прорецесионни мерки“,  с други думи – орязвания на пенсионни и други разходи. Освен това е избегнато повишаването на ДДС за икономическите отношения, които се развиват по гръцките острови – нещо, което правителството на Самарас е било приело. Отпада изискването Гърция да има 4.5% първичен бюджетен излишък, който да се използва за изплащане на дълга. Преди изборите представители на „Сириза“ обясняваха, че имат нужда от тези пари, за да стимулират икономическото развитие. Не на последно място председателят на еврогрупата – холандският финансов министър Йерун Дийселблум, заяви, че след като новият гръцки реформен план бъде приложен от правителството и оценен позитивно от международните партньори, може да се мисли за облекчаване на условията по гръцкия външен дълг.

Както самият Дийселблум вече заяви, списъкът с предложения за реформи на гръцкото правителство е само „първа стъпка“. Европейските финансови министри, председателят на Европейската централна банка Марио Драги и управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард поискаха повече конкретика в намеренията и действията на властите в Атина. В Германия скептицизмът към Гърция продължава да съществува. Германският вестник „Райнише пост“ предположи, че немското коалиционно правителство може да поиска през юли прилагане на

трета спасителна програма

Заемът, който би могъл да бъде предоставен по нея, може да достигне поне 20 млрд. евро, като вестникът се позовава на анонимни представители от германската управляваща коалиция.

Скептицизъм към плановете на гръцкото правителство има и в самата Гърция, и то не само в средите на опозицията, но и в самата партия „Сириза“. Там явно смятат, че са направени прекалено големи отстъпки. Министърът на продуктивната реконструкция, околната среда и енергията Панайотис Лафазанис, който е от крайнолявото крило на „Сириза“, поиска да бъде спряна приватизацията на електроразпределителното дружество PPC. Той заяви пред телевизия Star, че партията „няма смисъл да съществува“ като част от правителството, ако не може да наложи своите предизборни обещания (които предвиждаха спиране на приватизациите). В същото време финансовият министър Янис Варуфакис е категоричен, че започналите приватизационни сделки ще продължат своя ход.

След като видя как вървят отношенията на правителството с еврогрупата, 92-годишният ветеран и евродепутат Манолис Глезос – национален герой от времето на германската окупация през Втората световна война, поиска извинение от народа си за това, че е участвал „в поддържането на една илюзия“. „Фактът, че Тройката е преименувана на „институциите“, „меморандумът“ е преименуван на „споразумението“, а „кредиторите“ са преименувани като „партньори“, така както се сменя думата „риба“ с „месо“, не променя съществувалата преди ситуация в Гърция“, възнегодува Глезос.

Наложи се премиерът Ципрас да обясни на среща с парламентарната група на „Сириза“, че правителството е постигнало доста успехи в отношенията с еврогрупата. Според агенция ANA-MPA министър-председателят е подчертал как Гърция е напуснала стария меморандум на икономиите и е показала, че споразумението за заемите на страната е едно, а меморандумът е нещо друго; приела е временно споразумение, което позволява на гърците да бъдат по-спокойни за близкото си бъдеще; избегнала е нови икономически и фискални ограничения; сложила е край на философията на натрупване на първични бюджетни излишъци и е възстановила нормалността във финансовата система. С други думи – направена е стъпка напред!

Ципрас вече бе подкрепен от влиятелния евродепутат на „Сириза“ Димитрис Пападимулис. „Никой от висшите членове на правителството няма да издърпа килима изпод краката на премиера Алексис Ципрас в момента, когато току-що сме започнали да управляваме и пред нас стоят редица трудности“, заяви той по телевизия Skai. После добави, че дискусията за бъдещето в партията е започнала и е логично, когато е направен компромис, да възникнат различни мнения.
Политическите опоненти на Ципрас в Гърция обаче

нямат намерение да го оставят на спокойствие

Доскорошният премиер и настоящ лидер на „Нова демокрация“ Антонис Самарас повтори старата си теза, че под негово ръководство страната е била на път да спре с меморандума и да премине към превантивна кредитна линия, която да позволи финансиране и от международните пазари. Вместо това „Сириза“ е върнала страната назад – отново към меморандума. Според Самарас голяма част от предложенията на новия кабинет са същите като тези, които неговата администрация и бивш финансов министър Гикас Хардувелис са били изготвили.

Дори и да е така, лидерът на „Нова демокрация“ обаче пропуска, че настоящото правителство е успяло и да защити тези предложения, докато неговото управление нямаше нужната воля или ресурси да направи нещо повече от тясно придържане към изискванията на кредиторите.

Лидерът на „Пасок“ Евангелос Венизелос е на мнение, че новото правителство на практика пише със собствената си ръка меморандума, който искаше да отхвърли. В същото време Венизелос смята, че не само се затъва в стария меморандум, но и се подготвя нов, който ще бъде приет през юли.

В добавка Комунистическата партия на Гърция проведе първия антиправителствен митинг от началото на управлението на новия кабинет – на площад „Синтагма“ в петък вечерта. „Споразумението и списъкът с реформи съдържат всички антинародни политики на „Нова демокрация“ и „Пасок“, заявиха от партията, която обича да обвинява „Сириза“ в това, че е „резервна сила“ на капитализма.

В тази обстановка на тотална информационна и политическа война като обещание за бъдещето идва новината, че започна делото срещу бившия финансов министър Георгос Папаконстантину за това, че е подправил списък с имената на гръцки граждани, вероятно укрили данъци в Швейцария чрез недекларирани банкови сметки, и така е извършил престъпление по служба. Имената, които се смята, че Папаконстантину е заличил, са на негови роднини. Ако бъде признат за виновен, може да се озове зад решетките.

Зелената светлина за процеса срещу Папаконстантину бе дадена през декември 2014 г. по времето на старото правителство. Но кабинетът на Ципрас също има своите амбиции да увеличи събираемостта на данъците и да се разправи с клиентелистките мрежи, които традиционно в страната са свързвани с „Нова демокрация“ и „Пасок“. Сега, когато страната спечели няколко месеца време, в които да е спокойна за финансите си, Ципрас и компания имат шанса да задвижат държавната машина така, че да оправдаят полученото в края на януари доверие.

 

 

Автор: Владимир Митев

Източник: http://temadaily.bg

Posted on 28.02.2015, in Анализи, Балканите and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: