Москва няма да остави никого в беда


Москва няма да остави никого в бедаКметът на Москва Сергей Собянин обяви, че 1,7 милиарда рубли са предвидени за целеви помощи на московчани. Парите са набавени от резервния фонд на града и са изпратени в департамента за социално подпомагане на населението.

Градът ще помогне на пенсионерите с купони за храна, по които преди можеха да се набавят продукти за 500 рубли, а сега – за 1000. Размерът на материалната помощ за ветераните от войната, семейства с деца-инвалиди, инвалидите I категория, многодетните семейства с низки доходи и други категории граждани може да възлезе на десетки хиляди рубли след като бъдат разгледани условията за живот.
„За града ще продължат да важат досегашните преференции и социални гаранции за московчани“ – подчерта кметът. Градските власти обещаха още да затегнат контрола върху снабдяването на здравните и социални заведения с лекарства, да предприемат действия по осигуряване на прехраната на града.

Социалното подпомагане на града е важен аспект в плана за справяне с кризата, но не и най-важният. Според началника на департамента за икономическа политика и развитие на Москва Максим Решетников по-голямата част от заложените в плана 70 мерки са насочени към частния бизнес, който участва в изготвянето на мерките.

Целта е да се помогне на столицата да не загуби доходите, които лежат в основата на икономическата стабилност. Затова най-напред помощ ще получи реалния сектор от икономиката. Както споделя началникът на департамента по наука, промишлена политика и търговия Олег Бочаров, до края на годината Москва планира да увеличи 10 пъти броя на индустриалните паркове. С откриването на новите производства бизнесът в столицата ще може да се възползва от редица облекчения.
Малкият бизнес със сигурност ще оцелее след наложения мораториум върху увеличаването на наемите на ползваните от него помещения, които представляват градска собственост.

С една година се удължава срока за закриване на селскостопанските пазари, помещаващи се в паянтови постройки – те трябваше да бъдат преместени в нови сгради до 01.01.2015 г. или да бъдат затворени, сега този срок е удължен до 01.01.2016 г.
Голям потенциал за увеличаване на приходите, според антикризисния план, имат автомобилостроенето и високите технологии, в което Москва вече се убеди. Сега тя възнамерява да заложи на офсетните (компенсаторните) споразумения, което ще ? позволи за се сдобие със собствено фармацевтично производство.

Тоест лекарствата, произведени в Москва от чужди компании, ще струват много по-евтино, отколкото ако се набавят чрез внос.
Столичните власти се опитват да предотвратят сриването на отрасъла, като си взаимодействат тясно с правителството на Русия.

Благодарение на съвместните им усилия от март ще спаднат лихвените проценти по ипотечните кредити.

 

 

Автор: Любов Проценко

Източник: http://www.duma.bg

Posted on 26.02.2015, in Общество and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: