ПАНИКА В УКРАЙНА.ХОРАТА ЩУРМУВАТ ХРАНИТЕЛНИ МАГАЗИНИ.


ПАНИКА В УКРАЙНА.ХОРАТА ЩУРМУВАТ ХРАНИТЕЛНИ МАГАЗИНИ.Гривната,(националната валута на Украйна) може да падне до 50 гривни за един щатски долар, което ще доведе до срив на пазара,изострен и от въведените такси върху вноса.

Идва момента да спре изплащането на задълженията на държавата-неплащане на пенсиите, заплатите в армия,полиция,публичния сектор и финансирането на социалните програми. За всичко това скоро няма да има достатъчно пари.

Надвисва и реален фалит по външните задължения на Киев.
Дори ако Украйна получи новия транш от заема от МВФ, парите ще отидат веднага да се изплати част от дълга и за внос на природен газ и въглища.
Валутната паника в Украйна се допълва от щурмуване на хранителните магазини.
Хората се втурнаха да се презапасяват,след като националната валута се срина. Много търговски вериги наложиха ограничения на хранителните продукти – елда, слънчогледово олио, брашно, захар, сол – последните дни просто се измитат рафтовете.
Украинските медии, обаче твърдят че това не е  паника, а „инвестиция в бъдещето“, в продукти като „тоалетна хартия“?
Големите супермаркети налагат ограничения в бройки и количества.Например,  в магазините „Метро“, брашно  не повече от 6 пакета,захар до 10 кг, зърнени култури  до 10 кг, олио  до 10 литра.
В търговската мрежа „Silpo“,до5 килограма захар, 2 кг елда, 2 бутилки  олио и до 5 кг брашно.
В мрежи „Фора“ и „Коктейл“ също се стигна до налагане на ограничения върху търговията с някои стоки.
Като цяло, на повишеното търсене е довело до сериозно увеличение в цената на стоките. Това се признава в големите вериги за търговия на дребно. „Цените на определени групи стоки са се увеличили със 100%,като  е цитиран  съсобственикът на мрежата „Коктейл“ Игор Баленко.
Подобна е ситуацията и в други украински градове, както на запад и на юг и в центъра, в Лвов, Одеса, Николаев, Харков.
В Мариупол долара е достигнал 44 гривни,в Киев в същото време е 36 гривни. Това предизвика паника, жители купуват зърнени култури, брашно, захар. Според местните медии е счупен е рекорда  за цената на бензина, повече от 26 гривна на литър А-95.
В Киев вълнение предизвиква неясна ситуация с курса на гривната.   Купувачите смятат, че магазините просто задържат  продукти в складовете за съхранение, защото утре или вдругиден ще бъде възможно да се продават по-скъпо.
Според официални данни на Министерството на икономическото развитие и търговията на Украйна, само в периода от 10 до 20 февруари, потребителските цени на захарта се увеличават с 20%, горивата с 18%, зеленчуците с  13-18%. хляба и тестените изделия от 3 до 5%.
В рамките на един месец можем да очакваме значително намаляване на вносните стоки на пазара и свиване на продуктовата група.
Преди два дена Националната банка на Украйна въведе временна забрана, банки да търгуват с  чуждестранна валута за оторизирани  клиенти.
Малко по-късно  Порошенко е заповядал „декретно“ официалния курс да бъде свален до 21,7 гривни за долар, по повод катастрофалния срив на гривнята до 37 за $.

 

 

Източник: http://yphalachev.blogspot.com

Posted on 27.02.2015, in Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: